HRs roll nu och i framtiden. Sveriges HR Förening reflekterar över dagens utmaningar

HRs roll följer med i världens utveckling och nuförtiden är det inte arbetarnas fysiska arbetsmiljö och andra villkor som är det man fokuserar mest på.

Komplexiteten i organisationerna är nuförtiden stor och dessutom har digitaliseringen en oerhört viktig plats.

Hos medarbetarna är det ofta hjärnorna som står i centrum och därmed medarbetarnas mående och organisationens förmågan att attrahera kompetens.

Anna Carlsson diskuterar med Lena Bjurner och Amanda Falck om HR's roll och hur Sveriges HR Förening utvecklas för att vara den bästa branschorganisationen. Under det arbetet har man undersökt både utmaningarna som medarbetarna på HR upplever och vilken stöttning man vill ha från föreningen i att möta dessa utmaningar.

Material och länkar som vi refererar till i avsnittet:

Transkribering av poddavsnittet:

Anna Carlsson: Välkommen till det som är vårsäsongens sista avsnitt. Vi är i mitten av maj och kanske lyssnar du på det här avsnittet på din lunchpromenad i härligt försommarväder. Podden tar nu en paus till slutet av Augusti. Det är dags för det som är viktigt både om du jobbar på HR eller med poddskapande, ta ett steg tillbaka, reflektera och planera för framtida strategi eller i poddens värld,  framtida avsnitt. Från i höst börjar podden också med sponsrade avsnitt utanför ordinarie schema. Det kommer att vara tydligt för dig som lyssnar när ett extraavsnitt är sponsrat. Det är en modell för att kunna fortsätta driva podden och inte tumma på kvaliteten där också reklam får finansiera.

Men nu till avsnittet. Idag träffar jag, dvs Anna Carlsson, Sveriges HR Förening med generalsekreteraren Lena Bjurner och tillsammans med henne även Amanda Falck som har fokus tillsammans med Lena att utveckla branschföreningen framåt i samklang med HRs förändring. Tanken med inbjudan till podden är att  höra vad ni där ute egentligen tycker om digitaliseringsfrågan, hur den relaterar till övriga viktiga HR områden och om den nu är så viktig, vad kan vi tillsammans göra för att utveckla er kompetens på digitaliseringsområdet. Föreningen kan med sina medlemmar och kontakter hela tiden håller örat mot marken och få konkreta förslag från medlemmarna,

Lena, Amanda och jag diskuterar både hur HR som profession har utvecklats sedan föreningen startade för 101 år sedan och hur behovet av en stark HR kompetens ökar i varje organisation, med behov av mer resurser och muskler eftersom både organisationerna och jobbrollerna blir mer och mer komplexa. Att stötta dagens organisationer kräver ett nytt tänk från HR där digitalisering är en viktig komponent.

Som vi nämner i avsnittet har vi dvs podden och Sveriges HR förening, påbörjat ett samarbete kring kompetensutveckling på digitaliseringsområdet och då är det jag  som till vardags är oberoende konsult och rådgivare som kommer att vara utbildare för HR föreningen på området digitalisering men vi diskuterar också andra aktiviteter. Ni kommer hitta mer kring våra planer på poddens hemsida hrdigi.se så fort de är helt spikade och förstås även på sv Hr föreningens hemsida och nyhetsbrev. Vi ser fram emot att kunna mötas och utvecklas tillsammans på området digitalisering både digitalt och fysiskt.

Och kom ihåg att fortsätta dela, kommentera och följa podden både på din poddspelare och på LinkedIn och Instagram så att podden kan nå fler lyssnare! Tack till er som redan gjort det och ha en fin sommar om vi inte hörs eller ses på annat sätt!

Reklam: Har du koll på vad som krävs för en välmående organisation? Mässan Personal & Chef ger dig kunskap och insikter kring hela medarbetarresan. I år har mässan extra fokus på de tre T:na Tillit, Tekniska lösningar och Teamwork. Vi vill utveckla dig så du kan utveckla och behålla din personal. Vi ses på Kistamässan den 28–29 september! Läs mer om mässan på personalchefsthlm.se och registrera dig. Det är gratis för dig som besökare

Anna Carlsson: Välkomna hit till HR Digitaliseringspodden, Lena och Amanda.

Amanda Falck: Hej Anna tack så jättemycket.

Lena Bjurner: Ja superkul. Tack för inbjudan.

Anna Carlsson: Och några som är vana vid poddar kanske också.

Amanda Falck: Och framförallt vår poddexpert Lena Bjurner.

Lena Bjurner: Jag vet inte om det var ett epitet jag direkt ville klä på mig. Men ja, vi poddar ju på Sveriges HR förening också, både en som jag pratar i hej HR. Och sen har vi ju fråga forskaren som där Zorica och Johan pratar med en forskare så att ja, nej men vi poddar lite så det är jätteroligt att få vara i en annan podd.

Anna Carlsson: Få vara gäst.

Lena Bjurner: Ja, Precis.

Anna Carlsson: Precis, men vi börjar väl med lite presentationer. Vem av er vill börja och berätta lite bakgrund och så. ska Amanda.

Lena Bjurner: Amanda, jag tycker du börjar?

Amanda Falck: Och så tar vi på poddexperten sen. Nej, men ja, men mitt namn är då Amanda falk har varit här på Sveriges HR förening i 1,5 år ungefär och har innan dess både personalvetarbakgrund och jobbat ganska brett med HR. Ja på lite olika ställen, senast på ett kommersiellt fastighetsbolag. Och ja, sen. Det får jag väl ändå säga, Lena, hur jag hamnade här.

Lena Bjurner: Ja det får du. Det är ju ingen hemlighet.

Amanda Falck: Nej, men jag träffade Lena och jag blev verkligen helt kär i henne.

Anna Carlsson: Oj, ja,

Amanda Falck: Och det är därför jag alltså jag blev kär i dels henne som person, den ödmjuka härliga människan, men också visionen och passionen för vad vi skulle kunna åstadkomma här på Sveriges HR förening tillsammans och hur vi kan hjälpa liksom eller finnas här för HR skrået. Att ta just det här nästa klivet som jag tror att vi verkligen är redo att ta.

Anna Carlsson: Och vilken är din roll då på föreningen?


Amanda Falck: Ja. Roll och roll. Vi jobbar ju liksom lite sådär, vad ska man säga? Vi är ett väldigt litet team så alla pitchar in kring det man är man är bra på så att vi jobbar med lite allt möjligt. Jag jobbar väldigt mycket med vår utveckling, hur vi ska se ut i framtiden och är väldigt engagerad i just engagemang och hur vi kan bygga en community på att lite nytt sätt än vad vi har gjort hittills

Anna Carlsson: Men det är som nästan som ett litet företag när man alla måste göra lite av allt

Amanda Falck: Exakt ja, men lite så. Vi har ett så himla fint team som vi kan liksom. Vi är så få men hög grad av tillit och samarbetsglädje.

Anna Carlsson: Hur många är ni då?

Amanda Falck: Vi är ju bara 5 heltid och en student.

Lena Bjurner: Jag tänkte bara flika in där att jag tycker inom HR pratar vi ofta om det här med t-kompetens, att man har liksom lite av ett specialområde, men man är också bred och kan verka inom många områden och där tycker jag vi har lyckats väldigt, väldigt bra för alla är liksom projektledare och kan ta olika projekt lite beroende på hur mycket tid man har och så där. Men sen kan man djupa i de områden som man är absolut expert på som Elin på kommunikation och marknad och Malin på ekonomi och så vidare. Så vi har våra liksom kompetensområden men är väldigt breda vilket man behöver vara när man är så få.

Anna Carlsson: Ja precis.

Amanda Falck: och framförallt den här passionen att kunna att vilja driva framåt och utveckla det är ju väldigt, väldigt kul energi att vara ibland.

Anna Carlsson: Och det är det vi ska prata om idag. Kanske folk kan förstå när ni är gäster i min podd. Men Lena vad är din bakgrund och hur hamnade du på?

Lena Bjurner: Hur hamnade jag här? Ja. Nej, men min bakgrund är ju om man ska sammanfatta ganska många år nu då kort. Så började jag min bana inom affärsutveckling, försäljning, kundutveckling och hade en hel del ledarroller inom de områdena för nordisk nordiska grupper. Och det var i det jobbet som jag sen förstod att även om jag tyckte att det här med kunder och att träffa dom och utveckla affärer och så är jättekul. För det tycker jag. Så var det ändå hur man gjorde det, alltså hur vi människor kom med på den resan varför vissa lyckades med att liksom sätta engagerande mål och få alla att vilja leverera mot dom och ja, och skapade team som funkade bra tillsammans och så där medan andra, kanske inte riktigt lyckades. Så jag vart jag vart liksom nyfiken på hur det där just hänger ihop och kände att det var nog det som var min största drivkraft och många kallade mig faktiskt redan på den tiden för Mrs. HR. Även när jag var på försäljning och kundutveckling så jag tror att jag har haft den här lite människointresset med mig, även om jag inte kommer från det hållet, för jag är inte utbildad inom HR utan, jag kom ju mer från andra håll. Och sen så. Så då fick jag möjlighet faktiskt på det fantastiska bolag som jag var då American Express att växla över och bli HR ansvarig för en grupp och testa på det som secondment som det heter så fint på amerikanska bolag.


Anna Carlsson: Och det är så intressant för just sådana amerikanska bolag där ger de ofta den möjligheten att man får växla emellan, så det är ju lite därifrån den världen som jag kommer ifrån också.

Lena Bjurner: Just det.

Amanda Falck: Att man ger det möjligheten till dig eller någon annan?

Lena Bjurner: Ja, jag tycker otroligt duktiga. Nu är det enda amerikanska bolag jag har arbetat på, men där var man väldigt duktig på att skapa möjligheter och att om någon hade driv och intresse inom ett område att liksom öppna upp och möjliggöra det. Ja, så då flyttade jag över till HR och sen har jag inte kommit därifrån.

Anna Carlsson: Och hur längesen var det då?

Lena Bjurner: Ja, det här var nog 2007, för då flyttade jag ganska snart också till Kanada och blev HR businesspartner för en affärsenhet i Kanada och Sydamerika. Så jag spenderade min tid ungefär rakt av mellan Toronto, Mexico City och Buenos Aires vilket var fantastiska år. Och sen, så flyttade jag hem och en kort sväng via SEB, men sen var jag på American Express igen och ansvarig för ett antal europeiska länder. Först Norden, Östeuropa, Ryssland och sen Benelux och sen också Frankrike. Och därifrån gick jag sedan till Scandic. Där jag var i 4 år och drev en spännande förändringsresa med digitalisering i centrum. Och ja. Scandic lämnade jag 2019 hoppade på också samma år då det här jobbet med den passionen att jag hade har liksom sett så mycket spännande HR arbete i mina olika roller och inte minst på Scandic i det jobbet vi gjorde där. Så jag tyckte det skulle vara så roligt att försöka verka liksom för hela HRs utveckling och se jag vad man kunde bidra med på ett liksom bredare planet, lite högre syfte så att och det har varit jättekul. 2,5 år har svuschat svischat förbi.

Anna Carlsson: Och Pandemi herregud så det blev kanske en annorlunda start här.

Lena Bjurner: Ja ja. Jag hann ju precis presentera min liksom framtida affärsplan för styrelsen i februari här och sen tror jag en vecka senare, så ja, så förstod man att den här lilla viruset som hade dykt upp i Asien tänkte också ta sig ut i resten av världen. Så jag har ju egentligen bara jobbat igenom pandemin.

Anna Carlsson: Ja.

Lena Bjurner: På gott och på ont, för det har ju också möjliggjort ganska mycket förändring som kanske hade varit trögare att göra annars.

Anna Carlsson: Det är sant. Jag tänkte på Amanda, du har, du har en mer då klassisk HR bakgrund och så har du också gått utbildning. Så ni kompletterar varandra över det här med att komma från affär och kommer från HR, och har alla de här olika. För det är ju olika typer av individer också som jobbar inom HR skrået.

Amanda Falck:  Ja visst ja alltså så kan jag ju i och för sig då vara. Jag är ju lite lik Lena på det sättet att jag också älskar, och det tänker jag att det kan många inom HR också göra, men jag älskar ju att just driva affären framåt så att någon form av affärsutvecklingsdriv har jag ju inom mig, trots att jag är HR. Nej jag skojar. Tack vare, skulle jag säga att jag är HR. Det är liksom att jag tänker lite som du sa med vad som fångade ditt intresse, att det är just det. Hur får vi människor att skapa resultat? Det är ju liksom lite det som är hela nyckeln till framgång.

Anna Carlsson: Och det tänker jag. Det är precis samma sak som har drivit mig att hamna där jag är och jobba tillsammans med HR kring digitaliseringsfrågor. Det är ju den här att. Hur får man så många som möjligt att trivas och verka på ett bra bästa sätt mot bästa resultat tillsammans? Så vi har lite samma syn här. Men jag tänkte vi ska ju prata lite om varför digitalisering är någonting som man ska bry sig om på HR så kan man väl formulera det. Men jag tänkte hur, hur har egentligen resan sett ut för HR? Vad, vad kommer HR ifrån, vad finns det för historia? Vem vill?

Lena Bjurner: Jag tänker att Amanda tar den.

Amanda Falck: I förra året så firade vi 100 år, alltså Sveriges HR förening firade 100 år för det var då 100 år sedan Kerstin Hesselgren startade Sveriges HR förening, men som hette då Saja när det startades.

Anna Carlsson: OK

Amanda Falck: Och det var ju i den första industriella revolutionen. Det var ju liksom väldigt mycket utmaningar då kring kanske mer kopplat till den verkligheten vi befann oss i då, det vill säga, den här enorma urbaniseringen, industrialismen, människor som levde under ganska omänskliga förhållanden. Och jobbade med kroppen i en fabrik och så vidare. Och det var ju där vi liksom. Nu går jag inte tillbaka längre än 100 år,

Anna Carlsson: Nej, det räcker.

Lena Bjurner: Hur lång tid hade vi, sa du?

Amanda Falck: Men det var ju där vi fann vår roll och då liksom. Ja, men hur skapar vi ett mänskligare arbetsliv utifrån de premisserna? Men sen har ju vi precis som alla skrån utvecklas i och med att hela vårt arbetsliv har utvecklats. Men jag skulle säga att HR har ännu mer gjort det, i och med att man är så nära själva arbetets natur så att säga. Så först var det ju då sådana typer av frågor. Sen kom hela svenska modellen och arbetsrätt, så då blev det lite mer det fokuset från utifrån ett HR perspektiv. Och sen då, utifrån att först jobbade man med kroppen. Sen började man jobba med hjärnan bakom sina skrivbord och skapade liksom tjänstemannasamhället. Så jobbar man mer med sådana frågor. Kanske började jobba med processer och tydlighet och policys och så här. Till nu idag i den här digitala eran där vi behöver jobba, vi behöver ha flera hjärnor, vi behöver vara flera perspektiv, både mänskliga hjärnor och artificiella hjärnor för att lösa mer komplexa problem. Och där behöver HR, där är liksom HRs roll idag att hur får vi ihop det här och hur designar vi ett arbetsliv utifrån de nya premisserna? Så även om som sagt alla skrån utvecklas med tiden så gör ju HR det liksom väldigt nära just arbetslivet och det är ju väldigt spännande.

Anna Carlsson: Och jag upplever ju att det blir ju bredare och bredare, alltså pers ansvaret och det man ägnar sig åt när man jobbar på en HR avdelning är extremt olika. Alltså många saker. Håller du med där?

Amanda Falck: Ja, och ibland så kan jag kan det upplevas lite som att HR har väldigt mycket och väldigt brett som du säger. Och så kommer det bara ytterligare nya saker som läggs på den här redan ganska, ja tunga ska man säga, arbetsbördan. Men där kanske vi det kan vi kommer vi säkert prata om ännu mer, men där kan ju vi bli lite bättre på att också sluta göra vissa saker som kanske inte ger lika mycket värde längre, eller här hos i just den här organisationen och kanske spetsa oss lite mer kring, vad är viktigt här och nu i den situation vi befinner oss i tänker jag.

Anna Carlsson: Men och då tänker jag. Lena, du är ju ute mycket nu och pratar med HR avdelningar om ja och träffar väldigt många HR ledare och andra, inte bara ledare antar jag och hur ser det ut just nu? Vad reflekterar man över?

Lena Bjurner: Ja, mycket det som ni redan är inne på skulle jag säga, den era som vi har kommit in i och som ställer liksom nya krav på HR. Och jag brukar tänka lite så att det är som två stora trender som pågår. Den ena är digitaliseringen. Men den andra är också den demografiska förändringen där vi i vår del av världen blir allt färre i arbetsför ålder och det går ganska snabbt. Och hur de här två tillsammans sätter rätt mycket press på våra organisationers utveckling och hur det hur vi ska kunna bli relevanta i framtiden som organisationer. Och det trattar liksom ner i lite olika HR utmaningar eller möjligheter som jag ser att väldigt många jobbar med. Och just nu tycker jag den som precis här och nu sticker ut allra mest när du frågar om vad jag pratar med folk om, så är det ju kompetensbristen som jag tycker är på allas läppar. Och den har vi ju sett komma sedan länge tillbaka just med de här trenderna. Men nu är den verkligen här. Jag tror kanske pandemin har hjälpt till att pusha på det där också.
Och det är ju helt enkelt att för att kunna lyckas med en omställning så är det vissa kompetenser som nästan alla behöver och alla kommer inte lyckas kanske att rekrytera och attrahera dem utan man måste hitta andra sätt att organisera sig, att jobba, för att kunna möta utmaningarna för just min organisation. Och det ställer ju då krav på att kunna jobba med inkludering på ett väldigt bra sätt, oavsett om människor är anställda eller kommer in och giggar.
Eller man blir duktigare och duktigare på att kanske rekrytera bredd och allt det här som ni var inne på med olika perspektiv behöver man fundera på så inkluderingen är en sådan fråga i samma sammanhang också det här med den demografiska layern på utmaningarna så är det ju också att vi alla behöver jobba allt längre. Och det betyder ju att vi behöver hålla hälsan allt längre. Vi kan inte kanske springa ett maraton i 60 minuters tempo och det här behöver verkligen organisationer tänka på hur man hur man designar arbete så att vi faktiskt kan hålla, må bra, trivas, utvecklas. Ja, och inte minst heller om i allt det här. De här utmaningarna och möjligheterna är ju hela den här lärande delen att om vi ska få till de här kompetenserna som vi behöver, behöver vi verkligen fundera på vilka medarbetare har vi, vilka roller kommer att finnas längre fram? Hur kan vi ställa om? Och där läste jag i någon Harvard business review för någon liten tid sedan att i snitt så är det 60 % av befintliga medarbetare i en organisation som faktiskt kan ta de där framtida jobben om man arbetar smart med hur man utvecklar sina medarbetare. Det är många stora spännande frågor som HR har på sitt bord och de här tycker jag kommer upp lite överallt när jag pratar med människor.

Anna Carlsson: Och då funderar jag över…

Amanda Falck: Jag skulle bara lägga till och inte minst också det här med hur vi, ja, men hur vi också jobbar tillsammans med teknik. Innan så kanske man mer haft ja, men en symaskin som har tagit en sömmerskas hela arbete eller ja liksom en ett verktyg som vi människor måste krångla in oss och lära oss för att kunna jobba med det så att säga, men nu så handlar det mer om att jobba tillsammans med teknik och att tekniken gör det den är bäst på och Vi gör det vi är bäst på liksom ihop, så att säga.

Anna Carlsson: Men hur ser det ut vad det gäller då mognadsgraden i organisationen för alla de här olika frågeställningarna. Om man tänker på att ställa om kompetens och få resurser för att göra nya saker, hur ser det ut? Jag menar. HR har insikten eller har alla insikterna är också en fråga.

Lena Bjurner: Ja, Inte alla säkert, men väldigt många har insikten skulle jag säga. Men jag förstår vad du far efter och jag tycker det är väldigt viktigt att komma ihåg det, att när jag pratar om de här frågorna, det är kanske dom där vi behöver vara med. Jag brukar kalla det innovations sidan, men där HR har en så otroligt viktig roll. För förändringen kommer ske oavsett. Digitaliseringen kommer att hända. Men sker den utan att HR är med långt fram och faktiskt i många sammanhang håller i ledningsflaggan så är risken att det är tekniken som driver på istället för att vi faktiskt tänker till kring hur det här, Ja, men designar det kring människor och där människor och teknik som Amanda är inne på, liksom jobbar väl tillsammans, så det är liksom innovations sidan. Sen har ju HR kompetenser som vi alltid kanske har haft, säger jag, men kanske inte för 100 år sedan, men väldigt länge i alla fall. Nej, men som handlar om ja, men Comp and Ben frågor, kanske dom här arbetsrättsliga frågorna, kluriga fall vi ska vara med och hjälpa till i organisationer och så där. Och det finns ju också. Men jag tror. Det som blir viktigt det är att tänka på, du var inne på det Amanda också, men hur kan vi jobba smartare kring de frågorna? Vad kan vi digitalisera själva som funktion, vad, vilka, vilka områden kan vi kan vi effektivisera så att så att vi liksom inte lägger så mycket tid på det som är lite mer det, ja, det kanske är mer, vad ska man säga administrativa och återkommande och istället lägger tid på hur kan vi utveckla de här delarna och hur kan vi utveckla dem i det här innovationsarbetet tillsammans med hela organisationen?

Anna Carlsson: För att om man tänker på mängd resurser som HR har tillgång till så har jag ju inte jag i alla fall sett att man har fått en massa mer resurser fast man kanske borde få eftersom det är en sådan utmanande situation vi befinner oss i.

Lena Bjurner: Precis, det där är också spännande.  Jag, jag lyssnade på ett poddavsnitt som kommer att komma ut. Ja, det har nog kommit ut nu när vi när vi släpper det här. Men med Stefan Tengblad han gästar fråga forskarpodden. Och pratar om den här Cranet undersökningen som har gjorts med 40 länder tror jag där Sverige är ett av dom, med HR professions undersökning. Och den visar precis det. Att vi är få inom HR och vi är i Sverige färre inom HR än i andra länder. Det kan dock bero på att vi outsourcar lite mer än vad andra gör och det gick liksom inte att se i den studien, men den diskussion som de har där och som jag verkligen håller med om är att. Det är ju inte så att vi ska effektivisera HR för att bli färre och färre, utan vi behöver sälja in vårt värde i den här innovations delen. För det är där vi kan vara med och utveckla organisationen och göra skillnad. Så vi, jag håller verkligen med. Vi borde inte bli färre, snarare fler, och vi behöver själva sälja in vilket mervärde det är att ha HR som jobbar med de frågorna.

Amanda Falck: Ja men och där tänker jag också att där är det jättebra tänker jag. Och där vet jag att det finns jättemånga, spännande organisationer som gör det här som är jättebra. Det är det som är så roligt i det här. Det är en tid av många nya innovationer skulle jag säga även inom HR och det är det som är så spännande och inspirerande att se folk gör saker på nya olika sätt, men att lite som vi inne på här nu att det finns ju massa roliga exempel också där man just, HR vågar ta lite mer position att visa så här. Det här ger vi i värde och man är med, man outsourcar absolut inte det här med just så här utveckling, utbildning. Man är med och jobbar med organisationen med sådana frågor och kanske hittar andra lösningar för det här mer återkommande som vi har pratat om lite innan. Så att jag tror verkligen på det, liksom. Hur marknadsför vi eller hur syns vi i vår egen organisation?

Lena Bjurner: Vad tänker du där och Anna? Jag blivit nyfiken för du gör det här. Det är ju ditt område

Anna Carlsson: Ja, Jag vet, Jag ser ju lite olika saker.  Jag tittar på undersökningar som har kommit tidigare nu under våren där man tittar på hur vad egentligen oro och när jag möter olika människor. Och det som är att man fortfarande har ganska svårt att få tid och plats. Att man har så mycket att göra. Man fortsätter och det kanske är en och det är där jag är lite nyfiken på det här med tradition och synsättet på HR. För jag kan tycka att man. Om man frågar människor vanliga anställda, chefer, vad de vad gör HR avdelningen, vad gör man på HR, så är fortfarande synen extremt alltså, den är inte strategisk, så kan man säga. Utan det är mycket. Ja, men det är lön, alltså det praktiska. Det som syns utåt vad som påverkar mig som individ. Att man inte, att alla inte förstår det här värdet och då kan jag se också att man ramlar kanske tillbaks till det gamla beteendet, för det är ett förväntat beteende från organisationerna. Och att man har svårt att få de här investeringarna, har svårt att tala för sig. Det är därför jag håller på med det här för att försöka få människor förstå. värdet och att man kan verkligen sätta ihop bra business case, för du behöver ju inte bara behålla din organisation och dina medarbetare och vara lika många eller fler. Du behöver också investera i digitala lösningar, säger jag. Så att det blir dyrare. HR kommer kosta mer.

Lena Bjurner: Om, och då får man mer.

Anna Carlsson: Man får mycket, mycket mer. Och det för att kunna överkomma de här utmaningarna med demografiska utmaningar till exempel som vi speciellt har här som vi pratar om hela tiden. Och att kunna förenkla och effektivisera de mer ja repetitiva uppgifterna. Men också kunna använda digitalisering för att för att göra nya saker utveckla, lära sig på nya sätt. Ja, det finns massor som kan göras annorlunda,

Amanda Falck: Men det är bra. Lena, du börjar ju hjälpa alla i HR skrået redan nu här att sälja in i business caset som du är inne på Anna genom att det kostar mer men man får mer också.

Lena Bjurner: Titta vilken pitch.

Amanda Falck:  Men det finns som jag som vi pratar om också det här med att det finns massa spännande exempel och jag tycker det är ju en det är ju en av dom sakerna vi gärna ville bidra med från Sveriges HR förenings sida att lyfta dem exemplen för att just vi kan alla hjälpa varandra i den här frågan. Och jag skulle säga att lite kan ha att göra med också vilken form, vad, vad handlar, vilken bransch är man i, vad, vad handlar ens verksamhet om och om det är kompetensdrivna branscher, så tycker jag mig se att man ofta ligger lite längre fram för att man är. Man är ju beroende av människors ja helt enkelt hjärnor exakt,

Lena Bjurner: men. Jag skulle säga, jag håller med verkligen. Och att det finns ingen såhär Silverbullet som fixar det här för alla, så om det var därför vi var inbjudna så är jag ledsen. Det kommer vi inte att leverera men däremot att verkligen tänka till på vad, hur våran verksamhet, den en organisation som jag är med bidrar i. Vilka affärsutmaningar har vi framåt? Vad är de stora kluriga sakerna och hur gör HR skillnad i dom. Så att man är riktigt affärsnära. Alltså. Det borde vara en självklarhet liksom lite granna, men det är först när man förstår och kan bidra i det som man också kan få den typen utav roll. Och här, om jag skulle vara jättepraktisk om jag bara tänker tillbaka så för mig har det varit alltid liksom. Nyckeln till att få dom här investeringarna eller extra resurserna har ju varit att man har kunnat visa på vad det ska leda till och det kan man göra genom ja, men både beräkningar men också fakta, studier, rapporter liksom se till att prata om dem. Att dela med sig av dem till organisationen så att man liksom kan se vad det skulle kunna skapa. Och ja, jag, jag tycker att det, man får vara lite nyfiken lite kreativ, leta. Gärna. Ja, men vi försöker ju försöka hjälpa till där med att ha de här den här kunskapen hos oss så att man ska kunna ta det här klivet och utifrån ens egna förutsättningar.

Anna Carlsson: Ja, jag försöker också där jag än jag har jag kört en utbildnings, lite utbildningar under pandemin och kommer nu framöver också och det är ett av de delarna. Det är ju att gå igenom. Hur gör man ett business case? Vad, vilka delar behöver man för det som också är dilemmat? Det är ju att om man börjar räkna för mycket på. då hamnar man ofta i effektiviserings beräkningar som gör att man då ska bli färre istället för att titta på verkligen titta på värdet för organisationen. Vad är det som är unikt för oss? Vad är våra utmaningar, vad behöver vi göra? Och på det sättet skapa de här olika business casen.

Lena Bjurner: Vi är ju jätteglad att du gör utbildningar. Vi tänkte att vi skulle hitta lite samarbeten i dem för de det skulle vara jättespännande om vi kunde hjälpas åt lite i den här förändringsresan.

Anna Carlsson: För vi har ju väldigt lika mål med det vi gör faktiskt. Men jag tänkte höra, för ni har ju också frågat medlemmarna

Amanda Falck: exakt

Anna Carlsson: vad dom behöver för de står ju i de här utmaningarna, så vad säger de?

Amanda Falck: Ja, men som vi pratade om här inledningsvis så jobbar ju vi också lite under huven har vi gjort hittills och med vår egen utveckling alltså, Sveriges HR förenings framtid, Hur är vi relevanta för alla våra medlemmar och alla våra blivande medlemmar inom HR? Och det har vi gjort. Förra året var det ju mer alltså, vi tog ett strategiskt nytt grepp helt enkelt och tittade framåt. Hur ser lite det Lena har pratat om, hur ser vår omvärldssituation ut, hur kan vi strategi planera eller liksom scenario planera utefter det? Hur kan framtiden se ut?
Och även tittat, ja, men hur? Vad har hänt i världen av communitiys. För det är ju någonstans ändå det vi är ett stort nätverk eller community inom HR people management, arbetslivsfrågor och det har ju vi ägnat mycket större delen av förra året med eller kring, och för i år då så vill vi ta allt det vi har jobbat med att ställa som du säger nu frågor till alla våra medlemmar, ja, men vad sitter ni med? Vad vilka prioriteringar har ni? Vilka utmaningar har ni? Vilka intressen har ni? Vad vill ni ha mer utav oss? och det vi ser dels nu det där vi har ställt och lite i tidigare sammanhang där vi också frågat våra medlemmar om just prioriteringar och områden. Det är det vi har pratat om idag. Det är det som är så intressant att det är digitaliseringen man sitter med och prioriterar och jobbar med och kopplat till den skulle jag säga att jag tycker mig se en koppling mellan de områdena som dyker upp så är det såklart, kultur/ledarskap lärande och ja, och sen olika andra omställning i olika former, organisationsdesign och såklart hälsa och välmående hur vi mår bra i allt där i det här höga tempot. Det är de här områdena som kommer upp gång på gång, på gång på gång.

Anna Carlsson: Och hur och hur tänker ni då att ni ska kunna hjälpa medlemmarna med det här.

Amanda Falck: Just det? Och det har vi också ställt frågor om såklart, och det är ju nätverkande,

Anna Carlsson: ja

Amanda Falck: Som sagt, vi är ju ett stort nätverk eller communitiys, men man vill i högre grad hitta varandra och hitta. vem har gjort det här? Hur kan jag lära mig av någon annan och så vidare? Och det är en av de delarna i den här inspirationssidan kanske man skulle kunna säga, är våra poddar såklart där vi också tar upp som i hej HR vad andra har gjort, men sen också, det är det vi jobbar på att jobba lite mer interaktivt med community så att man kan just nå och hitta varandra på ett bättre sätt, så det kommer att hända under det här året.

Anna Carlsson: Spännande

Amanda Falck: Så håll utkik.

Lena Bjurner: Och den andra delen som kom fram väldigt tydligt förutom nätverkande och community. Det är ju omvärldsbevakning. Och jag tror att det beror mycket på att det finns ju så otroligt mycket idag. Man vill gärna ha någon som hjälper till att sortera ut vad som faktiskt är bra eller viktigt eller kvalitet och då tror jag att man vill att vi liksom ska ha den rollen lite. Att om man plockar en rapport från oss eller om man är med i ett people insight lab ett sånt där lärande nätverk eller om man är på ett webbinarium så har vi som ja valt ut att göra just detta så att det att det ska jag hålla en viss nivå eller kvalitet.

Anna Carlsson: För jag tycker är jätteintressant det här för att jag tittar ju själv på Jag menar, hur ska man? Jag menar podden den här podden. Den har ju funnits nu i 3 år och det kommer ju från att jag, jag tyckte att folk behövde lära sig mer om digitalisering, det är ju bara helt eget synsätt, men samtidigt så tycker jag det är ganska svårt att få communitiys inom HR att diskutera. att man är ganska försiktig, att man håller tillbaka. Man är rädd, kanske för att exponera om man inte är så kunnig inom ett område istället för att våga säga högt och tydligt. Det här kan inte jag. Det här vill jag lära mig. Vad, Hur har det gått hittills?

Amanda Falck: Men där har jag faktiskt jättegott exempel. Vi startade under förra året ett nytt, en ny form av lärande nätverk som vi kallar people Insight lab som vi tillsammans med ett lite en liten mindre grupp av våra medlemmar utforskar ett ämne för det var precis det här som dök upp under pandemin. Ingen visste ju.

Anna Carlsson: Nej

Amanda Falck: ingen hade svar på frågan liksom hur ska vi göra? Hur gör ni? alla tittade bara lite nervöst på varandra men ingen visste svaret. så då Det var liksom ur de här behoven som det kom upp, precis som du säger att det är lite läskigt att blotta strupen vad man inte kan, men om man gör det i en trygg kontext och tillsammans så är det just det vi gör. att i den här lilla gruppen så har vi ett ämne eller en frågeställning som vi utforskar tillsammans. och vi har med oss en tanke liksom en thought leading partner som är med också och håller en workshop. Och sen ställer vi frågor till alla våra medlemmar så alla är ju ändå med och också bidrar med insikter i det här området i den här frågan. och det resulterar i en rapport som finns på vår hemsida. Som ni är intresserade av läsa mer. och det här är ju just för precis som du säger det vi självklart ska vi ta avstamp i evidens i forskning, men det vi inte vet det kommer dyka upp ännu mer och ännu snabbare saker vi inte vet. det ska vi ju såklart utforska tillsammans i en trygg kontext som vi hjälps åt att hitta svar och lösningar.

Anna Carlsson: Och vad är skillnaden mellan att göra det på det sättet och göra det som utbildning i utbildningsformen?

Amanda Falck: Nej, men precis. Och det är inte jättestor skillnad. Jag tänker att det inte är där och det är där vi också är. Ja, men så ska jag ha ett framtida samarbete med dig, Anna.

Anna Carlsson: Ja, precis.

Amanda Falck: För det har ju också dykt upp behovet av. Liksom. kanske lite nya former av utbildningar som inte är kanske superlånga men som är just ett ämne som det här brinner hos mig. Det här vet inte jag. Jag behöver en ja, men inte bara trygg, men trovärdig och trygg liksom kunskapsinhämtning tillsammans med andra för att få svar helt enkelt på de här frågorna. Så därför så har ju vi, jättekul, en framtida utbildning med dig just för att just för att vi vet att digitalisering som jag som vi har nämnt nu flera gånger är ett sånt brinnande område,

Lena Bjurner: Men jag ska bara, nu känner jag mig som lite lärare i skolan. Jag skulle säga att den stora skillnaden är att när vi kör utbildningar då liksom tar vi in någon som håller i utbildningen som är expert på området som guidar igenom och som liksom lär ut det man kan och sen är det ju såklart diskussioner och lärande i det. Medan people insight lab det faciliterar vi mer. Det är liksom de som är med i nätverket, det är deras liksom kunskap och insikter som vi bygger det på och sen såklart med den här den här thought leadern som är med och kommer med deras insikter. Men det är mer av ett, ett workshopande och gemensamt, liksom lärande utan att det är någon som lär ut egentligen skulle jag säga.

Amanda Falck: Det är ett bra förklaring.

Anna Carlsson: Och det är väl kanske lite vilka olika faser man är i vad man behöver.

Lena Bjurner: Exakt. Ja, och hur man själv lär sig bäst,

Anna Carlsson: Jag tycker det skulle vara intressant. Nu har ju vi pratat om att om den här utbildningen som vi håller på att forma som egentligen är handlar om att kunna ta sig lite snabbt framåt i några olika steg. Men det finns ju väldigt mycket att utforska också, så vi kanske får diskutera andra saker utöver. Och om jag ger en liten till dom som lyssnar så just nu så. Jag funderar jättemycket utifrån våra diskussioner, men också utifrån utbildningen som jag har hållit. Vad, vilka utbildningar behövs? Och vilka samarbeten? För jag får ju också fråga, men kan vi inte kan vi ha något community och att diskutera i när man har kommit ett steg längre till exempel. Så det finns många olika nivåer och behov av utbildning.

Lena Bjurner: Verkligen.

Anna Carlsson: Men vad har ni för mer för utbildningsplaner? För jag tror ni har lite andra saker på gång, är det något ni vill dela med er av?

Amanda Falck: Nej, men vi just det här, alltså. Digitalisering är ju så himla brett och stort nästan ibland kanske känns övermäktigt område ämne om man beroende på hur långt man har kommit i sin organisation. Så du Anna är ju fantastisk och ska liksom hjälpa till i det här delen av utbildningen som handlar just om hur tar vi HR professionens, liksom, digitalisering till nästa nivå? Men så tittar vi ju samtidigt också på, men hur kan HR vara med och driva verksamhetens digitalisering utifrån ett liksom vår kompetens och så där och där har vi också en utbildning som vi utvecklar parallellt här så vi ska liksom ta båda de här delarna.

Anna Carlsson: Och perspektiven.

Lena Bjurner: Sen tänkte vi testa det lite just också det upplägget som vi har gjort på utbildning då att man har 90 minuter gånger tre digitalt så man kan vara med egentligen var som helst istans ifrån. Det vart en konstig svenska. Och lite samma som vi hade för en utbildning som det tidigare som hette AI plus HR är lika med sant eller tidigare? Vi ska ha den igen också, men just nu har den lite paus. Så att vi testar lite det konceptet och ser om det är det som är det bästa. Vi har fått väldigt liksom ett bra feedback och att det är så man skulle vilja sätta upp det, men sen vet man ju inte för att man testar lite och sen blir det ett bra koncept så kommer vi ju att ta ut det på ja fortsätta utveckla utbildningar som man just kan få till sig på det sättet.

Anna Carlsson: Och jag testar att gå fysiskt, för en digitaliserings utbildning för att jag tänker också att det. Jag menar det, men det är självklart. Det är ju svårare för då måste det ju vara på en viss plats, men ibland att det är bra också ta tiden ifrån att verkligen koppla bort sig från sin normala plats. Att det kan bli så att energin försvinner om man också. Så det, det är det här, vad är bra?

Lena Bjurner: Man får prova sig fram lite grann nu. Och särskilt nu efter pandemin så får man liksom testa vad som funkar bäst. För oss är det ju viktigt med att det liksom absolut mesta vi gör från i alla fall vårat centrala team här. Det ska ju kunna nå alla inom våran community. Och vi finns ju i 5 regioner runt om i landet. Så att därför försöker vi jobba mycket digitalt och det hade vi faktiskt i vår affärsplan redan innan pandemin slog till. Men det var ju en av de sakerna som fick en skjuts och blev kanske lättare än vad det annars hade varit. Men så att vi vill ju kunna nå HR var man än sitter, men sen våra respektive regioner dom gör ju fysiska träffar också och ser hur det, hur det funkar nu efter pandemin. Det jag är det är jättespännande tycker jag. Både på våra arbetsplatser och se. Jag hör så mycket om hur man testar olika modeller nu för flexibilitet och så där. Men ingen vet ju, tillbaka till det igen, exakt hur det här ska funka framåt och inte heller här finns det ju one size fits all utan det är ju att både utifrån sin verksamhet och sin kultur och allting hitta bästa sättet att arbeta.

Amanda Falck: Jag älskar ju det här. Alltså att vi inte vet och att man vågar ta det här lilla steget tillbaka och tänka, vad är syftet med just den här delen? Ja, men som ja men vi själva då som sagt, vi är ett väldigt lite team, men vi skulle sitta och jobba fram lite mer konkret med vår strategi och sätta OKRs och så vidare kring hur vi ska utvecklas framåt. Och då åkte vi till mitt lilla torp i skogen och kopplade helt bort oss från våra skärmar just för att, men nu ska vi jobba tillsammans och använda kanske byta perspektiv, lite grann, få lite skog, få lite sjö och det är ju det är ju jättebra för det syftet att vi vågar tänka lite. Så vad är syftet och vad passar det liksom när man ska uppnå det helt enkelt.


Lena Bjurner: Och däremellan kör vi dom här snabba Trello mötena måndag, onsdag, fredag, liksom alltså.

Amanda Falck: Med sprints.

Lena Bjurner: med Sprints ja precis så att det gäller att hitta sitt arbetssätt, ja.


Anna Carlsson: En fråga som jag funderar över när vi pratar om det här med förändrade arbetssätt, hur, för jag får lite olika, vissa säger. Nej, men det där är inte vårt ansvarsområde alls. Det här med den digitala arbetsplatsen, alltså vad, vem äger arbetsplatsen? för det är ju, det är ju också en det är ju en digital arbetsplats och så är det en fysisk arbetsplats och så det är en kombination av det här som vi sitter i nu. Hur, vad, vad tror ni framåt? Vad är HRs roll i det här?

Amanda Falck: Alltså jag tycker att. Det som inspirerar mig väldigt mycket. Ja, vi har pratat om det eller jag har pratat om att det finns organisationer som inspirerar och så där, men en ett väldigt konkret exempel är i också i vår första avsnittet av Hej HR podden så bjöd Lena in starstable och de pratar väldigt mycket om att se, utgå från alla anställda eller alla som ja, de kan vara anställda, de kan vara gigare såklart också, men som användare. Alltså utgår från användarperspektivet. Jag tror att där har också pendeln på något vis svingats tillbaka lite att man inte bara jobbar som ett chefsstöd endast, klart slut. Utan man också tänker utifrån, liksom alla användare, medarbetare och så vidare, till och med hela vägen till kund tänker jag liksom, för det är ju det som är hela syftet med verksamheten. Men att man utgår från användarperspektivet och designar arbetet därefter. Och det är ju självklart digitalt också. Alltså det är det i på alla våra arbetsplatser så liksom, ja.


Lena Bjurner: Jag tänkte också på, nu är jag på Harvard business review igen, men det kom ju en. Vad kan det vara, 1- 1,5 år sen kanske nu till och med. Den här. Hur många HR Jobs for the future?

Amanda Falck: 21

Lena Bjurner: 21 HR Jobs for the future precis så var det. Och där var det ju väldigt tydligt i hur de analyserade liksom HRs roll, där just det som du är inne på Amanda, att det är ju liksom människoperspektivet i centrum och hälsoperspektivet i centrum. Och sen så tar man ansvar för dom oavsett liksom om var arbetet görs eller hur det görs eller så där och man behöver kanske ha specialkompetens lite inom vissa områden för att lyckas med det i vissa mer komplexa organisationer. Återigen, det är ju väldigt olika.

Anna Carlsson: Sen kanske inte det är organiserat precis som vi pratar om en HR avdelning. Kanske finns en annan typ av kompetens som finns i att det är en helt annan typ av organisation framåt.

Lena Bjurner: Ja, och det tycker det är ju väldigt bra poäng Anna också. Och det återigen pratade Stefan Tengblad om att vi ska inte fokusera heller på att så här våran HR avdelning den ska bli så bra som möjligt. Vi ska göra exakt de här sakerna utan var lite smarta kring. Vilka kompetenser finns i hela organisationen? Vilka kan vi jobba tillsammans med? Hur kan vi liksom plocka ihop kompetens för att lösa komplexa problem ihop med andra och så vidare, så att jag tror vi behöver liksom tänka ja, men smart kring det här people perspektivet och det kommer ju kanske se helt annorlunda ut i och med det framåt. Men återigen, det som blir viktigt är ju någonstans att HR håller i det här och hjälper till att driva den här utvecklingen framåt så att den inte hamnar liksom och drivs av teknik egentligen skulle jag säga. För det är väl det som jag skulle tycka det är det största hotet i så fall att vi inte samarbetar med tekniken utan att den går före och vi får anpassa oss.

Anna Carlsson: Ja precis, och det vill jag verkligen poängtera. Jag som driver en digitaliseringspodd att det handlar ju om att ha få nytta av och göra kloka val och men det är inte tekniken. Jag brukar säga att tekniken är ju 10 % av ett digitaliseringsprojekt, allt det är 90 % är resten.

Lena Bjurner: Ja.

Anna Carlsson: Så verkligen inte, men det möjliggör för så otroligt mycket.

Lena Bjurner: Fantastiskt.

Anna Carlsson: Intressanta saker.

Lena Bjurner: Verkligen? Ja, både hela tekniken i sig men också. Jag är ju lite fascinerad utav AIs möjligheter. Jag hade ju förmånen att få läsa det på MIT där under 6 veckor och hur AI skulle påverka våra affärsstrategier framåt och därmed HRs arbete. Och det är ju alltså spännande, så vet jag inte hur långt framåt i tiden man brukar väl underskatta det här tidsperspektivet har jag förstått. Så att vi får väl hoppas att man får vara med och bidra lite i det, men jag tycker det är häftigt när man får ihop artificiell intelligens och mänsklig intelligens att samarbeta med varandra för att liksom 1 + 1 blir 3.

Anna Carlsson: Verkligen. Jag håller med där och vi har ju sett det kommer ju smygande. Alltså AI när det kom precis som jag. Förra avsnittet handlar om Metaverse ny term, nya grejer, men det kommer att komma smygande, för det är ju inte det är inte så att det bara är från en dag till en annan är något att AI används eller Analytics kommer ju också så där alla ville veta vad det var. Men sen kommer det glidande in och så plötsligt så använder man AI lösningar utan att tänka på det och likadant Metaverse kommer ju också analys bli en självklarhet och så vidare. Så, men sen är det ju det här med vad det är kapabelt till, det får man ju ta det kommer successivt. Det klarar vissa saker väldigt bra, andra inte lika bra.

Lena Bjurner: Och det kommer lite spännande etiska frågor med det där också när vi får allt mer data och allt mer insikter. Och vem ska egentligen se vad och vad ska vi använda till vad och så vidare? Det här är också en ganska viktig HR roll, faktiskt utifrån integritet och den delen. Inte att vi ska vara NEJ-sägare på något sätt, men att vi verkligen ska vara med och styra hur data används? Ja, ta ett ansvar ihop, ihop med andra.

Anna Carlsson: Precis, så för att summera vi. Det finns massor hos Sveriges HR förening att ta del av och vara aktiv i och då får ni också träffa mig i det här framöver. Till. Efter sommaren blir det. Men har ni någonting som händer nu eller kommer allting? Det blir en sån här. Planera. Kom tillbaks i höst så blir det massor.

Lena Bjurner:  Nej, det kommer hända jättemycket saker och det Amanda har ju varit inne på det lite med det här communityn som vi bygger och olika det kommer. Det kommer droppa ut nyheter ganska raskt här under vår och höst. Men till det vill jag säga att vi har ju faktiskt också en stor bang som inte är en nyhet utan men traditionellt event och det är ju HR dagarna som vi just nu är mitt uppe i planeringen av och de må vara traditionella i och med att man funnits i väldigt många år. Men innehållet är allt utom traditionellt så att vi har döpt det till Back to abnormal för att vi tycker att det är så det känns. Man tror alltid så här. Nu ska vi tillbaka till det nya normala eller nu ska vi tillbaka så här? Nej, det blir nog inte så. Det händer nya saker hela tiden, så låt oss istället bottna i var vi är nu och hur vi kan hjälpas åt framåt.

Amanda Falck: Exakt och i en ny form i år, Så att i år blir det hybrid, så det är också kul att det blir både digitalt båda dagarna med första dagen även kan man vara här på plats på Epicenter där vi också är nu.

Anna Carlsson:  Precis där vi också spelar in och råkar sitta tillsammans. jättekul.

Lena Bjurner: Ja, det var jätteroligt tycker jag. Du plötsligt kom fram till oss en dag och sa, hej, är ni här nu? Det var ju vi som nyinflyttad och du fanns här så det är jätteroligt. Och det var precis det vi hoppades med att komma till ett ställe där det sitter mycket nystart och många som ja, men som bygger sina verksamheter och så där vi kan få energi ifrån andra när vi är ett litet team och som vill förstå många frågor så att det var jätteroligt att vi fick kontakt den vägen.

Anna Carlsson: Och eventet är här just precis. HR Dagarna

Lena Bjurner: Ja, och det är här, ja, för här känns ju som en ett ställe där idéer och utveckling kokar på något sätt. Det är väldigt, väldigt roligt ställe att vara på.

Anna Carlsson: Så alla som lyssnar håll ögonen öppna och tänker att de ska vara medlemmar i föreningen för det ger massor med fördelar och kunna få tillgång till både de här HR Dagarna. Ja, det kan man få annars också. Men jag tror det är dyrare, då.

Lena Bjurner:  Stämmer

Anna Carlsson: Så många saker. Det är att följa, men i alla fall ta del av nyhetsbrev och liknande.

Amanda Falck: Och Hjälpas åt att ta vårt nästa kliv. Det tycker jag är så himla spännande att vi kan hjälpa varandra och oss själva så klart att ta det här klivet tillsammans.

Anna Carlsson: Så sträck upp tala om vad ni behöver utöver den all den här analysen ni har gjort, men kom tillbaks också om det är någonting i podden eller i utbildningsform som vi kan eller så här labs kanske vi ska ha så säg till.

Lena Bjurner: Gärna. Och ni som lyssnar hör gärna av er ja både till dig Anna såklart, men det? dig hittar de väl sedan tidigare tänker jag, men hör gärna av er till oss också om det är någonting som ni tänker på så hjälps vi åt.

Amanda Falck: Ja verkligen

Lena Bjurner: Utvecklas tillsammans.

Anna Carlsson: Perfekt tack så jättemycket för att ni kom hit idag. Tack.

Lena Bjurner: Tack för att vi fick komma.

Anna Carlsson: Tack för att just du har lyssnat. Podden levereras av HR digitaliserings gruppen och jag som pratar heter Anna Carlsson. Vi har fokus på att underlätta digitalisering för dig inom HR genom att erbjuda vår kunskap i form av poddande, konsultstöd utbildning och mentorskap och på det sättet skapar vi tillsammans en digital framtid för HR. Du hittar info om både podden och gruppen på HRdigi.se