Är AI kejsarens nya kläder?

I månadens nyhetsbrev delar Anna med sig av allt som hänt sedan sist – från nya initiativ och nätverksmöten till krönikor och spännande samarbeten inom AI och HR. Du får också en inblick i vad som är på gång, inklusive nya poddavsnitt, fredagslive på LinkedIn, utbildningar och branschens senaste trender. Missa inte heller månadens reflektion om AI:s verkliga värde. Som alltid, målet är att hålla dig uppdaterad och inspirerad inom HR Tech och digitalisering!

Välkommen tillbaka till jobbet!

Jag har hunnit att lansera flera olika initiativ, genomfört flera nätverksmöten, utbildat och rådgivit - och varit sjuk 🤧🤢 Och självklart vill jag berätta om allt som händer hos mig innan vi kommer in på de vanliga nyheterna från branschen.

Under månadens reflektion hittar du min krönika som jag precis skrev på temat AI och HR.

Här kommer mina nyheter:

Det här nyhetsbrevet på mejlen? På både svenska och engelska 🇸🇪🇬🇧🇺🇸

Jag har sen jag startade nyhetsbrevet enbart publicerat det här på Linkedin, som sen skickar mejl till er, men det fungerar inte alltid. Därför vill jag möjliggöra för alla som vill att prenumerera på mejl istället för här. Och då också leverera nyhetsbrevet på engelska till de som inte pratar svenska.

--> Anmäl din mejl här för nyhetsbrev på svenska.

--> Register your e-mail here for the newsletter in English.

Ny poddsidekick och säsongen är igång! 🎧

För de som följer mig på här kanske detta inte är någon nyhet men i måndags lanserade jag Emira Blomberg som min nya sidekick i podden och då också vårt första avsnitt tillsammans. Då får du lära känna mig lite bättre. Vem är Anna Carlsson som står bakom HR Digi, HR Digitaliseringspodden och detta nyhetsbrev.

Lyssna på avsnittet här --> Anna Carlsson på djupet: HR, digitalisering och möjligheter

Därefter fortsätter den "normala" säsongen och under September får ni höra:

Avsnitt 83: Efter Emira & jag följer direkt nu på måndag nästa avsnitt av podden med den fantastiska Patrik Reman - en passionerad HR-konsult med en intressant bakgrund inom HR, digitalisering och AI. Vi diskuterar de utmaningar som traditionella HR-processer står inför och hur nya digitala verktyg kan revolutionera sättet vi arbetar på. Digitalisering kan bland annat transformera HR-processer och effektivisera administrationen, vilket frigör tid för mer strategiska uppgifter och förbättrad medarbetarupplevelse

Avsnitt 84: Vi möter Fredrik Carlén VD för Forefront Amplify,  och Carl-Magnus Fernqvist VD och medgrundare av gritify.io .  De har tillsammans verkligen utforskat området att rekrytera på det vi kallar potential och skills.  Hur gör man praktiskt och vad behöver man för digitalt stöd för både kandidater och rekryterande chefer?

Fredagslive på LinkedIn 8.30-9.00 och nytt AI-samarbete

I fredags hade jag och Thomas Eklöf vårt första ljudevent på LinkedIn "Fråga HR-experterna om AI och digitalisering". Ljudeventet återkommer nu varje fredag morgon och det är bara att surfa in på min sida Anna Carlsson, på LinkedIn kl 8.30 och vara med! Denna fredag kunde inte Thomas så då har jag Emira med istället 👏🏻

Mitt och Thomas samarbete handlar om att stärka upp min kompetens på detaljerna inom AI. Vi lanserar därför vår gemensamma utbildning "HR Tech och AI för HR-proffs 🤖" med första tillfället 15-16 oktober. En tvådagars utbildning för dig som vill leda, beställa eller påverka din organisations digitala HR-resa där AI är ett av dina bästa verktyg. Men vi vill också göra det möjligt att ta korta frågor direkt med oss och därför startar vi dessa digitala fredagsevent på LinkedIn.

Mer info om kursen hittar du här: https://www.hrdigi.se/kurser

Onsdagsluncher i Stockholm 12.00-13.00

Vill du äta lunch med mig på Södermalm i Stockholm en onsdag? Vi pratar HR och Tech och det betyder också AI som också är tech. Du kan vara helt okunnig eller ett fullblodsproffs. Alla är välkomna men maxatalet är 8 personer. En timmes informellt samtal med varandra. Och lunch.

Igår genomfördes den första lunchen och självklart hade vi massor att diskutera.Nästa tillfälle den 11 September och du hittar inbjudan på min sida!

Månadens nyhetsbrev:

  • Månadens reflektion
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och kompetensutveckling

Poddnyheter 🎧 hittar ni denna gång i introt 👆

Månadens reflektion: Är AI kejsarens nya kläder?

Kommer du ihåg sagan av H.C. Andersen?

Den handlar om en kejsare som luras att tro att han bär magnifika kläder, medan han i själva verket är naken 🤴🫣

Alla runtomkring honom spelar med i illusionen, rädda för att framstå som okunniga, tills ett barn vågar säga sanningen.

I relation till AI symboliserar sagan hur vi ibland kan bli förblindade av hypen kring ny teknologi, som generativ AI, och förlora vårt kritiska tänkande.

Vi riskerar att omfamna verktyg som ChatGPT som en universallösning eftersom alla andra verkar göra det, utan att fullt ut förstå dess begränsningar. Precis som kejsaren och hans hov inte vågade erkänna att de faktiskt inte såg några kläder.

Jag är väldigt glad att HR intresserar sig för något som är digitalt och annorlunda. Men jag är oroad över att vi inte tar lika seriöst på att lära oss om allt annat digitalt som skapar långsiktigt värde i våra organisationer. Krönikan är skriven med tanke på behovet att bli lika kunniga inom övrig tech och data som vi försöker bli inom AI.

På engelska använder man ordet Tech literacy som något alla behöver i alla roller oavsett HR, Ekonomi, VD osv.

Det betyder att vi alla behöver ha kompetens, förmåga till kritiskt tänkande, kan göra riskbedömningar och nyttja Tech (och AI) där det gör verkan.

Hur kommer vi dit, HR 🤔?

AI – kejsarens nya kläder?

Stirra dig inte blind på AI! För att vi ska lyckas i vår digitala framtid behöver vi använda hela verktygslådan - Anna Carlsson,  HR Tech analytiker

Du kan läsa krönikan här.

Noterat i HR Tech branschen💡

EU AI Act - är du redo?

Det viktigaste som händer just nu är den nya AI-förordningen som träder i kraft i EU. Från och med nu, dvs augusti 2024 införs nya regler för AI-system i alla 27 EU-länder. Dessa regler, kallade EU AI Act (AIA), är utformade för att balansera innovation med skydd av hälsa, säkerhet och grundläggande rättigheter för individen. Det diskuteras mycket vad det kommer att göra för vår konkurrenskraft precis som detta diskuterades när GDPR infördes.

Den 1 januari 2025 förbjuds vissa typer av system dvs de som kallas högrisk (social scoring, ansiktsigenkänning mm) där detta inte är befogat för att skydda liv och hälsa. Sommaren 2026 regleras övriga områden där man ex måste spara beslut, dokumentera och informera om vad AIn gör mm.

Jag vill tipsa om två källor till bra info:

Branchinvesteringar i HR och Work Tech under Q2

Venero Capital Advisors som investerar i HR Tech och Work Tech globalt noterar vissa trender från Q2 .

Områden som är heta:

  • Artificiell intelligens (😍) inom speciellt Rekrytering och Talent Acquisition, medarbetarstöd, HR Analys och datadrivna beslut
  • Skills inom rekrytering, lärande och kompetensutveckling, karriärvägar och utvecklingsplaner
  • Workforce management (finns det inget svenskt ord?) vilket innebär digitala lösningar för kollektivare och andra utan kontorsarbetsplats
  • Onboarding
  • Medarbetares välbefinnande och mentala hälsa

Det betyder att leverantörer inom dessa områden går bra och får investeringar.

Områden som har utmaningar:

  • Rekrytering - vilket blir en intressant

De senaste 18 månaderna har varit de svåraste på länge för rekryteringsbranschen. Både leverantörer av rekryteringsteknologi och rekryteringsfirmor har känt av nedgången i nyanställningar, då företag har dragit ner på sina utgifter. Med en median årstillväxttakt på -2 % har "oförändrad" blivit den nya definitionen av "tillväxt" för denna sektor.

Svenska leverantören Learnster tar in kapital via nyemission

Du kan läsa artikeln här --> Svenska Learnster tar in 31 miljoner för fortsatt tillväxt

Future Place Leadership har nu publicerat sin senaste talangrapport

En techstrategi för rekrytering fungerar inte om man inte vet hur man ska positionerna sig för de man behöver rekrytera och har ett tydligt EMployer Brand. I denna rapport kan du hitta svar på dina frågor och info om 75 av Sveriges städer. En gratisversion finns tillgänglig.

Två highlights från årets rapport:

  • Göteborg är fortsatt Sveriges attraktivaste stad, framför Stockholm, även om Stockholm knappar in betydligt
  • Uppsala är en av de stora förlorarna i årets mätning

Du hittar rapporten här.

Benify är till salu

Du kan läsa mer här.

Nyheter från Intelliplan

Intelliplan förvärvar danska Emini och skapar nordisk marknadsledare inom temp staffing


Två svenska företag på den globala listan för emerging edtech

I Sverige är vi fantastiska på att skapa bra tech-lösningar. Och då finns också dessa företag med på globala listor. På nedan lista som beskriver Edtech hittar ni Alva Labs och Sana 👏🏻

Du kan läsa mer här --> The top emerging edtech companies for workforce development in 2024 — edtech 20:20 vision

ChatGPT får avancerad röstfunktion

OpenAI har påbörjat utrullningen av sin nya avancerade röstfunktion, Voice Mode, till en liten grupp ChatGPT Plus-användare. Denna funktion, som bygger på GPT-4o, möjliggör mer naturliga och interaktiva samtal där användare kan avbryta när som helst och AI:n kan anpassa sig efter användarens känslor.

Läs mer här.

McKinsey Technology trends outlook

Som sista nyhet så släppte McKinsey & Company sin rapport under Juli. Den är inte specifikt HR relaterad men för det kan den vara intressant för er nyfikna.

Rapporten säger bland annat att trots en nedgång på 30-40% i teknikinvesteringar 2023 fortsätter framtidsteknologier som generativ AI och förnybar energi att växa. Generativ AI har sett en ökning på 700% i sökningar. Företag fokuserar på långsiktiga strategier för att anpassa sig till nya teknologier, med en stark efterfrågan på talanger inom dessa områden.

Läs mer här.

Events och kompetensutveckling

Utbildningar:

19 september - 3 tillfällen - HR 💜 Tech & AI - digitalt

Läs mer och anmäl dig här.

15 - 16 oktober 2024 (eller 4-5 februari 2025) - HR Tech och AI för HR-proffs 🤖 - Stockholm

Läs mer och anmäl dig här.

Fysiska event 👯

18-19 september - Stockholm - Learning Conference

Du kan läsa mer om eventet här.

23-24 oktober - HR Dagarna. I Stockholm och digitalt

Vårt bästa lokala event för innovationsinspiration.

Du kan läsa mer om eventet här.

12 november - Stockholm - HR Systemdagen 2024

Sveriges leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

Du kan läsa mer om eventet här.

Diverse event i omvärlden 🌍

Gartner Reimagine HR 17-18 September London

Läs mer om eventet här.

24-27 September HR Technology conference - Las Vegas👏🏻

Följer du med mig till Las Vegas i år? Hör gärna av dig om du planerar för det till anna@hrdigi.se Jag reser som vanligt 🧳✈️ och träffas gärna på plats!

Läs mer om eventet här.

Unleash World 16-17 Oktober Paris

Lite som HR Dagarna - fast 100x större.

Läs mer om eventet här.

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

Jag är numer också med på listan 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.

Ha en fin sensommar ☀️🍦