Inspiration från HR Tech Las Vegas 2024

I månadens nyhetsbrev delar Anna insikter från HR Tech i Las Vegas och reflekterar dessutom över den nya rapporten från CGHRM som visar Sveriges utmaningar inom AI, digitalisring och dataanalys inom HR. Vad innebär detta för våra organisationer och hur kan vi vända trenden? Dessutom får du som vanligt nyheter från branschen och tips på kompetensutvecklings-aktiviteter.

Idag handlar nyhetsbrevet om mina intryck från HR Tech i Las Vegas.

Men mina dagar där har också inneburit reflektion över den nya rapporten från Centrum för Global HRM (CGHRM) "Betyder AI alls inte" skriven av Stefan Tengblad & Donika Nord om statusen på HR Tech & AI i Sverige. Som jag skriver i min kommentar i rapporten så är det skrämmande att det ser ut som det gör i Sverige. Att vi ligger så långt efter som vi gör.

Och att jag sett detta länge! Du hittar rapporten på länken

Vi i Sverige är på plats 35 av 37 länder i nyttjandet av analys och algoritmisk HR ❌ Plats 1: UK, plats 21: USA

Vill du hellre ha detta nyhetsbrev direkt i mejlen?

Registrera dig här: https://go.hrdigi.se/nyhetsbrev

Månadens innehåll:

  • Månadens reflektion - Inspiration från HR Tech Las Vegas
  • Mina egna aktiviteter 👌
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och kompetensutveckling

Månadens reflektion - Inspiration från HR Tech Las Vegas

Återigen tillbaka i Las Vegas!

Denna gång hade jag sällskap av Margareta Svaneby och dessutom Jonas Carlberg, som även var med förra året.

Vi har, precis som förra året, spelat in en kort film som kommer att läggas upp på min LinkedIn om ett par dagar. om du inte vill missa den så var säker på att klicka 🔔 i min LinkedIn-profil och markera att du vill ha alla mina inläggsaviseringar.

HR Tech var större och mer omfattande än någonsin. Det var nästan omöjligt att få en fullständig överblick över den enorma mässhallen, med så många innovativa lösningar och företag representerade.

Om du känner dig inspirerad av mina inlägg, se till att besöka HR Tech i Amsterdam i vår. Det finns massor att ta del av där, och det är fantastiskt att vi inte alla behöver åka hela vägen till Las Vegas för att få tillgång till denna typ av inspiration och kunskap.

I år på HR Tech hade det extrema fokuset från förra året på "Vad är generativ AI?" och "hur ska vi som individer använda detta?" övergått till ett fokus på hur vi nu faktiskt har börjat använda AI i våra organisationer, och framförallt hur olika leverantörer nyttjar teknologin i sina lösningar.

Många av de ledande aktörerna inom HR Tech utmanas nu av nya AI-drivna lösningar som radikalt omdefinierar marknaden – och det blir tydligt att det är svårt att bygga nytt på gammal teknologi.

Det var mycket fokus på hur leverantörer har implementerat generativa språkmodeller i sina produkter och vilka praktiska resultat dessa lösningar ger. Jag är imponerad över hur många som har gjort betydande framsteg, något som jag anser saknas i många svenska lösningar. Här ser jag att det finns utrymme för utveckling och innovation.

Nedan följer några inspirationsområden jag tar med mig hem:

Agentic AI:

Diskussionen om intelligenta agenter återkom vid flera tillfällen under konferensen. SAP SuccessFactors har redan haft sin agent Joule ett tag, och nu har både Oracle och Workday lanserat sina egna agenter.

Men vad innebär detta egentligen?

Om första steget för HR att storskaligt implementera generativ AI är att skapa chattbotar med åtkomst till HR-information, för att medarbetare och chefer snabbt ska få svar på sina frågor, så tar Agentic AI det steget längre genom att faktiskt utföra uppgifterna åt användaren.

Till exempel kan du fråga HR-chatten: "Hur mycket semester har jag kvar? Kan jag ta julledigt?" Den svarar: "Ja, du har tre dagar kvar, vilket räcker för arbetsdagarna den 23, 27 och 30 december, så du får långledigt. Vill du att jag skickar in en ledighetsansökan åt dig?"

Agentic AI går alltså från att enbart ge information till att agera på den informationen, vilket innebär att arbetsflöden blir mer effektiva och användarupplevelsen mer sömlös.

I gårdagens poddavsnitt med Burak Bakkaloglu tar Burak upp detta bland annat.

Intelligenta fritextanalyser och dialoger:

Med dagens AI-språkmodeller kan man snabbt dra slutsatser och analysera stora textmassor. Denna möjlighet används nu i en rad olika lösningar som möjliggör AI-baserade dialoger med jobb-kandidater, medarbetare och chefer. Exempel på leverantörer som erbjuder dessa funktioner är HireVue, Paradox och Rippling Talent Signal, där AI stödjer dialogen genom att analysera prestanda och identifiera styrkor och svagheter.

Tidigare hade man liknande dialoger, men nu baseras diskussionerna på omfattande data, vilket gör dem mindre påverkade av förutfattade meningar och subjektiva åsikter. Detta kan tillämpas vid intervjuer, performance reviews, helhetsbedömningar och feedback på beteenden.

Denna metod kan kännas ovan och till och med obekväm till en början, men när man inser att datan alltid funnits där och att tolkningen nu görs av AI på ett mer objektivt sätt, blir fördelarna tydligare, med AI som ett stöd för en rättvisare dialog.

Kompetensbaserade arbetsplatser:

Skiftet från traditionella jobb till en kompetensbaserad struktur fortsatte att vara ett viktigt tema på HR Tech. Det diskuterade bland annat i keynote presentationen “The Skills-Powered Organization” där Ravin Jesuthasan, CFA, FRSA presenterade vikten av att bygga organisationer som kan dra nytta av flexibla och agila kompetenser. Här ser jag att organisationer nu arbetar i formen av att förstå vilka jobb som kan vara kompetensbaserade, och vilka som inte kan det. Och hur man skall bygga sin techstruktur för att lyckas med detta. Inte helt enkelt men det börjar klarna då flera nu har gjort det.

På det här området kan jag också tipsa om ett poddavsnitt 👏🏻 Första stegen är att våga rekrytera annorlunda:

Data och transparens:

Under flera presentationer betonades vikten av att använda data för att skapa transparens och driva rättvisa beslut i organisationer. Genom att kombinera AI-teknologi med HR-data kan organisationer effektivisera sina processer och samtidigt bygga en mer inkluderande och transparent kultur. Så för oss här i Sverige handlar det om att generellt förbättra vårt nyttjande av data och analys. Dvs att börja samla data och sedan nyttja den. Jag kan glädja alla nyfikna att nästa poddavsnitt faktiskt handlar om det. Dvs värdet av data och analys och hur man skall genomföra sin resa. "Framtiden för datadriven HR: Hur man skapar verkligt affärsvärde med Analys" med Wayne Hoy från Visier Inc. Vi spelade in detta när vi sågs i Las Vegas. Vi kommer också att genomföra ett gemensamt webinar tillsammans med Pandora som är duktiga på detta. Den 14 november kl 16 och du kan redan nu anmäla dig här:

Medarbetarupplevelse och Engagemang:

Flera sessioner fokuserade på att förbättra medarbetarupplevelsen genom ny teknologi och strategier, som att skapa psykologisk trygghet och stärka engagemanget med hjälp av bättre tekniska lösningar. Detta är i linje med hur jag ser att världen förändras, särskilt i Europa, där det nya hållbarhetsfokuset för medarbetare blir allt viktigare. Denna utveckling hänger nära samman med implementeringen av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som driver företag att främja långsiktigt hållbara arbetsmiljöer, både för att attrahera och behålla talanger och för att säkerställa att medarbetarnas välbefinnande prioriteras.

Och som ett avslut hittar du här listan över de utnämnda "2024 Top HR Tech Products of the Year" där priset delades ut från scenen på HR Tech.

"Enligt domaren Steve Boese har AI-teknologin för HR nått en sådan nivå att den verkligen imponerade på urvalsteamet. De bästa produkterna använder AI och maskininlärning för att leverera funktioner och insikter som är skräddarsydda för de specifika behoven hos både de anställda och företagen.

Anna Carlssons kommande aktiviteter 👌

Jag vet att flera av er vill veta var ni kan träffa och lyssna på mig. Så här kommer en liten summering:

🍀 Onsdagslunchen i Stockholm: Nästa gång den 9 oktober. Anmälan på LinkedIn

🍀 Varje fredag på LinkedIn - ljudevent kl 8.30-9.00: Fredagstalk: HR, AI & Digitalisering - med olika teman. Syns alltid på min sida på LinkedIn Denna vecka pratar vi HR Tech!

🍀 Kurs 15-16 oktober i Stockholm: HR Tech & AI för HR proffs

🍀 WebinarDen 14 november kl 16 "Lifting the lid: Using data to drive HR beyond compliance at Pandora" och du kan redan nu anmäla dig här.

🍀 Kurs med start 19 november digitalt: HR 💜 tech & AI. Anmälan hos HR Föreningen

Noterat i HR Tech branschen 💡

Mycket aktivitet just nu i branschen dvs många nyheter i detta nyhetsbrev.

En aktivitet jag ser är att våra lokalt grundade HR- och rekryterings-system breddar sig. Och jag vet att HR köparna gärna vill ha allt i ett system.

Teamtailor har utökat sitt erbjudande med ett HR System. Och samtidigt utökar både Heartpace och Hailey HR sina erbjudande med en rekryteringsdel (ATS) vilket Heartpace berättat i förra veckan och Hailey annonserade tidigare i år. Det skall bli intressant att följa resan med hur våra svenska bolag lyckas med detta och kan konkurrera med varandra och andra etablerade leverantörer.

Fosway Group har också släppt sin senaste rapport kring Cloud HR som visar på liknande trender: Cloud HR marknaden i EMEA växer trots ekonomiska utmaningar. Företag konsoliderar sina HR-tech-ekosystem, förlitar sig på kärnleverantörer och, vid behov, nischspecialister för transformativa resultat.

Nya ägare till Benify

Som jag skrev i förra nyhetsbrevet så var Benify till salu och har nu hittat nya ägare.

Du kan läsa mer >>här<<

Assessio förvärvar estniska Wisnio

Denna strategiska affär innebär att Assessio kan kombinera sin vetenskapliga expertis med Wisnios banbrytande generativa AI-funktioner. Wisnio är en snabbt växande aktör inom HR-tech och talent management.

Josh Bersin lanserar rapport med 30 AI-pionjärer

Denna rapport listar de 30 främsta leverantörerna som har utvecklat fungerande, kvalitativa AI-lösningar som visar på den spännande utvecklingen på marknaden

Sverige tappar placeringar i den globala AI-rankingen

Du hittar rapporten som en länk i Thomas Eklöfs inlägg på LinkedIn

Gritify har släppt sin talangbarometer för 1H 2024

Gritify som var med i podden för två veckor sedan med avsittet "Rekrytera för framtiden - hur potential och rätt matchning bygger framgångsrika team" har nu släppt sin talangrapport som du kan hitta på deras hemsida.

Den berättar bland annat att talangernas löneanspråk har stigit till normala nivåer och många är öppna för dialog.Och att det fortfarande är företagarnas marknad.

Amazons nya kontorspolicy

Ja, detta kanske inte har undgått er läsare dvs att Amazon tvingar tillbaka sina anställda till kontoret 🫣 Har detta bolag som är "born on the webb" inte den tech som skapar den kultur man vill ha. Eller vad är problemet?

Allbright har släppt en ny rapport

Rapporten hittar du på AllBrights hemsida och det finns både bra och mindre bra resultat i rapporten som alla kan vara hjälpta av att vi blir mer databaserade i våra personalbeslut. Fråga gärna om du inte vet vad jag menar.

Events och kompetensutveckling

Fysiska event 👯

Tyvärr kunde jag inte vara med på Learning Conference i år och kan heller inte vara med på HR Dagarna 🤷♀️ Men eftersom jag varit på båda tidigare så vet jag att båda är professionella evenemang med mycket bra inspiration. Dela gärna med dig i kommentarerna kring hur det var/är.

23-24 oktober - HR Dagarna. I Stockholm och digitalt

Vårt bästa lokala event för innovationsinspiration!

Du kan läsa mer om eventet här.

12 november - Stockholm - HR Systemdagen 2024

Sveriges leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

Du kan läsa mer om eventet här.

16-17 Oktober - Paris - Unleash World

Lite som HR Dagarna - fast 100x större

Läs mer om eventet här.

4-5 mars - Amsterdam - HR Tech Europe

Passa på att visa upp det ni gör! Just nu kan du föreslå dig själv som presentatör. Läs mer här.

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

Jag är också en av 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.