Nyckeln till framgång 2025: Prioritering

Månadens nyhetsbrev sammanfattar de senaste årets och några förändringar som skett inom HR och teknologi, med fokus på AI:s snabba utveckling och dess påverkan på arbetsmarknaden. Det lyfter fram OpenAI:s nya AI-agent Operator och den kinesiska konkurrenten DeepSeek AI, som orsakat börsturbulens. Artikeln betonar vikten av AI och dataanalys i HR-strategier och listar utmaningar för 2025, såsom lönetransparens, kompetensgap och lågkonjunktur.

Tänk hur mycket världen har förändrats på bara ett år. Teknologin har tagit enorma kliv, och fler företag än någonsin levererar innovativa AI-lösningar. OpenAI:s nya AI-agent Operator, nyligen lanserad i USA, har redan imponerat stort. Johannes Sundlos har testat.

Här hittar du en video där Johannes Sundlo pratar mer om detta! 

Dessutom blev det stort fall på USA börsen i måndags när DeepSeek AI från Kina visade sig vara mycket billigare än amerikanska motsvarigheter som ChatGPT. Om du är nyfiken på DeepSeek så kan du se klippet från SVT Nyheter.

För dig som arbetar med HR innebär Generativ AI otroliga möjligheter – men också ett behov av att accelerera insatserna för att hålla jämn takt med utvecklingen.

Vilken otroligt spännande tid vi lever i 👏🏻

Månadens nyhetsbrev ger dig handfasta tips och insikter som kan hjälpa dig att navigera och prioritera.

Vill du hellre få detta nyhetsbrev direkt i mejlen (inte via LinkedIn)?

🇸🇪 Registrera dig här: https://go.hrdigi.se/nyhetsbrev

🇬🇧 Register for the english version: https://go.hrdigi.se/newsletter

Månadens innehåll:

  • Månadens krönika - Nyckeln till framgång 2025: Prioritering
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Annas aktiviteter 👌
  • Events och kompetensutveckling 📅

Månadens krönika - Nyckeln till framgång 2025: Prioritering

För ett år sedan, i januari 2024, trodde jag att lågkonjunkturen skulle vara över till hösten. Jag trodde också att AI hade nått sin topp och att vårt fokus nu enbart skulle ligga på att implementera nyttan av GenAI inom HR. Viktiga frågor då var teknik, hållbarhet, kompetensbrist och inkluderande ledarskap – samt säkerhet, särskilt med Nato-medlemskapet och de hackerattacker som präglade året.

Spaningen från januari 2024 visade sig förenkla HR:s utmaningar jämfört med vad vi faktiskt har ställts inför. Det är utan tvekan en komplex tid för både HR.

(Här hittar du förra årets spaning.)

Jag ser verkligen en utmaning 2025 för HR & alla chefer

Det finns enormt mycket att göra för dig som ansvarar för medarbetarna, oavsett om du är VD, chef, HR-specialist eller har en annan roll med fokus på människor. Det handlar inte längre bara om kunskapsarbetarna – ALLA medarbetare påverkas av förändringarna och behöver tydliga riktlinjer för hur vi ska agera framåt.

Till förra årets lista, som jag nämnde ovan, kan vi nu lägga flera avgörande utmaningar för 2025. Det handlar om att hantera lönetransparensdirektivets krav på förändringar, den snabbt accelererande AI-utvecklingen som kräver vår uppmärksamhet, en fördjupad lågkonjunktur samt de växande kompetensgap som blir allt mer kritiska.

2025 behöver HR inta en central roll i organisationens strategiarbete. Det är dags att utnyttja AI och dataanalys på allvar för att skapa verkligt värde – inte bara genom effektivisering, utan också genom innovation och långsiktigt stöd i beslutsfattandet. Samtidigt måste vi bli bättre på att identifiera och värdera globala trender och anpassa dem till våra lokala behov, så att vi inte tappar mark i utvecklingen. Det är nödvändigt att ifrågasätta gamla arbetssätt och våga tänka nytt.

Dessutom ser vi nu AI-agenterna ta stora kliv framåt. ChatGPT:s nya Operator, som nyligen lanserades, är bara ett exempel på hur snabbt utvecklingen sker och hur den kan påverka våra arbetsliv.

I novembers nyhetsbrev lovade jag att dela med mig av mina tips för 2025 denna gång. I december publicerades en artikel med mina råd för HR på HRnytt , men efter lite julledighet och tid för reflektion har jag uppdaterat den något och lagt till en avgörande punkt som jag vill lyfta fram allra först:

1. Prioritera noga

Som jag nämnde tidigare finns det alltför många områden som är kritiska att fokusera på under 2025 för att undvika att tappa mark eller hamna efter konkurrenterna. Samtidigt är resurserna begränsade, vilket gör att prioritering blir helt avgörande. Hur planerar din organisation att sätta rätt fokus och kontinuerligt utvärdera planen i förhållande till verkligheten? Vad är allra viktigast för er att satsa på med de resurser ni har?

Aktivitet: Säg nej och säg ja. Dokumentera och kräv mer resurser om tiden inte räcker för det som behöver göras.

2. Balansera nuet och framtiden

När du sätter dina mål för 2025 se till att du också kopplar dem till en större vision för 2030. Det är lätt att fastna i det dagliga och inte hinna med det långsiktiga. En långsiktig riktning skapar tydlighet, framdrift och energi.

Aktivitet: Samla teamet för att formulera tre konkreta mål som blickar mot 2030. Definiera det första steget för att nå dit, och avsätt tid i kalendern för uppföljning. Utse en ägare som driver arbetet framåt. 10-20% av er tid bör sättas på långsiktiga mål

3. Börja använda AI & Data – steg för steg

Använd teknik för att lösa konkreta utmaningar: se mönster i personaldata, automatisera uppgifter eller förbättra beslutsunderlag. Börja smått – verktyg som ChatGPT & CoPilot är en bra start. Du behöver dessutom ha koll på din data som dina AI-tjänster använder.

Aktivitet: Varje individ i teamet väljer en process eller ett område där AI kan göra skillnad. Testa och utvärdera tillsammans i teamet.

4. Satsa på kompetensutveckling

Digitalisering och AI kräver nya färdigheter. Gör en kartläggning av teamets kompetenser och se var ni behöver stärka er. Små utbildningsinsatser kan ge snabb effekt och skapa trygghet i förändringen.

Aktivitet: Sätt er lärandeplan för 2025 med fokus på AI och digital förståelse. Välj utbildningar som ger praktiska aktiviteter för er att nyttja direkt.

5. Stärk samarbetet med IT och ekonomi

Tvärfunktionella samarbeten är nyckeln till innovation. HR, IT och ekonomi kan tillsammans skapa smarta lösningar som gagnar hela organisationen.

Aktivitet: Boka ett möte med andra avdelningar för att identifiera gemensamma mål och lär av varandra.

6. Gör en besiktning av nuläget

För att veta vart ni ska, behöver ni förstå var ni står idag. En genomgång av era system, processer och kompetenser ger tydliga insikter om vad som fungerar bra och vad som behöver utvecklas. Och vad ni bör prioritera.

Aktivitet: Ta hjälp av en extern expert som vågar utmana nuläget och ge nya perspektiv. En oberoende analys ger värdefulla insikter och skapar en tydlig färdplan framåt.

Hoppas att mina råd ovan hjälper dig i din plan för året Boka gärna en tid med mig om du vill ha råd och stöd i ditt arbete.

Noterat i HR Tech branschen 💡

Utöver de två nyheterna du hittade i inledningen har 2025 börjat starkt med både nya rapporter och intressanta händelser.

BCG rapporterar att Sverige ligger efter inom AI-området

Återigen en rapport som pekar på att vi ligger efter. Bara 18% av kunskapsarbetare i Sverige använder Generativ AI jämfört med 54% på en europeisk nivå och 61% på global nivå. Vi som använder GenAI i Sverige är också sämre / får ut mindre av användandet. I Sverige rapporterar vi att vi sparar 2,6 timmar per vecka, vilket där Europeiska genomsnittet säger 5,3 timmar 🫣

Denna gång rapporteras att hela Norden ligger lågt i sitt nyttjande, inte bara Sverige.

Du hittar rapporten här.

Fosway tillsammans med Unleash har undersökt "HR Realities 2024"

Intressanta insikter för Europa har precis släppts av Fosway Group "Mindre än en tredjedel av HR-professionella anser att deras HR-system är anpassade för den moderna arbetsstyrkan, vilket påverkar viktiga områden som feedback och recognition. Samtidigt satsar många HR-ledare på AI, en teknologi som nu har lämnat sin begynnelsefas, för att driva medarbetarupplevelse och produktivitet."

Samtidigt hamnar "Upskilling HR teams" långt ner på listan, vilket förvånar mig då "availibility of skills" generellt toppar listan kring organisationers affärsutmaningar. . Läs hela rapporten på länken:

Länk hittar du här!

Josh Bersin delar sina tankar kring rekryteringsstrategier för 2025

Länk hittar du här!

En bra summering av årets generella HR-trender

Tack Simployer för en bra summerad artikel!

Wise consultings spaning på HR 2025

Tack Wise Consulting AB och Fredrik Färm

World Economic Forum & Future of Jobs Report

Under varje års WEF publiceras synen på jobben och framtiden. Jag har delat en summering på denna länk.

Ny svensk HR-Tech Startup inom Strategic Workforce Planning & People Analytics

Empley är en ny svensk AI-startup inom strategisk kompetensförsörjning, med målet att hjälpa företag bli mer proaktiva i sitt HR-arbete och minska onödiga personalkostnader.

Grundad av erfarna entreprenörer från bl.a. Ericsson och Volvo, erbjuder plattformen AI-driven kompetensplanering som förenklar prognoser och analyser av framtida personalbehov. Med ett intuitivt gränssnitt anpassat för HR utan data science-kompetens, görs komplex datamodellering och simuleringar enkelt och tillgängligt.

“Vi vill göra det enkelt för HR att använda data för att skapa bättre arbetsplatser,” säger Sandra Loorents, medgrundare av Empley.

Talendary annonserar nya investerare

AI- bolaget Talendary som revolutionerar hur rekryterare screenar, söker och levererar de bästa talangerna på rekordtid utökar med investeringar.

länk till inlägget hittar du här!

Nya pengar till Klang.ai

Helsingborgsbaserad startupen Klang.AI som erbjuder en SaaS-lösning för AI-driven transkribering av intervjuer och möten har tagit in ytterligare 3 miljoner kronor i finansiering från affärsänglar.

Länk till inlägget hittar du här!

Blocket har sålt sin jobbplattform Jobbsafari till finskt bolag

Finska Duunitori Group förvärvar Jobbsafari: “Dubblar vår trafik”

Med Jobbland, Keeparo och Jobbsafari förfogar Duunitori nu över marknadens bästa helhetserbjudande mot både arbetssökande och arbetsgivare.

Ledigajobb.se har fått en investering

I december annonserades ledigajobb.se har fått en investering från Vitec med 20 miljoner kronor för att växla upp sin verksamhet. Siten har gått mycket bra senaste tiden med många nya användare som anslutit sig - både jobbsökande och arbetsgivare. I samband med det rekryterade man också nya medarbetare från nyligen nedlagda Blocket Jobb.

Uniplay vill att corporate training ska bli lika kul som ett spel

I december introducerade HR-startupet Uniplay ett nytt alternativ för företags interna utbildningsmaterial: världens första Learning Management System (LMS) som bygger helt på spel, där varje uppgift blir ett äventyr och varje lärandemoment är utformat för att fånga och behålla de anställdas intresse. Uniplays AI-drivna plattform omvandlar företags utbildningsmaterial till interaktiva och engagerande spelupplevelser som de anställda kan ta del av direkt i sina mobiler.

Edtech-bolaget Kognity satsar enbart utanför Sverige

Enligt vd Hugo Wernhoff är Sveriges decentraliserade skolstruktur och “fluffiga” läroplaner inte den bästa grunden för digitala läromedel. Istället har de satsat på USA, Kina och andra stora marknader där deras plattform kan göra störst nytta.

Länk till inägget hittar du här!

Katarina Berg slutar på Spotify

Hon är veteran och en av nyckelpersonerna på Spotify. Men nu har HR-direktören Katarina Berg meddelat att hon kommer att lämna företaget efter nästan ett och ett halvt decennium."Katarinas ledarskap har varit avgörande", kommenterade vd:n och grundaren Daniel Ek till Brekit. Lyssna gärna på intervjun med Katarina i HR Digitaliseringspodden om Spotifys moderna och innovativa HR.

Som avslutning lite perspektiv: Våra Nordiska företag är framgångsrika!

I januari publicerades en artikel från The Economist som tittade på fyra anledningar till att svenska bolag är framgångsrika (trots vår låga nivå av egen digitalisering)

  1. Nordiska affärsmän, precis som sina vikingaförfäder, ger sig ut på äventyr utomlands. ”Vår litenhet är en välsignelse i den meningen att den gör det internationella perspektivet obligatoriskt.
  2. Nordiska företag har länge har varit entusiastiska inför ny teknik. Strax efter andra världskriget bytte Legos grundare ut trä som materialval efter att ha provat en ny plastgjutningsmaskin. I dag finns den andan kvar.  Den nordiska vurmen för teknik syns också i regionens blomstrande startup-scen.
  1. Regeringspolitiken i stort är en tredje faktor som ligger till grund för de nordiska företagens framgångar. Även om höga skattesatser finansierar generösa välfärdssystem i hela Norden, är bolagsskatten ungefär densamma som i USA.  Dagens nordiska entreprenörer kanske är mindre rädda för att ta risker när de vet att de, om de misslyckas, har tillgång till generösa ersättningar vid arbetslöshet och välfungerande offentliga hälso- och utbildningssystem.
  2. Tålmodiga aktieägare. Enligt konsultföretaget McKinsey har fyra femtedelar av de nordiska storföretagen ett långsiktigt ägande, jämfört med tre femtedelar i Europa och endast en femtedel i USA.

Länk till artikel kring detta!

Anna Carlssons kommande aktiviteter 👌

Jag vet att flera av er vill veta var ni kan träffa och lyssna & lära. Och jag vill förstås träffa er!

🍀 🇸🇪 Första nätverksträff för "HR Tech nätverk 2025 - för dig som ansvarar för er digitala HR miljö" den 3 februari 2025 i Stockholm.

🍀 🇸🇪 Kurs 5-6 februari 2025 i Stockholm: HR Tech & AI för HR proffs Tillsammans med Thomas Eklöf

🍀 🇬🇧 🇸🇪 Onsdagslunchen i Stockholm den 12 februari 🥣 . Anmälan på min sida på LinkedIn.

🍀 🇬🇧 🇸🇪 HR Tech Europe i Amsterdam 4-5 mars. Mer info på deras sida. Vill du gå gratis? Hör av dig till mig här på LinkedIn eller på mejl anna.carlsson@hrdigi.se

Event i Sverige och omvärlden 📅

Januari har nu passerat. Skönt och lugnt för min del men snart ökar event-tempot.

Som vanligt listar jag event med innovation och tech-fokus. Just nu ligger många marknadsavdelningar i startgroparna för att lansera sina aktiviteter. Så nästa månad hittar vi nog fler på listan.

Event och utbildning

(🇬🇧 = på engelska, 🇸🇪 = på svenska)

Event och utbildning i Sverige

🇬🇧 20-21 februari 2025 - Stockholm - Techarenan summit

Ett superbra techevent. Inte fokuserat på HR men otroligt mycket bra inspiration

länk till eventet hittar ni här!

🇸🇪 25 mars - 8 april 2025 - Digitalt - HR loves 💜 tech & AI

länk till eventet hittar ni här!

🇸🇪 2-3 april 2025 - Stockholm - HR Tech & AI för HR proffs

länk till eventet hittar ni här!

🇸🇪 17-18 september 2025 - Stockholm - Learning Conference

länk till eventet hittar ni här!

Event utanför Sverige

🇬🇧 4-5 mars - Amsterdam - HR Tech Europe

Hör av dig om du vill delta GRATIS och inte är HR chef. På anna.carlsson@hrdigi.se 💌

Länk till eventet här!

🇬🇧 23-24 april - London - HR Tech & Learning Technologies UK

Tydligen ett riktigt bra event enligt en branschkollega. Två event i ett - två olika länkar -->

https://www.hrtechnologies.co.uk/

https://www.learningtechnologies.co.uk/

🇬🇧 16-18 september - Las Vegas - HR Tech global

THE event of the year - always!

Länk till eventet här!

🇬🇧 21-22 oktober - Paris - Unleash World

Länk till eventet här!

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

Jag är också en av 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.