Vilket HR system ska jag välja?

I månadens nyhetsbrev ligger fokus på HR-system och erbjuder värdefulla tips och råd för att välja det bästa systemet för din verksamhet. Dessutom tar vi en titt på de senaste nyheterna inom HR Tech-branschen.

🍁 Välkommen till månadsbrev nr 8 - 2023 🍁

Dagens innehåll:

  • Månadens reflektion - Tips och råd kring valet av HR-system
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och annan kompetensutveckling
  • Poddnyheter 🎧 - både lanserade och kommande

Vi har kommit till slutet av september och event-säsongen är i full gång. Nästan alla event ligger i september/oktober samt början av november. Leverantörerna vill helt enkelt fånga er som spanar på nya områden som ni skall investera i under 2024. Oavsett om det är projekt, kompetens eller tekniska lösningar.

Eftersom jag vet att många av er fortfarande inte har valt ert HR system (eller kanske funderar på om ert val var det rätta) så väljer jag att denna månad reflektera över HR system marknaden och vad man skall tänka på när man väljer.

Jag vill också berätta att om du är intresserad av att utveckla dig på digitaliseringsområdet så har Omställningsfonden sponsrat vissa av deltagarna i mina utbildningar 👏🏻 Men du får vara snabb. Ansök senast 31 oktober‼️

Kanske ett sätt att få gå Grundutbildning i Digitalisering för HR Eller delta i ett av våra HR Tech nätverk 2024? Du hittar alla kurser och nätverk på vår hemsida.

Som sista notis vill jag nämna att du skall boka 2-3 maj 2024 för det första HR Tech Europa 👏🏻 - mer info nedan i eventsektionen.

Meddelande från vår sponsor:

Blev du också inspirerad av ICA Gruppens arbete med skills i senaste poddavsnittet? Ta då del av fler praktiska tips från ICA Gruppen!

Lyssna till insikter och erfarenheter från en imponerande transformationsresa: från centraliserat till delegerat lärande. En resa som innefattar över 80,000 medarbetare i Sverige och Baltikum.

Så har ICA Gruppen transformerat lärandet med stöd av Learnster!

Månadens reflektion

Vilket HR system ska jag välja?

Idag finns det ett 40-tal olika HR system aktiva i Sverige. Och då pratar jag inte om rekryteringssystem eller learning utan rena HR-system.

Ja, du läser rätt - 40 stycken olika! 🫣😳

Och självklart har varje system tagits fram utifrån en idé om att göra något bättre för HR och den verksamhet som skall stöttas.

Bakgrunden kan vara att lönesystemet fick nya funktioner, eller ERP systemet, eller finanssystem, en medarbetarundersökning som byggdes vidare till ett HR system eller ett helt nybyggt system där allt handlar om enkelhet för medarbetaren, HR eller cheferna.

Så vilket system skall man välja idag? 🤔

Ja, det beror på många olika faktorer som:

  • Syftet med systemet
  • Organisationsstruktur & kultur
  • Typ av anställda
  • Priskänslighet
  • Processstödsbehov
  • Länder & språk
  • och mycket mer..


👉 HR systemet är basen i all HR digitalisering och ofta det första digitaliseringsprojekt i en organisation som berör alla i organisationen.

Så det är inget enkelt projekt att genomföra och heller inget enkelt val att göra.

Det är då väldigt viktigt att göra sin egen utvärdering och inte lita på vad ”kompisarna” har valt.

Det är dessutom viktigt att ta reda på hur ett system ser ut just nu då allting ständigt utvecklas. Dvs inte döma ut ett system för att det fungerade på ett visst sätt för 5 år sedan när du använde det senast.

Historia

De första HR-systemen togs fram redan på 80/90-talet men var ofta begränsade till grundläggande uppgifter som lönehantering och tidrapportering men har byggts på med ytterligare funktionalitet som kunderna efterfrågat.

På den tiden fanns det inte molnlösningar ⛅️ eller Software as a service och alla system som togs fram tidigt under IT-eran lider fortfarande  av att de har en äldre struktur att förhålla sig till, ett teknologiskt arv, och kanske inte är lika enkla att göra så moderna och snygga som vi vill ha dem.

Det som är bra med dem är att de är beprövade och är byggda utifrån lång erfarenhet. Jag trodde dessutom att man då kunde vara trygg med att underliggande teknik är trygg, säker och välfungerande. Men så är det faktiskt inte alltid.

Nuförtiden kan nästan vemsomhelst bygga ett system då all teknik finns att tillgå. Det har gjort att antalet leverantörer har ökat kraftigt de senaste åren.

Nutidens HR-system fokuserar på att vara mer anpassningsbara och användarvänliga. Med framsteg inom molnteknologi kan många HR-system nu nås från vilken enhet som helst, när som helst. Dessutom lägger dagens system större vikt vid analys och datainsikt för att hjälpa företag att fatta informerade beslut.

Vilket system passar just oss?

En sak är i alla fall säkert - det finns ett HR system för alla organisationer oavsett hur små eller stora, unika eller speciella ni alla är 👩🏻🎤🧑🏽⚕️👷🏼♂️👩💻

Om du känner att du vill ha hjälp med ditt val kan du höra av dig här!

Det viktiga är att du gör en behovsanalys och sen använder dig av en viktad utvärdering. Du skall helst matematiskt vikta leverantörerna mot varandra och se till att de viktigaste kraven du har - får störst betydelse för utfallet.

🟣 Skall det vara säkert och 100% GDPR tryggt?

🟣 Skall det vara modernt och snyggt?

🟣 Skall det ha stöd för väldigt många olika kategorier av medarbetare?

🟣 Eller är det good enough och billigt som gäller?

🟣 Vilka HR områden skall stödjas i systemet?

🟣 Vilka delar kan du tänka dig att köpa separat?

🟣 Vissa system är heltäckande medan andra är mer nischade.


Jag vill också poängtera att vikten av implementatören i många lägen kan vara viktigare än produkten. Dvs står det mellan två lösningar och du från den ena får större förtroende för konsulterna som skall implementera er lösning (eller stötta er på resan) och att de förstår er organisation - välj dem! 🥊


💜 Dvs luras inte av säljsnacket eller att du har blivit ”kär” i en lösning 💜


✅ Kolla också ordentligt med referenserna och att de har de erfarenheter du behöver undersöka.

Oavsett om du är ett litet företag eller ett stort företag, finns det ett HR-system där ute som passar just dina behov!

Och tänk på att precis som vid målning är det viktigaste arbetet - det tidskrävande förarbetet. 😅

Som avslutning vill jag dela den artikel som jag blivit intervjuad för i tidningen Chef som kan vara bra när du skall skapa ditt business case.

👇Digitalisera HR - få mer tid över för medarbetarna.👇

Noterat i HR Tech branschen💡

Görs det några investeringar i tech-bolag just nu?

Det är en skakig tid i techindustrin just nu med ett osäkert ränteläge, skenande inflation och konsumenter som håller allt hårdare i plånböckerna.

Enligt en artikel i Breakit så har många startups i techbranschen det tufft och kämpar med att få in kapital på grund av minskade värderingar och ökade förluster. Trots utmaningarna för techbolagen visar Breakits undersökning att svenska VC-firmor (Venture Capital) fortfarande är aktiva och investeringarna i nya bolag under 2023 ser till och med ut att bli fler än tidigare år.

Skillnaden är att man investerar i nya startups istället för att satsa mer pengar i bolag man redan investerat i. Troligtvis är det för att det går att hitta billiga investeringar. Många VC-firmor har gjort investeringar som ännu inte har offentliggjorts. Till exempel har Northzone, Norrsken VC och Creandum tillsammans gjort 21 nya investeringar under året, men endast 5 av dessa har offentliggjorts.

En sak verkar investerarna ganska eniga om: De pratar om AI-bolagen och de pratar om klimatbolagen som kanske de allra mest spännande just nu.

Learnster förvärvar AI-bolaget Kaspian

Learnster förvärvar Kaspian “Förvärvet av Kaspian är ett naturligt nästa steg på resan mot vår mission: att återuppfinna hur människor och organisation delar kunskap. Med Kaspians AI-teknologi fortsätter vi att skapa nya möjligheter för vardagligt lärande. Ett plus ett blir tre, helt enkelt.” säger Mikael Larsson, VD för Learnster. Att ett bolag som Learnster förvärvar ett AI bolag för att utvecklas är helt klart en utveckling som ligger i linje med vad som pågår inom L&D området. AI kan bidra med ofantligt mycket inom L&D.

Du kan läsa artikeln HÄR.

Teemyco plockar in 8 miljoner

Teemyco har en tjänst som kan ses som ett sorts komplement till Slack och Teams. Den låter medarbetare träffas och prata spontant i den virtuella världen vilket behövs som komplement till alla planerade möte. Och kanske det kan minska antalet möten och återskapa det spontana?

Du hittar tjänsten HÄR.

Top HR Tech Products of 2023 - globalt

Varje år vid den här tiden dvs strax innan HR Tech i Las Vegas annonserar Human Resource Executive årets produkter. Jag skall självklart gå på presentationen av dessa nu när jag är i Las Vegas under oktober och då ta reda på varför just dessa vann.  Här kan du läsa om årets vinnare!

AI kan tolka personlighetsdrag för arbetsplatsen

En forskningsstudie vid Auburn University har visat att artificiell intelligens (AI) chatbots kan användas för att mäta personlighet. Studien utvärderade AI chatbots förmåga att engagera sig i konversationer med studenter och generera personlighetsscore i realtid. Denna teknik har potential att revolutionera rekryteringsindustrin genom att erbjuda en mer objektiv och konsekvent utvärdering av kandidaters personlighet, vilket kan minska mänskliga fördomar och effektivisera urvalsprocessen.

Fosway 1: Rethinking HCM: the Cloud HR Ecosystem

Fosway har i dagarna släppt ett white paper som jag bara skummat igenom. Det ger en översikt över de senaste trenderna inom HR-teknik. Dokumentet hjälper dig att förstå var den europeiska HR tech branschen är på väg. De föreslår bland annat att man skall välja strategi för att lyckas:

  • Ett HCM som "klarar allt"
  • En workforce management strategi - många medarbetare "på golvet"
  • En talang centrerad strategi
  • Best of breed

Fosway 2: Digital learning realities 2023

En väldigt snabb förändring pågår inom L&D och Fosway släpper nu årets rapport på området, i fem olika delar. Fosways rapporter fokuserar alltid på den europeiska marknaden.

Viktiga insikter från undersökningen 2023 inkluderar:

• 91% säger att kompetenshöjning och omlärning är en hög eller medelhög prioritet för det kommande året.

• Samarbetskompetens är lika viktigt som tekniska färdigheter i framtida utveckling (94%)

• 49% säger att deras lärplattformar inte är anpassade för den moderna arbetsstyrkan.

• Hållbarhet ses ännu inte som en kritisk inlärningsprioritet – endast 24% listar ESG som en topprioritet.

Event och annan kompetensutveckling

De senaste två veckorna har varit väldigt busy 🐝 med två stora event för HR.

Personal & Chef avslutades igår och jag har ännu inte hunnit skrivit min recension. Men den kommer!

Den 21-22 september genomfördes det första  Learning Conference - Mötesplatsen för livslångt lärande med ett fokus på just de som arbetar med Learning & Development. Och precis som jag såg på talarlistan var det ett spännande nytt event med mycket bra talare. Jag deltog dag två och mina reflektion hittar du här: https://www.linkedin.com/posts/annascarlsson_kompetensbristen-ai-activity-7113024534743592960-M1kJ?utm_source=share&utm_medium=member_desktop


Kommande event i Sverige

19-20 oktober - Stockholm och digitalt - HR Dagarna . Temat i år är "Under Construction" Ja, här träffar ni mig också som labbledare 💡LABB 4 – Vi utforskar framtidens datadrivna organisation .

7 november - Stockholm - HR Systemdagen 2023 (Forum4IT) Sveriges ledande leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

Event jag rekommenderar i Norden, Europa och USA

10-13 oktober - Las Vegas - HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation.

17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech tills dess att HR Technology Conference & Exposition® kommer till Europa i maj 2024. 👏🏻

27 november - Köpenhamn - HR Tech X.  Verkar vara inställt..

2-3 maj - Amsterdam - HR Tech Europe. Vill du vara delaktig som talare, utställare eller innovatör eller helt enkelt ge input så att eventet blir så bra som möjligt. Hör av dig till mig på anna.carlsson@hrdigi.se


Kompetensutveckling

Utvecklingen av kompetens på HR tech området är en blandning av olika aktiviteter både kurser, självstudier, event, poddar och nätverk där du skall välja utifrån dina behov, tid och bakgrund.

Eftersom strategisk kommunikation är en så viktig del av att lyckas med innovation och digitalisering så har HR Digi nu ett samarbete med den bästa på området - Pia Lanneberg


På vår hemsida hittar du alla våra erbjudanden på området kompetensutveckling. Både kurser i egen och HR-föreningen och andras regi och våra olika HR Tech nätverk 👩💻

Påminner om vår Grundkurs i digitalisering för HR. 2 dagar i Stockholm den 26-27 oktober eller 13-14 februari 2024. Mer info här!

Och kom nu ihåg att söka pengar hos Omställningsfonden för den kompetensuppbyggnad ni behöver. Men du får vara snabb.

Ansök senast 31 oktober‼️

Poddnyheter 🎧

Nu är det full fart i poddstudion. Flera avsitt redan inspelade och dessutom flera planerade. Det betyder att alla nya önskemål får vänta till våren. Programmet är fullt till februari! Här hittar du podden på Spotify:

Och självklart finns podden även på andra poddplattformar. Prenumerera i appen och få en notis när nytt avsnitt släppts. Och lämna gärna en ⭐️⭐️⭐️ på vad du tycker.

Kommande avsnitt:

🟣 På måndag släpps: Linkedin’s potential - för dig själv och din organisation - Många av oss har en profil på Linkedin, och plattformen har en enorm potential. Men hur kan du och din organisation dra nytta av Linkedin på bästa sätt?

Med Linkedin-experten Linda Björck 👏🏻

🟣 Därefter ett avsnitt där vi diskuterar hur vi kan arbeta med vår organisations jämställdhet och inkludering. Och basera det på fakta! Ja, det går att mäta och följa upp. I studion har jag varit med Lenka Prokopec Karlberg

🟣 Utöver det kommer årets spaningsavsnitt, ett avsnitt med fokus på ett av de senast utvecklade HR systemen och en kund med ett eNPS på +60(!) och ett avsnitt med en spännande ny lösning på marknaden.

Redan släppta avsnitt:

🟣 Den digitala transformationens framgång hos Nacka kommun - Att ligga i framkant med digitalisering i en kommun, går det? Svar ja!

Med Henrik Palmblad-Wennergren Digitaliseringsdirektör och Linus HolmgrenEmployer Brandning Manager på Nacka kommun.

🟣Skills, upskill och reskill - hur hittar du nyttan för både medarbetare och organisation? - Att ta tillvara på individens och medarbetarens potential pratas det mycket om. Men hur gör man egentligen?

Med Frida Monsén, Manager Learning Lead och Karin E Svensson, Chief Information Security Officer på ICA Gruppen

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.