Emira Blomberg ansluter sig till podden och kommer höras tillsammans med Anna under säsongen. I säsongens första avsnitt lägger vi fokus på att lära känna Emira, men framförallt Anna själv. Vi tar en närmare titt på hennes resa inom HR och digitalisering, från hur det hela började till var hon står idag. Anna delar med sig av sina erfarenheter och reflektioner kring de utmaningar och möjligheter som digitaliseringen för med sig, både inom HR och i arbetslivet i stort.
Om du är nyfiken på att lära känna personen bakom podden och hur hennes passion för HR och digitalisering format hennes karriär, då är detta avsnittet för dig. Det är en perfekt start på en säsong full av nya insikter och idéer!
Avsnittet finns också i en kortare version som du hittar här.
Transkribering av avsnittet:
Anna Carlsson: Välkomna tillbaka till HR Digitaliseringspodden så här efter sommaruppehållet. Nu är det dags för säsong sex.
Det här är ett lite annorlunda avsnitt. Det är ett introavsnitt innan ordinarie avsnitt startar redan nästa vecka. Idag får ni träffa mig och min nya sidekick Emira Blomberg, som kommer hänga med mig framöver i olika poddsammanhang. Fokuset på dagens avsnitt är att lära känna Emira lite grann, men framför allt mig och vad jag kan. Och som ni förhoppningsvis redan vet så heter jag Anna Carlsson och driver min egen verksamhet under namnet HR Digi.
Så varför ett sådant här introavsnitt och presentation av mig? Allt började med att Spotifys HR direktör Katarina Berg besökte mig här i podden i våras. Och när jag frågade henne vad hon ville skicka med till lyssnarna så sa hon att det var jag som skulle höras mer. Och för att lyckas med det så behöver jag någon annan att prata med och någon som ställer frågor till mig. Och nu får ni höra första resultatet på det här samarbetet med Emira, och lära känna mig lite mer på djupet. I avsnittet pratar vi bland annat om vad som format mig, vad jag kan, varför podden startades och vad jag gör utanför podden. Vi diskuterar också litegrann digitaliseringsfrågor och om det ska heta HR eller People and Culture. Och självklart berättar jag i slutet om kommande avsnitt den här säsongen.
Det jag glömde nämna i avsnittet är att jag letar sponsorer. Jag har ju alltid några sponsrade avsnitt under säsongen, men försöker nu hitta några organisationer eller en organisation som vill sponsra en hel säsong. Det här är för att kunna utveckla och leverera en ännu bättre podd framöver, med kunskap till alla lyssnare. Och då behövs helt enkelt lite ekonomiskt bidrag från någon som känner att deras varumärke passar bra med poddens. Hör av er då direkt till mig på anna@hrdigi.se. Men nu är det dags att lära känna mig lite bättre.
Anna Carlsson: Hej Emira!
Emira Blomberg: Hej Anna!
Anna Carlsson: Men vad kul! Det här är ju ett helt annat avsnitt än vad det brukar vara i HR Digitaliseringspodden.
Emira Blomberg: Ja.
Anna Carlsson: För nu har jag en sidekick, och det är du!
Emira Blomberg: Ja tänk va, wow.
Anna Carlsson: En lång process för mig att se vem det kunde bli. Men det blev du! Du har varit med i podden tidigare, men jag tänker att du ska nu få presentera dig. Vem är du?
Emira Blomberg: Ja, precis. Och den här frågan vem är du? Den i rekryteringsammanhang får en ju att vrida och vända lite på sig. För man vet ju aldrig vart man ska börja. Jag hörde en gång en person som berättade om vad hon hade i sin ryggsäck i stället. Det kanske man kan prata om, eller vilken cocktail man är gjord av eller så där. Jag är väl gjord av småstadsinfluenser från början. Jag kommer från en liten stad, bruksort, Mariestad, Västergötland. Som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag flyttade till Stockholm 2007 efter att ha varit runt lite här och lite där. Lite Schweiz och lite runt i Sverige och så där. Och började då med rekrytering och har sedan dess jobbat inom rekrytering och HR skrået egentligen, sedan 2007. Ja, så det är väl snabb versionen av både vad som influerar och också vad jag hållit på med de senaste snart 20 åren.
Anna Carlsson: För när jag då tittade på alla som sökte. Jag tror det var det 46 personer som ville bli sidekick från början. Och sen tror jag det var. Jag kommer inte ihåg hur många det var som i slutet också faktiskt. Jag gjorde ju som en ansökan. Men du har ju en väldigt bred palett av erfarenheter också på just det här området. HR och Tech och även väldigt mycket. Kan du inte berätta lite om det också?
Emira Blomberg: Men precis. Jag började på byrå 2007, rekryteringsbyrå. Och då låg rekryteringsbranschen mer eller mindre i sin linda. Det var då som de började ploppa upp lite som svampar ur jorden de här rekryteringsföretagen. Och yrket rekryteringskonsult blev till egentligen. På den tiden fick man fortfarande förklara för de man ringde och propsade på vad det faktiskt var att vara rekryteringskonsult. Det var jag i nästan åtta år och jobbade mycket med att hitta svårhittade typer. Mycket med det som kallas för sourcing nu för tiden inom rekrytering. Och sen så kände jag att jag ville se ett företag från insidan och jobba långsiktigt med kompetensförsörjning. Hamnade på Folksam. Jobbade där och var ett internt stöd till cheferna i kompetensförsörjningsfrågor. och på HR avdelningen då. Så där fick jag mer HR perspektivet. Och sen tillbaka lite till byråvärlden och sen några år som organisationskonsult och senior advisor på Assessio. Och Assesio var då på väg att göra om sig från konsultbolag till det man nu kallar för SaaS-bolag. Så där startade min bana inom Tech egentligen, och sen fortsatte den på Refapp där jag är nu. Så nu har jag lämnat det operativa HR arbetet och jobbar mer med en sådan här digital produkt. Och det är väldigt häftigt att få jobba med produktutveckling av en HR process, eller digitaliseringen utav en HR process kan jag säga. För det får en verkligen att tänka till. Vad är syftet med den här processen? Vad behöver ett digitalt verktyg faktiskt kunna leverera till användaren för att det ska bli effektivare och bättre?
Anna Carlsson: Och också att diskutera. Jag tänker att mindset hos de som är potentiella köpare också kan vara ganska smalt. Så då måste man själv vara mycket mer, tänka bredare för att kunna ge dem olika perspektiv på vad det här kan innebära.
Emira Blomberg: Ja, verkligen. Och en digitaliseringsprocess, det är väldigt sällan man klarar sig förbi en sådan utan att själv ändra på sitt arbetssätt. Och det brukar vara det som är största utmaningen. Det är inte att lära sig ett nytt system utan it's the human onboarding, det är inte Tech onboarding utan det är verkligen beteendeförändring som är stora utmaningen.
Anna Carlsson: Du har ju förresten varit med i podden tidigare en gång. Det ät två år sedan ungefär tror jag. Nu är det så här att jag skulle ha kollat det kanske. Jag tror att det är två år sedan ungefär. Då tog du också upp i en hel del om din bakgrund. Om någon är nyfiken. För då pratade vi inkludering i rekrytering. Så då kan man höra ännu mer om dig. Men det lär de också få höra, våra diskussioner framöver.
Emira Blomberg: Ja precis.
Anna Carlsson: Sen kan vi ju säga att vi inte riktigt har bestämt exakt hur den här dynamiken ska fungera, utan det måste vi ju arbeta fram. Så ni lyssnare får vara med här på resan med Anna och Emira.
Emira Blomberg: Ja. Och få skicka in förslag på vad man vill höra om framöver och ställa frågor och så där. Det ska bli superspännande Anna, verkligen.
Anna Carlsson: Jättekul!
Emira Blomberg: Är det min tur nu?
Anna Carlsson: Ja, det kan du få vara.
Emira Blomberg: Ska jag ta över här nu?
Anna Carlsson: För det är det som är lite test nu också.
Emira Blomberg: Precis. För det här avsnittet ska inte handla om mig, utan tanken är att det här avsnittet faktiskt ska handla om dig. Därför att du har suttit här avsnitt efter avsnitt och lyssnarna har så klart fått lära känna dig genom dina frågor och dina ämnen som du gärna spanar på och så, och vet väl kanske vad du brinner för och så där. Men har säkert inte fått lära känna dig på riktigt och vem du är. Och tanken med det här avsnittet är att vi faktiskt ska prata lite mer om dig och vem du är. Den här svåra frågan igen.
Anna Carlsson: Ja, precis. Vad har jag i min ryggsäck?
Emira Blomberg: Ja vad har du i din ryggsäck? Och jag tänker vi ska prata om det. Men först av allt, hur känns det här att bli intervjuad i stället för att intervjua?
Anna Carlsson: Konstigt nog. Jag trodde jag skulle vara mer nervös. Men det är jag inte. Men det är lite grann. Jag jobbar på att släppa kontrollen. Jag har lite kontrollbehov. Kontroll över processer, kontroll över struktur och så. Så lite, lite läskigt men ändå förvånansvärt bekväm.
Emira Blomberg: Ja vad skönt då.
Anna Carlsson: Ja, det är spännande!
Emira Blomberg: Det är väldigt roligt. Jag kan tänka mig att det blir en väldigt annorlunda situation. Du är van vid att sitta och planera dina avsnitt och ge din gäst utrymme att prata och så där. Men du har ju poddar länge och jag tänker att dina kunskaper som du har fått till dig genom att hålla i podden också såklart är superintressanta. Men att du också faktiskt har en operativ bakgrund själv. Kan du inte berätta lite om den och hur det började? Och hur kom det sig att du började jobba mer med HR?
Anna Carlsson: Ja, jag är ju ingen HR person egentligen. Men jag har alltid haft en kärlek till människor och människans förmåga. Det kanske är för att jag alltid har varit lite annorlunda i chefers ögon, i kompisars ögon också. Att jag alltid har velat göra saker som kanske utmanar lite det normala. Jag valde att gå än så länge. När jag gick i gymnasiet så valde jag en linje som ingen annan hade gått, för att det var nytt. Och det var IT med naturvetenskaplig, och den var ny. Och ingen visste egentligen. Den hette inte IT, det hette ADB på den tiden. Så det är jättelänge sedan. Och det är lite grann, det är nog färgat av mina föräldrar som är lärare båda två. Och de utmanade oss barn att vi ska testa det vi faktiskt vill göra och stå för det. Och det gjorde ju också att man ibland blir behandlad som tjej, ung kvinna och även nu att man anses vara lite obekväm och gör saker på lite andra sätt. Jag har ju haft den här kärleken för att alla människor ska få ta den här platsen. Det som jag blev nedtryckt i vissa situationer men fortsatte att jobba för, det är det som har skapat den här grunden till vad jag gör idag. Och sen vill jag tacka min arbetsgivare som jag hade under 18 år som heter IBM som är ett stort IT bolag som nu har förändrats väldigt mycket senare år. Men där fick jag möjligheten också att utveckla ledarskapsförmågor, bli chef. Jag sa ifrån många gånger och ville att vi skulle tänka annorlunda kring hur vi jobbade med medarbetare. Och med mitt team som jag hade jobbade vi annorlunda och folk ville jobba med oss, ville komma till mig och till vårt team för att jag gjorde saker annorlunda. Men mina mer traditionella chefer tyckte jag var ganska obekväm.
Emira Blomberg: Ja, jag förstår det här starka underdog patoset som du har. Vi har pratat om det tidigare du och jag. Och det är också det här med mångfald och inkludering. Att mångfald och inkludering är så mycket mer än bara etnicitet eller ålder eller kön, utan det är också en personlighet som måste få ta plats. Så det är ju superspännande.
Anna Carlsson: Och det är intressant för att det var så tydligt att vissa chefer såg det här, såg min potential. Och de hjälpte mig att ta mig framåt medan andra chefer motarbetade och tryckte ner. Och då gällde det att ha kraften också att lämna och se till att man fick tag på de här cheferna som kunde förstå mig och förstå mitt sätt att arbeta. För det var inte som andras. Jag jobbade som försäljningschef och konsultchef och ja, jag fick ju folk att prestera utan att behöva slå dem med siffror och krav. Utan fick på andra sätt. Vissa tyckte det var jättekonstigt. Men sen så ska jag väl fortsätta. Men hur blev det då att jag faktiskt ägnar mig åt HR? Eftersom jag också var lite annorlunda så fick jag jobba med annorlunda saker. Jag jobbade med bolagsförvärv. Så IBM köpte väldigt mycket företag. Det var en stor förändring att hela IT branschen förändrades. Och att man ifrån att man alltid skulle bygga sina egna system, alltså å det var bara banker och liknande som hade IT hos sig. Så plötsligt så utvecklades system. Så IBM köpte upp en massa olika lösningsområden från olika leverantörer. Då var jag ansvarig för integrationen av alla de här individerna och företagen och verksamheten inom IBM:s väggar. Då kan man ju säga att jag jobbade otroligt tätt tillsammans med HR. Och jag kan väl i så där i backspegeln se att jag var väl en form av HR businesspartner i det här. För att jag var rösten och skulle se till att människor ville stanna. När man köper upp ett bolag och ska slå ihop dem så måste man ju få alla att vara med på resan. För det är ju människorna som har kompetensen, det är ingenting annat. Produkten är ingenting. Och det vet ju du nu som sitter med produkter att det handlar ju om att om man ska skala upp någonting som man har köpt in för att det är superbra, då måste människorna vara kvar där och brinna för det de gör och känna sig bekväma i resan och även alla cheferna och alla runt omkring. Så det var ju mycket mitt jobb. Så det blev att jag var väl en HR businesspartner kan man väl säga.
Emira Blomberg: Så du jobbade med en slags kultur merge eller en kulturintegration efter att man hade gjort sin due diligence då och man hade beslutat att göra det här förvärvet, och sen var det din uppgift att kulturintegrera då eller?
Anna Carlsson: Ja, nu var ju många av de här bolagen globala så det var lite olika roller man fick ta. Jag hade ansvar för Norden men vi köpte också nordiska företag och svenska företag som ett avknoppat bolag från Telia till exempel, Tele Logic hette det. Medan andra var stora globala. Och då fick ju jag spela en. Men människor är ju lokala så det handlar ju om att de hade fantastiska människor på global nivå. Och det ska jag säga om IBM. De har varit väldigt duktiga med fokuset på människan och människans förmåga. Sen är det ju mycket hur cheferna har betett sig lokalt, om de har kunnat ta vara på det hela den här kraften som då fanns. Och det fanns oerhörd kompetens att man fick hjälp i hur man skulle arbeta med teamen för att de skulle känna sig välkomna. Men sen var det upp till mig och det lokala teamet att göra det här. Så det var mycket kultur. Förstå sig på kultur, hur man ska driva, backa hem, få människor att ta plats och att de skulle vilja göra den här resan och prova på den nya organisationen och se vad det var för någonting. Och många stannade och vissa passade inte, men då provade de ett år i alla fall.
Emira Blomberg: Ja, det är superintressant och ett skillsätt som säkert du har haft nytta av framöver eller kommer ha nytta av framöver också. Du konsultar en del också och så där. För det är inte helt lätt verkligen att få ihop ett uppköpt företag med uppköparen.
Anna Carlsson: Nej, det är det inte det. Jag hade ju också en del. Nu ska vi inte underskatta att vi också skulle göra affärer. Så i vissa lägen så var jag ansvarig för att se till att vi också lyfte den här affären och gjorde bedömningar över vilka av de här bolagen som skulle kunna lyckas i Norden och vilka som inte skulle göra det och hur vi skulle prioritera resurser. Så att både hela min analytiska förmåga när jag tittar på olika bolag idag och går in hos olika organisationer. Den har jag gjort så otroligt många gånger så det går snabbt att känna in och förstå sig på kulturen oavsett om det är en kommun eller om det är ett industribolag eller om det är globalt. För den feelingen fick jag under de här var det sju år någonting som jag jobbade med just det här med företagsintegration. Det värdet att använda det nu i allt jag gör är ju supervärdefullt.
Emira Blomberg: Ja jag förstår det. Ja, häftigt! Så de rollerna du har haft och någonting som du har åstadkommit som operativ inom yrket och så där och då. Om du tittar tillbaka, vad var utmaningarna då för HR? Vad är den största förändringen som du ser nu?
Anna Carlsson: När jag började jobba med riktat fokus. För då hade jag när jag började inom just de rollerna så jobbade jag väldigt mycket tillsammans med HR på ett bolag där HR var prioriterat och hade mycket verktyg och mycket kraft i organisationen. Sen var det ju så att när jag väl började köpte vi ett HR Tech bolag. Så det var därför som jag också valde att ge mig in på den HR plus Tech banan. För att ja det här, det här är min grej! När vi mixar det här med medarbetare och chefer och förmågor och möjligheter och kan använda tekniska lösningar för att stötta i det här. Och då så började jag också se och vara ute och beskriva vad HR Tech kan göra. Och då insåg jag att nivån på HR då. Det var ju otroligt mycket administration. Det var ju väldigt mycket att inga människor såg det så strategiskt som man ändå gör idag. Men samtidigt så tycker jag inte det har förändrats så extremt mycket, utan vi är fortfarande ganska operativa inom HR. Att det strategiska och vårt värde som jag menar inom beteendevetenskap och organisationsutveckling och att kunna få påverka organisationen, det tycker jag fortfarande har alldeles för lite utrymme. Och det är klart att det har blivit bättre och det har påverkats av många olika händelser som pandemin. Men fortfarande är det så att vi ändå är kvar och synsättet på HR är kanske inte riktigt där jag tycker. Eller det är inte där jag tycker att det ska vara.
Emira Blomberg: Nej, och jag håller med. Och jag har tänkt jättemycket på varför det är så. Jag tror också att HR har fått en extremt otacksam roll när man liksom vartefter som utvecklingen tar fart adderar nya arbetsuppgifter och nya ansvarsområden kanske till HR. Utan att egentligen som organisation har en plan för hur man upskillar och reskillar sin egen HR organisation. Vem ska göra det jobbet? Och också att vissa HR områden handlar ju helt enkelt bara om att få ut kunskapen till cheferna i organisationen så att de kan göra. Medan andra områden måste stanna hos HR som specialistyrke. Vi kan inte förvänta oss att alla chefer ska vara experter på arbetsrätt, till exempel. Så det är verkligen en svår utmaning.
Anna Carlsson: Och det här har jag diskuterat med HR föreningens olika ledare. Vi har ju en ny nu igen som heter Petra. Jag menar det här att det har lagts på hela tiden, men förmågan att också säga ifrån. Att kunna som HR stå stark och säga att nu blev det för mycket. Vad ska jag ta bort? För att det här ökar. Vi måste bli få fler resurser. Men när man tittar på de undersökningar som Centrum för Global, HRM tittar på igen i Göteborg bland annat, så ser man ju att vi hade ju en förändring inom HR och ledarskap och organisation på slutet av 90 talet. Som gjorde att vi skulle ta bort all administration. Och nu står vi och då ska allting klaras av på något sätt av cheferna och inget ska egentligen göras av HR. Det finns så mycket som är motstridigt här. Jag blir alldeles frustrerad. Plus att utbildningen på universitetet inom PA programmet inte håller, inte har följt med. Utan det är som att vi är kvar någonstans i början av 90-talet och ändå ska leverera och har möjligheter att leverera som 2024. Men vi har ingen organisation och vi har inte riktigt kunnat ta platsen och ifrågasätta. Utan vi är många inom HR upplever jag också är så mån om människorna så att man glömmer bort att man måste ställa krav. Ja nu kanske det blev lite rörigt men ja.
Emira Blomberg: Nej men verkligen. För jag tror att man har ett intresse av just att värna om människan ofta. Och kanske att som du sa också. man måste ju göra affärer också samtidigt. Det är dubbla perspektiv hela tiden så det är inte en enkel sak.
Anna Carlsson: När jag presenterar ute på olika, beroende på vad jag ska hålla för presentation så brukar jag prata om det. Vad har vi för olika roller och vad måste vi ta hänsyn till? Jag menar det är ju lika mycket att det måste vara ett företag som kan överleva och då kan det vara att man måste dra ner eller dra upp. Men det är så många olika perspektiv man hela tiden måste vara medveten om när man tar sina beslut. Men att få titta på vad om man tittar på HR då och HR nu. HR då på IBM när jag var där. Det var ju som inte ens HR nu på många företag är. För där använder man tidigt analysfunktioner och stödsystem. Och man såg till att HR businesspartner var de som skulle jobba med nytta av värde och stöttning. Och man hade, ja det enda som jag inte var nöjd med var rekrytering. Vi hade inte tillräckligt mycket duktiga rekryterare som fick jobba med det utan det låg på cheferna. Det gick så där kan jag säga.
Emira Blomberg: Ja, och rekrytering är en het potatis. Är det ett HR skrå eller är det inte det? Och var ska det ligga och vem ska utföra det?
Anna Carlsson: Jag tror att i dagens samhälle med vår kompetensutmaning som du pratar om att du har jobbat med just kompetensförsörjning. Så borde det ligga i ett antal personers ansvar på HR för att göra det. Och att stötta och jobba väldigt aktivt med det. För det går inte att göra för en chef idag skulle jag säga. Hitta personer. Tänka nytt och tänka utanför boxen och inte göra på samma sätt som tidigare. Om vi ska kunna överleva. Det var faktiskt. Nu spelar vi in det här lite innan det sänds som vanligt. Men det var faktiskt på nyheterna imorse man pratade om det också.
Emira Blomberg: Mhm! Ja, nej men visst, rekryterare det kan jag prata med varm om i ett helt avsnitt om det skulle vara så. Men en duktig rekryterare är värd sin vikt i guld. Det är verkligen ett hantverk.
Anna Carlsson: Men sen också rekrytering måste nu vara ett när man tittar på hela kompetensen i organisationen hur man ska kunna. Jag tyckte det var jättespännande när jag träffade ICA och hade med dem i podden. Det var ett år sedan ungefär nu. Och hur de såg på att man precis som med bostadsmarknaden, det gäller kanske inte hitta rätt bostad eller bygga rätt bostad för vad alla behöver, utan det handlar om en förflyttning. Vissa byter bostad till någonting större. Då släpps en enklare billigare lösning och någon annan kan flytta in där. Och så är det ju också med jobb. Om du börjar titta internt hur du kan bemanna, göra uppskill så kan du förflytta individer internt så att du får de där enklare jobben lediga som du kan rekrytera till. Men då krävs det ju verkligen ett nytänk från hela organisationen och inte bara säga att ja men min person slutar, jag måste rekrytera externt för det finns ingen. Och då handlar det om en kraft, en kraft och en organisationens ansvariga för det område måste kunna ta plats och vara tydlig med hur man ska kunna göra det här på ett nytt sätt.
Emira Blomberg: Verkligen. Det finns ju, man brukar säga du har inte ett rekryteringsproblem du har ett workforce planning problem, om du har ett problem. Därför att rekrytering är ingen isolerad process utan det handlar om att arbetsstyrkeplanera. Heter på svenska? workforce planning - arbetsstyrkeplanering.
Anna Carlsson: Jag brukar nog säga workforce planning.
Emira Blomberg: Ja man gör ju det.
Anna Carlsson: jag måste titta. Nu har jag faktiskt haft semester så allting kanske inte är så här. Bara pang framme. Även jag har lagt saker i de bakre lagren i hjärnan och ägnat mig åt fjällvandringar.
Emira Blomberg: Ja, men bara det. Var inte det intressant att det inte ens finns ett svenskt ord för workforce planning?
Anna Carlsson: Men det måste väl vara arbetskraftsplanering? Fast det låt arbetskraftsplanering låter ju ganska stolpigt.
Emira Blomberg: Nu kommer vi få lyssnarna på oss här. De kommer "Hallå, det heter faktiskt...". Nej jag kan inte komma på något.
Anna Carlsson: Nej.
Emira Blomberg: Nej det är intressant. För det man inte har ord för existerar knappt inte.
Anna Carlssont: Nej, precis. Ja. Spännande.
Emira Blomberg: Men du. Hur kommer det sig att du blev egen nu? Nu kör du egen låda och gör alla möjliga saker.
Anna Carlsson: Soloprenör brukar man väl kalla det för. Fast jag har ju hjälp. Jag har en tjej som är anställd så jag är väl kanske inte soloprenör längre. Men till stor del. Nej men det var faktiskt under tiden där när jag var på IBM, så det är min senaste arbetsgivare. Man vet ju aldrig om det är den sista så. Men där köpte vi det här HR Tech bolaget och då hittade jag hem och jag tog över ansvaret för försäljning och konsultverksamhet där. Men det var ju för modernt och för anglosaxiskt skulle jag säga. Så man hade inte. Det fanns bland annat jätteintressanta ledarskaps assessment i portföljen. Och då sa jag men det kan vi ju inte sälja här om det inte är på svenska eller på norska, finska och så här. Måste ju ha utvärderingar gjorda osv. Det hade man inte råd med. Och sen kom man med en People Analytics produkt. Och vi pratar då 2015 ungefär. Det är alltså nästan tio år sedan. Och det var alldeles för tidigt. Om vi bara tittar på idag så har man gjort undersökningar att det bara är kanske 10 % som använder Analytics. Så alla de satsningar man gjorde med väldigt moderna HR Tech lösningar, de föll platt. Och det som jag då insåg var att jag hade ju fått ägna en hel del tid att förstå marknaden och förstå potentialen. Här tänkte jag att det här måste ut. Allt som jag lärt mig, jag måste, det här måste folk veta. Vi kan inte lägga ner det här. Så då bestämde jag mig. För jag vill också vara oberoende. Jag vill inte ha bara för en leverantör utan jag vill köra mitt eget. Så då bestämde jag mig för att jag skulle lämna och startade upp egen verksamhet som konsult och gick in i en roll på ett annat konsultbolag och byggde konsultverksamhet. Så jag jobbade för Evry då. Så att jag var egen men var konsult på Evry för att bygga en ny HR Tech verksamhet där.
Emira Blomberg: Numera Tietoevry?
Anna Carlsson: Precis numera Tietoevry. Så det var innan sammanslagningen. Men det gjorde jag inte riktigt på heltid för jag vill ju sprida min kompetens så jag startar här. Jag gick över ordentligt 2018. I januari så var det 100 % eget men 20 % av min tid tänkte jag nej men jag ska sälja min kompetens. Gick inte alls.
Emira Blomberg: Nähe?
Anna Carlsson: Nej men vi pratar här 2018. Jag började 2017 smyga i gång litegrann. Men det var ingen som köpte, det var ingen som ville betala för att få någon som kommer in och ser över. Och då tänker vi tillbaka på min all den här erfarenheten kring analys av bolag, möjligheter kunna Tech, kunna HR. Ja, nej. Jag fick göra några gratisgrejer. Men det var nog bra också för jag behövde ju faktiskt testa mig fram. Men jag blev jätte frustrerad för det var ingen som pratade om det här i Sverige.
Emira Blomberg: Nej
Anna Carlsson: Jag tror Tommy Cow och pratade lite grann om Tech och HR på den tiden, men det var väl typ den enda. Och jag bara. Vad ska jag göra liksom? Det här går ju inte. Men jag levde ju bra. Jag hade ett bra uppdrag och så. Men min passion och kärlek för det här området att kombinera Tech och data och AI. Redan då pratade jag. Jag fick liksom inte ut det.
Emira Blomberg: Men du var ju före din tid redan som anställd. Så det kanske inte var så konstigt egentligen?
Anna Carlsson: Men jag hade inte riktigt fattat hur långt före vi var. De bolag jag träffade när jag var på IBM och jobbade med de här frågorna. Då fick jag ju träffa de största organisationerna i Norden. Och de diskuterar det här. Men jag förstod nog aldrig i grunden hur omogna vi var. Men när jag förstod det. Då startar jag podden.
Emira Blomberg: Mm, ja, gud. jaha, okej! Det var alltså upprinnelsen till podden. Vad spännande! Och den har du ju kört sen dess?
Anna Carlsson: Ja sedan 2019. Så jag blev egen 2018 och testade mig fram där och sen så blev jag frustrerad. Och på vår/sommar 2019 då tänkte jag hur ska jag göra? Hur ska jag få ut någonting? Folk använder ju inte LinkedIn på det sättet som man gör idag. Man skrev böcker och jag tänkte nej, det är inte jag. Då hade det varit ett nytt medium som var poddar och min son gick i skolan och i gymnasiet och lärde sig produktion. Så jag kom ju på där. Men podd alltså det är ju ingen annan som gör. Ja, du känner igen mönstret. Det där har ingen gjort förut. Det blir nog bra. Det är lite Pippi så där.
Emira Blomberg: Ja, ja, verkligen! Och ganska snabbt. Jag visste ju inte om det här, utan första gången jag stötte på HR digitaliseringpodden, när kan det ha varit? 2020 kanske någonting sådant. Då fick jag uppfattningen av att det här var en rätt etablerad podd. Det var en rätt stor podd och liksom en prestige att vara med där typ. Så i mina ögon som inte är insatt och inte kunde upprinnelsen så gick det ganska fort för dig att etablera podden?
Anna Carlsson: Ja, för att för att bara använda egen kraft. Jag gjorde ju ingen marknadsföringskampanj utan jag har bara använt mig av att komma ut på via LinkedIn och via kontakter och via folk som hör mig och hur den sprids. Så det kan man väl säga att det gick ganska fort. Och dessutom eftersom det var ett relativt, det fanns ju många poddar redan då, men det är inte som idag så var det ett medium folk var nyfikna och gärna ställde upp och var med. Och ja, det var ju en blandning. Då i början fick jag också tänka på vem har jag med vem har ett nätverk inte bara kan bidra med sin kompetens utan också med spridning av podden. Men det gick hyfsat fort. Och då var det jag och min son. Han hjälpte mig att prodda ihop det. Jag fick hjälp av en kompis till honom som var etablerad poddare, som en 22 årig morgontrött kille som kom och åt frukost med mig och berättade och sa att det där är ett smalt ämne, kommer inte bli så stort. Helt underbart faktiskt! Men det var ju också mitt andningshål. Att få dela med mig av områden och teman. Det var väldigt mycket utbildning i början, känner jag.
Emira Blomberg: Ja, kunskapsspridning ligger dig varmt om hjärtat har jag ju förstått. Men vad gör du annars om dagarna? Rent jobbmässigt? Kan man anlita dig eller?
Anna Carlsson: Ja, självklart! Fast inte på sådana här stora projekt längre. Jag har ju gjort en del stora digitaliseringsprojekt vilket har varit jättekul. Men nu för tiden så har jag då en blandning av att jag lägger min tid väldigt mycket också på att lära mig saker. För att för att jag ska vara den här personen som man ska kunna anlita när man verkligen vill ha stöttning i hur man ska ta sig framåt. Och kanske 50 % av min tid lägger jag på bara kunskapsinhämtning och dialoger och förberedelser och samtal och luncher och ja, gud vet vad. Åka på HR Tech förstås.
Emira Blomberg: Juste! Så spännande. Dina rapporter därifrån är ju guld värda för oss som inte har varit där.
Anna Carlsson: Precis. Så den här samlingen att försöka sortera tankar och få ihop det där. Det är det jag ägnar ganska mycket tid. Men sen var jag var jag då gör uppdrag inom. Men jag lägger också ganska mycket tid på podden. Och sen utbildning, kunskapsdelning och utbildning ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Men jag är tillbaka till att HR köper väldigt dåligt oavsett om det är utbildning eller konsult eller rådgivning. Så är man jättedålig på att lägga pengar på. Alltså man skulle ju aldrig låta receptionisten måla om receptionen, men däremot att bygga en HR Tech strategi, men det gör man själv. Det har man aldrig gjort förut, men det kan man. Eller? Jag blir lite frustrerad då också på utbildningssidan. Men jag lägger tid på utbildningar och jag har precis omarbetat min egen utbildning. Den har ett nytt namn. Så måste jag läsa innantill. Jo, vi har kallat den HR Tech och AI för HR proffs. Så den är omgjord. tidigare kallade vi det för grund eller jag hade en grundutbildning. Men eftersom marknaden och vi ändå förändras och jag ser att omgivningen förändras så behövdes det en omarbetning och den här gången så ska jag jobba med ett AI proffs också i utbildningen. Så Thomas Eklöf och jag ska göra det tillsammans. Så han kommer vara med och sprida sin kunskap där också. Så det är en, det är min egen utbildning och den går i oktober nu. Det är den 15–16 oktober. Det har jag inte skrivit upp här, men jag hoppas jag säger rätt datum. Det finns på hemsidan. Men sen kör jag utbildningar via HR föreningen som heter HR loves Tech och AI. Och den kör vi i gång redan nästa vecka tror jag det är. Kan vara full men mycket kan ju hända över sommaren så vi får se hur det ser ut. Men vi börjar nu i början av september, 3 september till och med. Och sen utbildning också på folkuniversitetet. Det är lite kul att träffa sådana som vill jobba med HR som får med sig lite Tech av mig. Så vi gör annorlunda än universitetet. Det traditionella, där finns det inte mycket Tech på de flesta utbildningar. Men sen så gör jag ju väldigt mycket föreläsningar av olika slag, både för HR avdelningar som vill ha in någon om de är lite större. Men det är förstås anpassad prissättning för hur många man är och vad man har för möjligheter och vad man behöver. Men även för Tech bolag. Alltså jag gör samarbeten och håller föreläsningar. Så jag ska göra tillsammans med HiBob. Vi ska göra ett lunchevent här i september. Jag hoppas det blir av fortfarande. Nu är det här direkt efter alla har kommit tillbaka från semestern. Men då ska vi prata analytics bland annat.
Emira Blomberg: Spännande. Och HiBob är ett HR system kanske vi ska säga.
Anna Carlsson: Ja precis.
Emira Blomberg: Som, de tar väl lite mark här nu i Sverige. Tycker de är superintressanta verkligen och har en väldigt snygg paketering kring allt de gör.
Anna Carlsson: Ohja! Men som med alla HR system så skickar jag med, det är inte så att det är grannens HR system som är rätt för dig utan det är det som passar. Alla är så olika. Men systemet heter Bob och de heter HiBob. Så det är ett intressant nytt system.
Emira Blomberg: Mm.
Anna Carlsson: Så föreläsningar och webinars, lunchevent, en massa sådana olika saker. Men sen det roligaste det är ju när man får jobba tillsammans med individer. Så jag har två grenar. Och det ena är just det här med att gå in som konsult och ge rådgivning till en organisation som vill utvecklas. Det är nog nummer ett av det jag vill göra. Använd mig! Och diskutera och gör en översyn av er strategi och tänk nytt och tänka annorlunda. Få hjälp med hur du ska förklara det här också för din organisation. Kommunikation är viktigt. Ja. Och sen så jobbar jag också med att jag driver nätverk, där man diskuterar olika HR Tech frågor.
Emira Blomberg: Mm, fullt upp!
Anna Carlsson: Ja det är många grejer alltså. Hela tiden. Det är mycket. Det är lite popcorn. Så det gäller att hålla ordning på det där.
Emira Blomberg: Men allt bottnar ändå i viljan att sammanföra Tech och människan egentligen. Och kunskapsdela och lära ut, jobba tillsammans för att få fart på den här förändringen som ju kommer oavsett om vi är redo eller inte.
Anna Carlsson: Ja. Jag tror vi skulle behöva bli lite mer redo. Alla ni som lyssnar, eller kanske inte just ni som lyssnar här, för ni kanske har hittat hit ändå, utan det kanske är era kollegor, era vänner. Så dela podden. Där kan jag känna ibland att man är lite försiktig, man vågar inte skicka ut och här är jättebra att lyssna på den här eller gå på den här kursen eller vara med här. Utan man är inte ska väl jag dela. Och där tycker jag att vi behöver hjälpa varandra att faktiskt förstå värdet av Tech och AI för vår organisation och för alla oss medarbetare.
Emira Blomberg: Ja. Och du pratade tidigare här om att HR inte lägger pengar på de här sakerna. Och jag antar att om man lyssnar på den här podden så tycker man själv att det är superfrustrerande att man behöver hushålla med den här pyttelilla budgeten. Och det märker vi också som säljare av ett system. Hamnar vi på IT budgeten, ja men då, då finns det möjligheter.
Anna Carlsson: Ja.
Emira Blomberg: Vi ska börja runda av lite grann. Men något projekt som legat dig särskilt varmt om hjärtat de här åren?
Anna Carlsson: Där vill jag ta upp mitt största projekt som jag gjorde då. Och det är ett digitaliseringsprojekt i att införa ett HR system. Och bolaget heter Diaverum och jobbar med vård. Stort bolag globalt. Väldigt litet i Sverige så folk känner inte till det. De har 14 000 anställda någonstans. Och där var det ledningen som pushade så att jag fick en väldigt, jag gick ju in som någon slags interim också och jobbade tillsammans med ledningen i hur ska vi digitalisera? För hela verksamheten. Även vård ville man skulle bli modern, använda AI, digitalisering. En digital tvilling tänkte man mycket. Så att man fick väldigt mycket utrymme. Men sen fick jag styra och ställa i det här. Hur snabbt kan man gå framåt, vad ska man välja och hur ska man genomföra det här? Och se till att alla var inkluderade. Så att jag fick använda alla mina kompetenser. För man måste ju också vara både broms och gas. Nej men urspännande projekt! Nu är det ju några år sedan men jag brukar referera till det för att just det att jag fick testa så mycket där. Och det funkade. Det gick bra.
Emira Blomberg: Ofta är det väl så att man behöver en väldigt stor palett för att driva igenom de här större projekten. Vad tycker du är största utmaningarna för HR just nu i Sverige?
Anna Carlsson: Att nå ut med sin kompetens och att också jobba med det som faktiskt ger värde. Det är två delar i det. Både att man har den här människokompetensen och då måste man balansera det med att använda verktyg för att kunna fokusera på det som är viktigt. Och just de här delarna är det väldigt få som faktiskt lyckas med. Så om du känner att du har gjort det och vill dela med dig här i podden så är det väldigt, väldigt intressanta avsnitt. Och jag tänker på vissa som är på den resan. Anna Mindelöw från Fiskars var med här i våras i podden och hon är ett exempel på där man jobbar liksom på det sättet. Och hon har lite mentalitet som jag kände igen mig själv i.
Emira Blomberg: Fantastiska Anna!
Anna Carlsson: Ja, men det är ju väldigt få. Många sitter kvar och tar sig inte ur utan är kvar på den här mer att man ska göra så himla mycket och inte kan få till det här. Att byta, göra på nytt sätt. Det kräver ju väldigt mycket att ta sig över tröskeln att göra på nya sätt och att man måste nå ut med sin människokompetens och att den ska användas.
Emira Blomberg: Är det samma utmaningar globalt?
Anna Carlsson: Ja, du skulle jag säga att det är. Det ser väldigt olika ut i olika länder hur man. Vi har ju en svensk modell, vi har en svensk modell på att se på det här med stöttning som då anammades på 90 talet. Att vi inte skulle ha några assistenter och liknande. Det är ju olika. Men generellt. Det finns vissa platser som amerikanska öst och västkusten. De ligger ju långt före. Så det är därför jag åker till USA på den här konferensen och inte bara gå på den europeiska. För att man har gjort mycket mer och har större plats. Men när man är där och träffar individerna så har de ju lite samma. Jag menar alla DEI personer har försvunnit. Då plötsligt så var det inte det. Det tog man bort när företagen går sämre till exempel. Då lägger man ju inte värdet på att diversifiering och inkludering är viktigt längre på något sätt. Så det är hela tiden att man måste kunna föras, kunna stå för vem man är och vad man kan och vad man levererar. Och det här att jobba med sin kommunikationskompetens tänker jag.
Emira Blomberg: Ja verkligen. Och hur ligger vi till i vår digitaliserings resa då tycker du?
Anna Carlsson: Alltså det går ju framåt. Nu ska det ju komma en ny rapport här i höst. Jättespännande! Så jag kommer nog snart få se en liten smakbit av det här precis nu i slutet av augusti ser ut som så. Centrum för Global, HRM kommer med en ny rapport som just fokuserar på det. Men jag ser fortfarande att det är otroligt många som jobbar med sina vanliga HR system och fokuserar på processer och processdigitalisering. Men jag ser att många har kommit igenom det och börjar titta på nya steg. Men tyvärr är vi fortfarande efter omvärlden med det. Och det tror jag hänger lite grann med utbildningen som är så fokuserad bara på saker som inte har med digitalisering och data. Och ja, vi kommer ut därifrån med att vi vill jobba med människor och det stör oss i vårt sätt att utvecklas. Men vi har rört oss.
Emira Blomberg: Vad kan man göra då som företag för att säkerställa att man fortsatt är i framkant och att man behåller sin konkurrenskraftighet?
Anna Carlsson: Man behöver ju ha kompetens. Det du började med att prata om att man inte utbildar sig som HR, att vem ska hjälpa HR att klara av alla de här nya områdena som kompetensbrist. Vi har både uppsägningar samtidigt som vi inte får rätt kompetens. Det finns så många områden som vi behöver vara i framkant på för att kunna leverera till organisationen. Det handlar ju om att antingen måste man lägga tid och ta ett steg tillbaka och utbilda sig själva på de här och kompetensutveckla sig, och hur man nu gör det då. Eller så måste man faktiskt kunna stå för att ta hjälp. För annars kommer våra företag och halka efter. Eller så kliver någon annan in i organisationen och tar över det som ska vara HR:s roll. Det vill vi ju inte. För då har de inte den här utbildningen på människa och beteende. Men man kanske behöver bemanna sina HR avdelningar annorlunda med andra kompetenser.
Emira Blomberg: Ja det är jättespännande och det tror jag också. Och AI då? Vi måste nämna AI? Hur ändrar AI HR scenen? Vad tror du vi står om fem år?
Anna Carlsson: Jag tänker att jag pratar om AI som en fantastiskt schweizisk armékniv. Den har massor av små verktyg och vi kan göra saker på helt nya sätt. Och den passar på vissa områden, men inte alla. Om du nyttjar den kraften så kommer du att kunna förbättra din prestation som individ. Alla olika typer av roller. Och jag tror att om fem år så har vi förhoppningsvis kommit över tröskeln. Men då måste vi lägga den här tiden på att utveckla oss och tänka på vem vi tar in i vårt team så att vi bemannar upp oss så att vi vågar använda det här. För vi vet ju redan att även om det nu har funnits en Chat GPT i ett och ett halvt år så är det väldigt få inom HR som vågar använda det. Så hela Sverige behöver ta kliv framåt här. Men om fem år så tror jag att det är att vi är mer vana. Men då kanske det bara bli på det personliga planet, alltså hur vi själva utför vårt jobb.
Emira Blomberg: Jag tänker också det just det vi pratade om workforce planning. Vi måste få med AI i vår workforce planning. Ja, spännande. Just det, jag skrev upp en grej här. The hot topic - ska HR heta HR? Bryr vi oss ens? Är det viktigt?
Anna Carlsson: Jag tycker inte det är viktigt.
Emira Blomberg: Nej.
Anna Carlsson: Jag tycker IT heter IT avdelning. Vad gör dem? Det har förändrats från att man hade IT internt på bolaget och utvecklade egna system till att IT nuförtiden tittar på helt cyber security och helt nya typer av system. De har inte bytt namn. Varför ska HR göra det? Oj, nu kanske jag blir anklagad för att inte tänka människa och så. Men jag tycker att vi komplicerar det med att byta namn.
Emira Blomberg: Ja, men det var det mest uppfriskande jag hört på ämnet på länge. Jag har inte ens tänkt så att IT inte har bytt namn. Nej, det har de ju inte. Nej, man behöver inte vara så enkla. Lägg fokus på rätt saker tycker vi.
Anna Carlsson: Ja, det tycker vi. Bra.
Emira Blomberg: Helt rätt. Ja, men vi ska ju hänga lite här i höst. Lite grann i alla fall. Du kommer köra på med dina avsnitt, men vi har ju också det här tillsammans i oktober har vi tänkt oss, när du kommer med din trendspaning just efter att du har varit i väg på den här mässan i USA och så. Och vi ska jobba fram några idéer tillsammans tänkte vi. Men hur är det att jobba med egentligen? Vad har jag väntat mig här?
Anna Carlsson: Ja, jag har ju jobbat som egenkonsult nu i ganska många år. För att jobba med människor så behöver jag planera tid. Jag är en sådan där som har listor och tidsplanerar för att hålla ordning på allting. Men då kan jag vara väldigt kreativ i processen. Så här och nu när man sitter ner och diskuterar då är det öppet och många nya sätt att tänka och göra. Men det gäller att jag har tid i kalendern för det, för det är det som är det tuffa när man har så många olika saker att göra. Att få plats.
Emira Blomberg: Ja det förstår jag.
Anna Carlsson: Men jag är väldigt nyfiken. Men sen är det ju min baby så det blir nog både och.
Emira Blomberg: Är du likadan privat?
Anna Carlsson: Ja, lite jobbig kan jag nog vara. Du vet, man blir äldre så blir man mer av det där man är.
Emira Blomberg: Ja, ja.
Anna Carlsson: Vi debatterar det hemma. Hur jag är. Att det krävs en viss person att leva med mig för att man måste kunna säga ifrån helt enkelt. För att jag vill ha det på mitt sätt lite grann. Och det gäller att backa hem och jag har tränat på det för jag har ju en sambo. Ja, nu har ju inte varit sambos länge. men jag har ju fått bonusbarn och sådant så då får man ju verkligen tänka över hur man beter sig. Så ja. Men jag är ju ganska bestämd om hur jag vill ha saker och ting. Jag vill ha hög kvalitet, ordning och reda. Och ja. Hur låter det? Läskigt?
Emira Blomberg: Nej, men jag tar med mig det också. När man blir äldre blir man mer av det man är. Ja det blir man faktiskt. Jag håller med. Ja. Och det är faktiskt rätt härligt för då slipper man undra vem man är egentligen. Det blir tydligare kan man säga.
Anna Carlsson: Förhoppningsvis har man lärt sig vem man är.
Emira Blomberg: Precis. Men jag ser i alla fall jättemycket fram emot att köra lite podd med dig. Och då tänkte jag också bara vad har vi att se fram emot här nu i höst då? När det gäller ämnen och teman och så där.
Anna Carlsson: Ja, så när jag gick ut med det här med att ha en sidekick så tänkte jag inte på att jag hade så många att prata med om och var med i podden. Så därför blir det inte så mycket utrymme från början. Men du kommer finnas med i bakgrunden och så kommer vi jobba mer fram saker framåt. Men under hösten, nu det första avsnittet som kommer redan nästa vecka efter att det här har släppts är tillsammans med fantastiska Patrik Rehman. Har du träffat honom?
Emira Blomberg: Ja, det har jag. Han är ju en jätteviktig röst, verkligen. Vad kul att han ska vara med!
Anna Carlsson: Ja. Och följer man inte honom redan så tycker jag man ska göra det. Och han skulle vara med och prata AI. Men vi pratar om allt möjligt och det handlar ju om hur förändrar man HR och arbetssätt och hur tänker man nytt? Och han kan ju allt både från kompetensförsörjning, ledarskap, lean, sådana saker som inte jag kan. Ett superintressant samtal som jag precis har lyssnat igenom och satt ihop ett intro till och så där.
Emira Blomberg: Ja, vad kul!
Anna Carlsson: Vi spelade in det redan i våras för han är ju inte i Stockholm hela tiden. Så det är första avsnittet. Sen kommer det bli lite grann apropå det här med kompetensförsörjning så då är det mer om det. Skills och talanghantering på nya sätt och lite nya tankesätt. Och sen blir det en person som. Nu har ju inte alla spelats in så jag vill inte säga vem och exakt men vi ska prata avancerad HR Tech strategi, eller snarare en sådan som jag förespråkar. Någon som faktiskt gör det och har gjort det på olika bolag. Riktigt spännande. Och sen blir det Analytics. Mer fokus kommer att bli på en leverantör som inte riktigt är här i Sverige än, men som gör supercoola grejer. Vi är flera som tittar på de här leverantören som inte finns här ännu. För det finns liksom inte riktigt underlagen för de här analysverktygen. Och sen en del personer som använder AI i sin verksamhet och har kommit en bit på väg. Vi får se när vi spelar in var de har hamnat någonstans, hur långt de har kommit. Men det behövs ju fler röster. För före sommaren var det i alla fall inte så många som hade gjort många saker. Men just AI så tänker jag också att det är många andra som har AI poddar. Så jag vet att Johannes Sundlo och Sara Breman hade ju ett antal sommaravsnitt med intressanta människor. Så det kan man nog tipsa om. Jag har inte lyssnat själv. Jag har varit på fjället.
Emira Blomberg: Ja. Jag har faktiskt också kopplat bort mig en hel del från domänen i sommar. Men ser fram emot att djupdyka i allt det här. Kul att vara i gång igen.
Anna Carlsson: Jättekul att vara i gång igen! Nu är det. Nu är det full fart för hösten. Och sen blir det spaningsavsnittet som är planerat till 11 november. Och jag hoppas tidplanen håller. Det är bara min hjärna som ska klara av det. Eller vi tillsammans ska klara av det också. Plus att jag ska kunna sammanfatta en massa saker efter HR Tech.
Emira Blomberg: Ja, men det blir spännande. Då har vi att se fram emot hörrudu. Har vi några avslutnings ord?
Anna Carlsson: Bara fortsätt kör! Våga ta plats. Träna på din kommunikation. HR är så värdefullt och nödvändigt för att vi ska lyckas som Sverige, tänker jag.
Emira Blomberg: Superspännande att få höra mer!
Anna Carlsson: Och du då?
Emira Blomberg: Jättekul att få höra mer om dig och vad du har gjort och åstadkommit. Jag ser verkligen fram emot också att inte bara djupdyka i domänen men också det här med poddande. Jag är helt ny på det. Jag har varit gäst men aldrig någonsin intervjuat förut. Så att bara att ha fått göra det här är ju, vilken rivstart! Jättekul!
Anna Carlsson: Direkt efter semestern.
Emira Blomberg: Ja, precis. Jag sitter här nu med mosig hjärna och undrar hur gick det egentligen? Men det känns väldigt kul.
Anna Carlsson: Ja, det känns bra. Jag kan säga det och jag brukar kunna hålla två tankar i huvudet när jag poddar, så jag tycker det här blir jättebra.
Emira Blomberg: Vad bra. Tusen tack!
Anna Carlsson: Tack alla som lyssnar! Nu får ni höra mer av oss framöver helt enkelt.