HR Tech Europa 2025: AI, kompetenser och framtidens arbetsliv

Hur påverkar teknologi framtidens HR? AI, digital transformation och kompetensutveckling – våra insikter från HR Tech Europa 2025

I detta avsnitt sammanfattar Anna Carlsson och Emira Blomberg sina upplevelser och reflektioner från HR Tech Europa, som ägde rum i Amsterdam den 4–5 mars 2025. Konferensen, som samlar HR-ledare och teknikexperter, fokuserade på de senaste trenderna inom HR-teknologi, digital transformation och AI:s växande roll i arbetslivet.

Samtalet belyser vikten av att HR-avdelningar kontinuerligt uppdaterar sig kring nya digitala lösningar och hur evenemang som detta skapar värdefulla nätverksmöjligheter. Bland de mest framträdande teman på konferensen fanns AI:s påverkan på HR-processer, datadriven kompetensutveckling och framtidens ledarskap. Det var även paneldiskussioner med globala företag som gav konkreta exempel på hur organisationer navigerar i den digitala förändringen.

Anna och Emira diskuterar också de utmaningar som finns kring att investera i HR-utveckling, där vissa deltagare finansierade sin resa privat på grund av bristande budgetstöd. Avsnittet avslutas med en uppmaning till HR-ansvariga att prioritera kompetensutveckling och att redan nu planera för HR Tech Europa 2026.

För den som vill hålla sig ajour med de senaste trenderna inom HR och teknik är detta avsnitt en ovärderlig inblick i framtidens arbetsliv.

Transkribering:

Anna Carlsson: Idag blir det ett liten kortare poddavsnitt. Bara 30 minuter ungefär och därmed ingen förkortad version utan bara en originalversion.

Jag och Emira har denna gång klivit rakt in på mitt hotellrum och spelat in ett referat från HR Tech Europa. Vi delar våra tankar och reflektioner om eventet som genomfördes den 4–5 mars i Amsterdam och återvänder den 22–23 april 2026. Då hoppas jag verkligen att vi ses på plats!

Värdet av eventet är stort och som jag säger i avsnittet så är eventet framför allt för dig som är HR ledare och HR Tech ansvarig. Se till att få in det i budgeten för 2026. Jag hann fråga många av de svenska besökarna på plats om deras reflektioner och alla nämnde hur intressant det är att träffas och diskutera med andra vilket är en av intentionerna med eventet. I utbytet med andra organisationer utvecklar vi vår kompetens. 


Anna Carlsson: Nu sitter vi här på mitt hotellrum.  



Emira Blomberg: Ja, det gör vi. Det är en annorlunda setting. Jag sa det precis att det är väldigt fancy, fint hotellrum. Väldigt så en påfågelskål på bordet är det. Jättesnyggt! Ditt hotellrum Anna.  



Anna Carlsson: Ja tack! Jag delade det med Åsa som var här också. Så jättekul att få vara på HR Tech. Så det är ju det vi tänkte vi skulle berätta om att vi har varit på HR Tech i Amsterdam, och i stället för att vänta och reflektera så kör vi direkt efter. Vad är det? Slutade för en halvtimme sen.  



Emira Blomberg: Ja precis. Vi har hämtat våra jackor och tagit oss till ett hotellrum bara 50 meter från mässan. Så färskt är det minst sagt.  



Anna Carlsson: Och vi tänkte att det kan vara bra för alla som inte är här nu, och kanske de som var här också. Få lite recap vad vi har sett, hört och tänkt på och reflekterat över. Men också så tycker jag att det verkligen är ett bra ställe att få nya perspektiv och omvärdera sina tankar. Och jag hoppas fler kommer nästa år från alla olika företag och organisationer och skickar hit folk. Det var någon som sa till mig: "Ja, fantastiskt att vara här, och nästa gång tar jag med mig min HR direktör."



Emira Blomberg: Ja, och jag träffade folk från HR avdelningar som faktiskt hade bekostat den här resan själva ur egen ficka, för att de tycker att det är viktigt.  



Anna Carlsson: Wow!  



Emira Blomberg: Precis. Så att jag undrar lite hur det står till med liksom villigheten i att faktiskt sponsra och skicka ut sina medarbetare på sådana här grejer. Jag hoppas att vi kan få in sådant som regelbundenhet i budgetar ändå. Det är så tråkigt att behöva slåss för det där och så mycket pengar är det inte.  



Anna Carlsson: Nej, det är ju resan hit och hem. Det har ju varit gratis för alla HR plus alla som känner mig. De flesta har nog kommit in gratis utan de som bekostar det här är ju leverantörerna som är här på plats. Det är helt klart.  



Emira Blomberg: Sponsorerna.



Anna Carlsson: De som har sina montrar eller sponsrar på andra sätt. De betalar ju för att du ska få lära dig saker, men det kostar ju då resan hit. Det tror jag faktiskt egentligen inte är så dyrt, men det är ju otroligt tråkigt om man får betala ur egen ficka. Men vad tror du? Det sa du om någon anledning. Är det generellt budgetproblematiken?  



Emira Blomberg: Nej, men jag tror att precis som inom alla ledarkategorier för det här är ett event som riktar sig till HR ledare eller CHRO eller Chief People Officers eller vad de nu kallas. Och har man turen att ha ett progressivt ledarskap på plats, så kanske man skickar sig själv eller någon i sitt team eller delar av sitt team på en sådan här sak. Men sitter man som HR Professionell i ett sådant här team med en HR chef som kanske inte är lika progressiv, det är då det blir så här verkar det som. Och sen är det såklart att man inte. Man kan ju inte ha råd att skicka alla på mässor hela tiden. Det är inte det jag säger. Men budskapet var ju väldigt tydligt här. Det riktar sig till HR som profession och vad HR behöver göra för att vara adaptiv och ligga steget. Kanske inte steget före. Det kanske är omöjligt men.  



Anna Carlsson: I samklang kanske.



Emira Blomberg: Ja precis.



Anna Carlsson: Med utvecklingen.  



Emira Blomberg: Ja.



Anna Carlsson: Ja, så då ska vi försöka hjälpa dem och vi kan ju publicera om det nästa år. Inför när man ska bestämma sig att åka med. För att vi har ju pratat här i podden också, om vikten av de olika stora trenderna som pågår just nu och hur. Just det här eventet är ett event där man diskuterar kombinationen av teknik och HR, alltså medarbetare på olika sätt. Men det är ju det vi kommer alla att vara digitala organisationer framöver, så egentligen så är det ju inte längre bara för de som håller på med HR och tech, utan det är ju ett sätt att få verkligen perspektiv på Vad man kan göra och hur man kan göra. De erfarenheter som dessa organisationer som delar med sig har haft. Det här perspektivet har vi ju sagt att med den här stora förändringen som pågår med allt, allt det digitala och även hur våra olika generationer kommer att bete sig på våra arbetsplatser, så är det otroligt viktigt att ha koll på det här. Och vi får ju inte det hemma. det finns ju ingenting motsvarande.  



Emira Blomberg: Nej, det här var ju lite intressant om vi ska få titta lite på vad det är vi har varit på och bara det är HR-Tech Europa.  



Anna Carlsson: Ja.  



Emira Blomberg: I Amsterdam och det här. Du känner det här gänget lite eller?  



Anna Carlsson: Ja, det gör jag för jag. När jag började som egenföretagare 2017 klev jag av min anställning och då hade jag med avundsjuka tittat på de som fick åka på tech i Las Vegas, för det är där som det kommer ifrån. En amerikansk organisation. De har en tidning, de driver mycket research och though leadership och de anordnar ett event i Las Vegas varje år. Så jag har åkt på det för första gången 2018.  



Emira Blomberg: Juste.



Anna Carlsson: Och sen alla år det har varit möjligt förutom under pandemin, så har jag varit här och de har hela tiden haft en plan att de ska etablera sig i Europa, för de tycker att det behövs någonting som just har det här fokuset som blir mer och mer och mer aktuellt, att man inte kan titta på hela HR spannet och allt som HR gör, utan man ska fokusera på det som kan få hjälp av teknologi och alla de förändringar som nu drivs av teknologin genom generativa AI och liknande. Så att ha det perspektivet verkligen på ett event. Så då startar de det här för två år sedan. Eller förlåt för ett år sedan. Det är bara andra gången som det körs, faktiskt. De hade tänkt starta tidigare. De började i Asien. De har ett likadant i Asien och sedan ett i Europa nu. Men det kom någon pandemi där så de fick vänta lite.  



Emira Blomberg: Ja precis. Så det är ganska nytt. Och det kan man väl också säga att det märks lite grann att de fortfarande försöker hitta lite formen. Jag var inte här förra året, men du var det. Jag förstod på folk som att det här ändå var ett vad ska jag säga? Att det märktes att det var år två. Att det hade hänt saker. Saker man kanske hade tagit lärdom av och förbättrat från föregående år. Men det var ju en ganska liten mässa, sa jag till dig här också. Jag hade nog tänkt att den skulle vara större för att det låter stort, men att den var i ungefär samma storlek som personalchefsmässan som var här ganska nyligen i Stockholm. Och jag hade nog väntat mig att det var lite större. Samtidigt så var det ju extremt kunskapsintensivt här. Man hade behövt klona sig själv för att hinna med allting. Så mindre rent kvadratmetermässigt och antal folk så. Men man hade ju att göra kan man ju verkligen säga.  



Anna Carlsson: Och jag vet ju hur de har sin tanke. Det är ju att växa organiskt genom att driva att de som jag, som är förespråkare för det och andra som kommer hit och sprider det till sina och sprider vidare. Och att växa med kvalitet. Och någonting som de gör här som vi nog ska ta upp också som den största take away alltså highlight. Men de bästa sakerna är ju möten mellan människor här och de skapar faciliteter också genom att ha olika. De har ju vissa så kallade think tanks. Man kunde få diskutera olika ämnen. Man kan få träffa olika experter och diskutera. Och man träffar väldigt mycket intressanta personer genom att sitta och diskutera med dem emellan aktiviteterna.  



Emira Blomberg: Ja.



Anna Carlsson: Och det om man jämför med att gå på personal chef. Ja, det är inte riktigt faciliterade dialoger utan det är mer lyssna och träffa leverantörer.  



Emira Blomberg: Ja men verkligen bra spaning för den här mässhallen som vi var i nu var ju såklart full av utställare, tillhandahållare av olika HR Tech lösningar. Men den mässhallen varvades också upp med små arenor kan man väl säga, där olika talare presenterade olika content och så fanns där en jättestor keynote scen också. Så det var ju som du också säger, mycket fokus på att få till kunskapsdelning och mycket fokus på interaktivitet.  



Anna Carlsson: Och då hade de ju en modell som kanske inte, eller som jag har sett förut också att man verkligen integrerar det här utan att prata med stora högtalare. Så det var inte skrikigt på det sättet heller, utan man var en liten bubbla och diskuterade ett ämne och så. Men det var ju flera som sa just det, att det här med att träffa andra är så otroligt intressant. Men jag vill också ta med mig att det är intressant att träffa andra leverantörer, för att vi kan väl konstatera att det var en svensk leverantör här.  



Emira Blomberg: Ja precis.  



Anna Carlsson: Och det var en finsk och en norsk. Och resten var, ja, en blandning förstås. Flera härifrån Nederländerna. Men alla har ju ett fokus att de tänker bredare än sitt eget land. Och en av deltagarna som jag träffade, han sa att han verkligen tyckte om att ha förstått att det finns en lösning på allt. Vi har ju. När man gick runt. Nu blir det mycket i jämförelse med personal chef. Men det är ju den största. Det största eventet som finns i Sverige. Där träffar man HR system och så några få några stycken nischlösningar. Men sen är det ju allt från cyklar till kaffemaskiner och det var mycket cyklar senast. Och här är ju allting. Handlar det om att någon har kommit på något riktigt jäkla smart som kan fungera för att utveckla organisationen och medarbetarna på något sätt.  



Emira Blomberg: Precis. Och nu säger jag egentligen bara vad jag hörde. För jag har inte varit på detta själv. Men att det här tydligen är lite mera mid segment. Att målgruppen är medelstora företag, kanske snarare än stora Enterprise företag. Och att det är mer Enterprise fokus på unleach. Någonting som jag tyckte var charmigt också här på HR Tech Europa. Det var en liten del av mässhallen som var reserverad för startup corners och där man träffar.  



Anna Carlsson: Jag älskar det!



Emira Blomberg: Det är så härligt ju! Och när jag frågade en: "How many customers do you have?" Och han bara: "four". Och det är så himla härligt ju!  



Anna Carlsson: Och att man träffar dem är ju ett sätt att förstå allt vad som är möjligt. För att kanske inte det blir det du investerar i. Och det är inte det kanske du träffar leverantörer för att du ska göra någonting. Utan det handlar ju om att expandera din förståelse grad av vad som är möjligt, vad faktiskt leverantörer nu kan hitta på. Sen kanske det kan bli för dem då att de kan få träffa någon potentiell ny kund. Jag menar, det räcker för dem.  



Emira Blomberg: Verkligen. Ja, precis när jag sa att det var ju allt ifrån väldigt stora etablerade aktörer som hade stora bås till den här lilla startup corner och allting där emellan egentligen, så det var en väldig bredd. Jag tar med mig som själv är liksom jobbar på ett bolag som tillhandahåller ett system för rekryterare. Så det blir ju HR Tech eller TA Tech då. Att vår lösning är alldeles för liten för att ställa ut på en sådan här mässa. Så det var ju många som tog ett helhetsgrepp på data och analytics, och jag tycker att jag tar med mig att jag såg många som en. Vad ska man säga möjliggjorde dataflöden mellan andra system. Det verkar vara en sådan grej. Mycket mera öppna integrationer tar jag med mig. Att det verkar vara inte så mycket stand alone prat, utan att man nu bara förutsätter att man är en del av ett ekosystem och att man är en plugin eller en viktig add-on till ett större system. Det tyckte jag var kul.  



Anna Carlsson: Jag tar också med att det är flera leverantörer som att man inte de här att man bygger på något specifikt som kanske inte våra HR system inte är så flexibla och innovativa på. Som att man pratar då om hur man kommunicerar eller lägger en annan performance modell. Ett sätt att arbeta i team. Men jag såg också det här, precis som du säger, att det var flera som handlade om workflow och att bygga ihop system. Ja, innovativa tänk kring det.  



Emira Blomberg: Verkligen kul att se. Jag tycker jag också. Det här att det fortfarande kan. Ja, men att det blir det tänket. Jag tycker lite eller det har vi ju sett nu ett tag, att vi går mot en konsolidering. Och jag kan tycka att det är lite tråkigt att pendeln svänger hårt åt det hållet. För att om jag tog exemplet med att om du går in på Åhléns City i Stockholm, så har du liksom x antal olika brand under samma tak, och du vill ju själv som person välja den här kavajen från det här märket. Den här T-shirten från det och de här byxorna från det. Du vill inte vara fast i ett och samma märke och tvingas att köpa hela din outfit. Nu är jag väldigt intresserad av estetik och mode, och det är också någonting jag tar med mig, att jag är intresserad av sådant och kan gladeligen gå runt och lägga ganska mycket tid på att plocka ihop outfits som jag tycker känns harmoniska och funkar för mig liksom. Men ska man göra det här som inköpare av HR Tech stack så behöver man antingen, som jag var väldigt intresserad av vad man håller på med och förmodligen väldigt kunnig. Förmodligen behöver man vara både intresserad och kunnig. Och hur ska vi klara av att vara det? Så på ett sätt är det förståeligt att vi går mot en konsolidering. Men jag tror att vi kommer att se mer. Hjälp till smarta lösningar på det här sättet. Att de här nya leverantörerna förstår det här dilemmat, och de gör sitt allra bästa för att sömlöst integrera i sådant som redan finns, så att det inte ska bli det här jobbiga. Att man behöver sätta ihop sin egen text och sedan lägga väldigt mycket tid på det utan att man ska få till det här. Lite mera personal shopping experience liksom.  



Anna Carlsson: Samtidigt så tror jag att man behöver. Man kan inte konsolidera allt för då blir det ju. Utan du ska ju självklart gå tillbaka till din leverantör och se vad de gör på ett område, men också kunna lägga till där det är en viktig fråga. Det är ju hela tiden, det är ju inte teknologin i sig, utan det är en viktig fråga som är viktig för affären och för att kunna uppnå det man behöver uppnå i sin organisation. Och då kunna tänka lite att det finns andra sätt att göra saker på och dessutom gå hem och utmana sina leverantörer lite grann, kanske utifrån sett någonting annat.  



Emira Blomberg: Precis. Och då kommer vi tillbaka till hur viktigt det är med närvaro på sådana här saker ändå. Att det kanske inte finns ett bias internt här och nu. Men den dagen det gör det, då har man fasen inte tid att uppdatera sig på alla möjliga lösningar som finns, utan någonstans blir det ändå liksom. Det här är möjliggöraren av prestation, av resultat i en organisation. Det är så viktiga, viktiga verktyg så man behöver hålla sig ajour med utvecklingen och vad som är möjligt.  



Anna Carlsson: Och jag tänker att jag känner ganska många som är HR-Tech ansvariga på olika sätt i sina organisationer. Och ingen av de här. Och det är alltså, man måste ju hitta påfyllnad och perspektiv och reflektion och diskutera med andra.  



Emira Blomberg: Ja, och det är ju det. Ja precis. Nej men vilken härlig! För det kan vi också säga att även om det här har varit en HR Tech mässa och många ämnen eller AI har ju varit. Ja, det har ju varit.



Anna Carlsson: Ja vi kan ju komma in på, Vilka ämnen har det pratats om?  



Emira Blomberg: Ja, och det har väl varit en AI overload, eller?  



Anna Carlsson: Ja, den här gången var det, ja.  



Emira Blomberg: Vilket såklart också det måste vara på något sätt. Men som balans är det nu det sista vi lyssnade på här. Den här sista keynote panel.  



Anna Carlsson: Då var inte jag inne där faktiskt.  



Emira Blomberg: Nej. Ja, men då var det ju han. Han var Chief People officer på BBC och så var det han för EMEA för Netflix. Vad heter han?  



Anna Carlsson: Ja, jag såg namnet.  



Emira Blomberg: Jag vågar inte uttala det här nu så här. Och sen så var det en från ett lite mer up and coming finans, betalningslösningsbolag. Men de pratade ju väldigt mycket om purpose driven leadership. Eller det var ju hela ämnet. Å ena sidan har det varit extremt mycket prat om AI och teknologi, men också på det mänskliga att vi måste mötas. Vi måste hitta vårt Why. Vi måste förstå varför vi ska förbättra saker. Vad vi vill med AI och så vidare. Och ja, det var väl de två stora temana ändå.  



Anna Carlsson: Människan och AI har ju. Förra året så var ju AI mycket vad. Eller det var inte lika mycket fokus på AI skulle jag säga förra året som i år. Men vi går ändå från att ta ett steg. Så nu pratades det mycket om just varför ska vi fokusera på AI och hur har vi lärt oss? Vad har olika organisationer gjort, och även en del analytiker och andra som inte forskar men tittar på det här. Titta hur man hjälper organisationen framåt. Det var väldigt mycket sådana bra tips och råd kring den här resan som vi alla är på. Och det är ju det som är att man ser ju hur stor förändringspotential det har för våra organisationer och påverkan på alla medarbetare, på HR, på affär, på allt. Och det är det att just sedan behålla och se att. Man ska också behålla perspektivet på det personliga. Jag tänkte på det var väl. Ja, men det var ju. Jag hade ju en panel diskussion med Spotify och där sa han just det. Eller vi pratade om det innan också, att man kan ju skapa en process som är helt AI baserad på feedback och han träffade. Han berättade, vid sidan av att det var någon som hade varit på Spotify tidigare, som hade tagit fram en lösning i hur man digitalt tar reda på vem du jobbar med, vem du skulle behöva feedback ifrån, vad du gjort för projekt. Alltså allting, allting allting. Och sen tar din feedback från de här individerna. Inga samtal, ingenting. Fast så vill vi ju inte ha det. Vi vill ju fortfarande, vi vill fortfarande träffas och diskutera. Och feedback är ju inte bara envägs utan det är ju en dialog. Och det tyckte jag var lite intressant. Vi kan ju göra otroligt mycket med alla verktyg, men det är fortfarande så att vi måste tänka på vad vi vill ha det mänskliga i. Sen kommer det säkert att förändras nu eftersom vi hela tiden lär oss.  



Emira Blomberg: Ja precis. Det var ett jätteintressant prat. Då fick jag sitta på golvet för att alla stolar var upptagna. Det var så härligt.  



Anna Carlsson: Vi skulle ha hållit en plats till dig där.  



Emira Blomberg: Men det var några stycken som satt där på golvet i en ring framför er. Sen tyckte jag också Johannes Sundlo. Han är ju alltid intressant. Men jag tyckte att han verkligen levererade. Jag tyckte första dagen. För det hade varit ett två dagars event. Första dagen var det mycket tyckte jag, abstrakt. In the future så kommer det här hända. The future kommer vara så här och vi kommer, vi kommer, vi kommer, vi kommer. Men vad händer nu då? Vad är det som händer just precis nu? Vad går att göra? Och var är vi? Och det tycker jag Johannes gör så himla bra. Och väldigt också. Han är så provokativ när han visar upp sitt eget ATS med sin egen agent som han har byggt för vad han säger får tillbaka kostade honom att bygga det där, bortsett från hans tid han la ner då. Det är en liten känga till ATS som ställer ut där. Men då såg jag också ett annat välkänt ATS Smart Recruiters var där och hade ett bås. De vill inte ens kalla sig för ATS längre.  



Anna Carlsson: Jaså?



Emira Blomberg: Nej, de har tydligen gått all in på att. På den här agent idén att forget the ATS. Utan vad är det du vill göra för någonting? Ja, men jag vill. Och så talar man om för den här agenten vad det är man vill göra. Och så händer det där liksom. Och säga vad man vill om agenter, men det var också ett sådant tema. Det är mycket agentprat är det ju.  



Anna Carlsson: Tillbaka till andra teman eller dialoger och värdet från konferensen. Så väldigt många intressanta och kända varumärken också, alltså organisation. Vi hade ju ganska mycket Sverige i fokus med IKEA, Volvo Cars, Spotify. Fiskars är väl inte svenska egentligen. Det var Anna som är deras Chief People Officer som var med i min dialog. De är väl finska?



Emira Blomberg: Ja de är finska.  



Anna Carlsson: Men också att försöka sen att alla de fick dela med sig av olika perspektiv i hur de tar sin resa just nu och vad man gör. Ja, och där pratar vi också ledarskap som också var tillbaka till som du sade att den sista sessionen handlade om Purpose driven leadership. Lego måste jag nämna.  



Emira Blomberg: Ja just det.  



Anna Carlsson: Var du med och lyssna på?  



Emira Blomberg: Nej, de lyssnade jag inte på.  



Anna Carlsson: Det var en fantastisk kille som berättade om hur de tar sig an skills. Det är också något som har surrat mycket om skills, skills Tech. Att folk tittar på tekniken men har inte riktigt sitt Why? Och där berättade han just om att de hade tagit fram sitt Why. Och sen tittat på hur de skulle lösa det och hur de arbetade med det för att kunna vara redo för framtiden, för vilka olika typer av resurser de behöver. För inom ett bolag som Lego så är det ju plast och det måste de bort ifrån. Så de har en massa behov av nya kompetenser på nya sätt. Och det är svårt att få tag på kemister så de letar internt. Så där kommer skills väldigt väl in. Och det var också väldigt intressant att få lyssna på några som har gjort den här resan, och det har vi inte så många exempel på. Nu de som vi är i Sverige, de var ju här, vilket var härligt.  



Emira Blomberg: Ja, och jag pratade med en utställare som tillhandahöll ett verktyg för Skills management, eller egentligen Workforce planning med skills som grund. Där man liksom i början av en employee journey då importerar CV eller LinkedIn profil eller någonting. Och så ger systemet förslag på vilka skills den här personen besitter baserat på det. Och så kan man ändra och lägga till och så där. Och så har de ett jättestort skills library. Och sen har de då karriärvägar från den positionen som personen innehar. Möjliga karriärvägar, vilka skills som krävs för de nya positionerna så att man får en överblick över de här gapen, både som medarbetare själv, så att man vet vad man ska utveckla om man vill åt ett visst håll internt, men även då som HR att man kan få ett verktyg för kompetensplanering. Det var också intressant tyckte jag. Det är ju något som är väldigt givande med den här typen av mässa, att du faktiskt får se de här verktygen. För det är en sak att prata om det som vi gör här i podden också. Vi gör vårt bästa för att försöka förklara, men det är ju väldigt. Det blir ju så påtagligt när man väl ser det.  



Anna Carlsson: Ja, verkligen. Man får komma och diskutera och då är det tillbaka till: "vad var det bästa här då?" Jo, det är alla möten med alla människor och alla leverantörer, branschkollegor och olika företag. Jag skulle vilja nämna då en. jag ska inte säga vilka de är, men jag träffade en organisation som var här och de var helt lyriska. En offentlig sektor organisation som var här och för första gången var på något sektorsorganisation här och de var helt blown away. Att de började tänka på helt nya saker. Så himla kul och höra vilka vilken idé och inspiration det här var. Och sen måste man ju vara realistisk. Vad är realistiskt? För att man har ju vissa, man har budget och man måste tänka. Men de fick också bränsle för hur de skulle kunna diskutera det här med att förstå. Det är ju värde det handlar om, vad vi ska vara som organisationer framöver och hur vi ska dra nytta av all den här AI, data och allt däremellan. Alla andra också historiska system. Men det är mycket AI och data vi pratar om.  



Emira Blomberg: Ja precis. Ja, verkligen.  



Anna Carlsson: Är det något mer vi ska skicka med? Eller ska vi nöja oss så här? Vad tänker du?



Emira Blomberg: Vi kan väl bara nämna Josh Bersin?  



Anna Carlsson: Josh Berrsin.



Emira Blomberg: Måste vi väl ändå nämna, eftersom han är dragplåstret. Han öppnade ju hela tjottaballongen här igår och jag har inte sett honom förut. Men folk som har sett honom förut sa att hans föreläsningar ser likadana ut och han har en massa slides och han har ofta väldigt svårt att hinna med allt han vill säga under sin talartid. Och det tror jag också att jag kanske hade väntat mig en talare som var lite mer som en talare, men han är ju verkligen snarare en sammanställare. Här har vi en person som har tagit sig tiden att faktiskt sammanställa allt som händer inom ett så himla stort område som HR. Tagit sig tid att få ner det här i x antal slides och vet hur många de var, men också brinner för det. Det tycker jag är häftigt med honom.  



Anna Carlsson: Han är ju lite ingenjörstyp verkligen. Så det är verkligen det här. Strukturer och så. Ja, första gången var jag helt matt när jag kom ut och har lyssnat på honom. Han har ju varit HR Tech liksom hans arena, så han kom ju tillbaka i de olika världsdelarna då. Och men nu så jag ser ju. Jag känner ju igen. Men de förändras och det är ju det som är intressant. Det är den här lilla du vet. Världen förändras. Han förändras. Hela tiden Är det nya saker, nya sätt och tankar som han delar med sig av. Så gör man inte det redan? Så ska man lyssna på hans podd tycker jag. Man kan välja avsnitt han har ju, gör ju mer han. Eller det är ju inte bara han utan det är en hel organisation som delar med sig i olika både referens Case kring olika organisationer, vad de har gjort. Men så pratar han själv. Han sitter säkert på något hotellrum och spelar in för det är det han brukar göra.  



Emira Blomberg: Ja ja.



Anna Carlsson: Så vi får lära oss av det mer snabba liksom.  



Emira Blomberg: Precis. Exakt. Och så var det väldigt roligt. Det här är en svensk podd på svenska, så vi skickar väl också ett stort tack till det svenska Community som vi har hängt med här nu de här två dagarna. Då blir man det finns ju verkligen ett starkt intresse för de här frågorna. Och så himla kul att hänga här nere med Likasinnade som är intresserade av HR Tech. Diskutera efteråt. Ta en liten mimosa drink. Det är någonting också. Det har verkligen smugit sig in på alla event. Nu ska jag dricka drinkar från klockan tre och framåt, det är det nya.  



Anna Carlsson: Det gör inget.  



Emira Blomberg: Det gör ingenting. Det blir en extra krydda. Absolut. Nej men supertrevligt. Är det verkligen ett happening. Nej, vi rekommenderar det här. Eller hur?  



Anna Carlsson: Ja, 22–23 april såg jag på en skylt.  



Emira Blomberg: Nästa år?  



Anna Carlsson: Ja. 2026 22-23 april. Det är bara att lägga in i kalendern.  



Emira Blomberg: och budgeten.  



Anna Carlsson: Och börja bearbeta för budget. Och jag hör ju att många, många inom kanske inom HR inte är så bra på att ge sig själv och sin utveckling, utan man hjälper ju andra först. Ofta. Nu är det dags att hjälpa er själva så det är bara att boka in.  



Emira Blomberg: Ja. Härligt!  



Anna Carlsson: Tack för idag Emira.  



Emira Blomberg: Tack Anna.