Kunder & leverantörer inom HR Tech

I månadens nyhetsbrev fokuserar vi på relationen mellan kunder och leverantörer inom HR, och hur vi kan förbättra denna dynamik för allas nytta. Dessutom får du som vanligt ta del av de senaste nyheterna inom HR-Tech branshen, som att svenska Zebrain omformar coachningsmarknaden med AI och att en ny version av ChatGPT har lanserats.

Idag vill jag fokusera lite på relationen mellan kunder och leverantörer. Jag träffar många olika leverantörer, allt från små entreprenörer till globala & etablerade. Och jag träffar även blivande & nuvarande kunder till dessa leverantörer dvs HR medarbetare på allt från små bolag på runt 50 medarbetare till globala bjässar med hundra tusentals medarbetare.

Hur skall vi bete oss mot varandra? Jag tror att om vi förstår varandra bättre, kan vi båda bli nöjda. Både kunder och leverantörer.

Utöver det får du också en mängd nyheter & inspiration från HR Tech branschen.

Ha en fin dag ☀️

Meddelande från vår sponsor:

Visste du att Heartpace är ett av Sveriges bäst betygsatta HR-system och används av 700 bolag i Sverige?

Heartpaces styrka ligger i att hantera såväl komplexa som mindre organisationer. Samtidigt som plattformen förblir användarvänlig, inte bara för HR utan även för chefer och medarbetare.

Läs mer och boka en gratis demo av Heartpace HRM-system på länken.

Månadens innehåll:

  • Månadens reflektion
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och kompetensutveckling
  • Poddnyheter 🎧

Månadens reflektion: Kunder och leverantörer

Det är ett stort steg för många inom HR att investera i HR tech och Edtech. Det är verkligen ingen enkel aktivitet och jag har tidigare tagit upp detta tema i mitt nyhetsbrev "Vilket HR System skall jag välja" De flesta organisationerna i Sverige väljer dessutom att investera i en helhetslösning - och då väljer man kanske leverantör bara en gång. Och sen håller man sig till den leverantörer.

Och dessutom har vi nu perspektivet med AI-möjligheterna.

Just nu ser jag att många börjar komplettera sin helhetslösning med "extra tillbehör" Kanske en rekryteringsrobot 🤖 eller digital referenstagning ✍️ eller något annat.

Där ser jag att man ofta behandlar små entreprenörer på samma sätt som man gör med stora etablerade leverantörer och glömmer bort att vissa leverantörer kan vara riktigt små företag med en briljant idé och lösning. Dessa kan man absolut inte behandla som en etablerad leverantör.

Visa omtanke om de mindre nischade entreprenörerna. de som skapar våra framtida möjligheter 🌸

Dessa entreprenörer har inte resurser att svara på stora omfattande upphandlingar med kort svarstid, de har inte heller samma ekonomiska eller juridiska resurser som stora företag.

Och skall jag vara helt ärlig så skall man exempelvis inte heller behandla de stora etablerade leverantörerna med orealistiska svarsdatum på upphandlingar - de är också bara människor med barn på dagis, sjukfrånvaro, stress och redan planerade semestrar när du skickar en upphandling att svara på under juli 😅 (Där har jag själv befunnit mig)

Samtidigt så har vi alltid en obalans mellan dig som köper och dig som säljer. Självklart är en säljare oerhört mycket mer kunnig om köpprocesser och sin lösning och kan "lura" en köpare - eftersom köparen oftast inte är så van vid att köpa. Detta gäller oftast inte mindre entreprenörer utan enbart etablerade leverantörer där säljaren bara arbetar med "säljet" och belönas om hen säljer mycket, oavsett vad man gör för att få affären. Hos entreprenören är säljaren ofta grundaren som har en stor kärlek till sin produkt och gör allt för att du skall förstå värdet av det de säljer. Och då gäller det att inte utnyttja deras vilja, få dem att lägga ner massor av tid under er upphandling och sen dumpa dem då ni ändå aldrig hade tänkt välja dem från början.

Små entreprenörer kan vara som blommor som kämpar för att slå rot 🌹🌸🌻, medan de stora bolagen redan är stora rotsystem som förankrat sig djupt i marken 🌳. Att vara medveten om den skillnaden kan göra hela skillnaden i hur vi interagerar och stödjer varandra.

Och så har vi den frågan om att välja strategi dvs att ta det bästa varje gång dvs en "best of breed"-strategi eller en helhetsleverantör? Det finns fördelar och nackdelar med båda, och det viktiga är att välja det som passar bäst för just ditt behov. Just nu hör jag en debatt om att det är bättre att välja helhet då det hjälper till i AI-transformationen. Men det är jag verkligen inte säker på utan snarare att vi skall fortsätta att välja det som passar vår organisations behov.

Några tips på vägen för dig som HR Tech köpare:

  • Se till att du är kunnig och ser alla perspektiv - beroende på vad du skall köpa
  • Utbilda dig - så att du blir en bättre köpare
  • Tro inte att du vet alla detaljer om hur saker skall göras - det är innovatörerna dvs leverantörerna som omformar verkligheten varje dag och skall rekommendera hur saker kan utformas med dagens möjligheter
  • Var medveten om utmaningarna för små entreprenörer - anpassa dina krav och din process utifrån vad du skall köpa
  • Var rättvis i förhandlingsprocessen

Och om det är kompetens på området du önskar dig så rekommenderar jag min egen utbildning den 15-16 oktober i Stockholm som jag genomför tillsammans med Thomas Eklöf specialist på AI-området där vi bland annat balanserar olika perspektiv på temat leverantörer och kunder.

Anmäl dig till kursen här --> Kursanmälan Grundkurs digitalisering & AI för HR - 15-16 oktober

Noterat i HR Tech branschen💡

Vilken AI-assistent är egentligen bäst av ChatGPT, Claude, Copilot, Gemini och Perplexity?

Nyligen gjordes ett test av Wall Street Journal och den stora vinnaren är.....

Perplexity!

Ett system som poppat upp på min radar bara de senaste veckorna. Det som är svårast är att byta system när man börjat och blivit van vid ett system.

Jumboplatsen fick Microsofts Copilot 🤔

Men detta kan förstås ha ändrats redan nästa vecka.

Nyfiken på detta? läs mer här --> The great AI Challenge: We Test Five Top Bots on Useful, Everyday Skills

ChatGPT-4o - en smartare version

Har du undgått att en ny version av ChatGPT släpptes förra veckan? 4o versionen. Och den är gratis för alla. Här hittar du OpenAIs egen beskrivning av skillnaden med 4o mot tidigare versioner.

Årets HR System-undersökning är nu öppen!

Vill du göra en benchmark av din egen HR tech infrastruktur mot vad omvärlden gör? Och sedan få en rapport som visar hur det ser ut på marknaden?

Du kan göra den ensam eller involvera flera i din organisation 👯 En undersökning som gör att du måste tänka till kring vad du har i din HR techportfölj 🤔

Den tar självklart en stund att göra. Men jag lovar att det är värt det! Se det som organisationens självreflektion med feedback. Just nu gör ca 2500 organisationer runt om i världen detta 🌍 Länken är öppen till 26 juni: --> Länk till undersökningen <--

Kan teknologi och AI stödja coachning och mentorskap i stor skala?

Svenska Zebrain är med och omformar coachning och mentormarknaden vilket Nic Newman skriver om i en artikel som diskuterar marknadens utveckling. Trenden pekar mot en ökad användning av AI och en demokratisering av coachning 👏🏻

Svenska Hailey och globala Eightfold lanserar sina rekryteringsverktyg

För en dryg vecka sedan följer Hailey HR med i trenden att ha ett allt-i-ett system. Många köpare önskar ett system som täcker alla processer i en organisation inklusive rekrytering vilket tidigare saknades i Haileys system.

Samtidigt lanserar även sklillsplattformen Eightfold sitt AI-baserade ATS, Talent Tracking.

Enligt analytikern Madeline Laurano planerar vart fjärde företag att byta ATS-leverantör i år. Vilket ATS du väljer (Applicant Tracking system = rekryteringssystem) sätter standarden för hur du bedriver din rekrytering och där nyttja AI, skills, CRM och sourcingverktyg.

Nya HR GPT-er utvecklas och testas hela tiden

Det är kul att se hur många intressanta nya initiativ som poppar inom HR och AI. Jagannath Tammeleht har tagit fram en HR Expert som ni nu gärna får testa och ge feedback på. Att just ta fram egna GPT-er för specialområden är en riktigt het trend som kommer att stanna. Johannes Sundlos GPTer hittar du tex hos OpenAI där det står Utforska GPT:er.

Och självklart har HR Tech analytikern Josh Bersin tillsammans med sitt institut varit snabba med att ta fram en rådgivare för HR som baseras på all deras erfarenhet, olika rapporter, böcker och case studies för att guida globala organisationer på HR-resan. Den heter

leo™ och släpptes för en vecka sedan.

Du kan även koppla den till din egen verksamhet och kombinera med din egen data.

Nyfiken på detta? Läs mer här.

Onboarding - fortsatt viktigt fokusområde för HR i Sverige

Om preboarding och onboarding görs på rätt sätt kommer medarbetaren snabbare in i verksamheten och kan lättare känna sig som en del av gemenskapen.

Nyttan med digital onboarding - Akavia Aspekt

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024 - också de mest digitala.

Jag läser intresserad om 2024 års mest attraktiva arbetsgivare och hittar dem genast på min egen lista över vilka arbetsgivare som arbetar med sin medarbetarupplevelse och nyttjar moderna digitala metoder i mötet med medarbetarna. Vill du också utveckla din medarbetarupplevelse? Titta gärna på våra webinar som beskriver detta. Du får tillgång till dem genom att registrera ditt intresse här.

Är du också nyfiken på vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare i år? Kika här --> Topp 10 - Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024

Kompetensbrist - fortfarande ett stort problem

Det är anmärkningsvärt att det är så svårt att rekrytera, trots att vi är i en lågkonjunktur med en hög arbetslöshet. Det vittnar om att det finns stora systematiska brister i utbildningssystemet och det finns även en stor matchningsproblematik på arbetsmarknaden

Vill du veta mer? Läs denna artikel --> Utmaning att hitta rätt kompetens

Har du funderat på vilka nya arbetssätt ni behöver för att lösa problemet? Tech, Ai eller helt enkelt nya bassystem med rätt förmågor? Kanske Skills tech eller fler TA lösningar. Det finns oerhört mycket nytt att ta till på detta område. Hör av dig om du behöver hjälp. Kontaktuppgifter längst ner i nyhetsbrevet 👇

IKEA investerar i AI träning för sina anställda

Läs artikeln här --> Ikea Creates Training Ecosystem to Support AI Literacy for 3,500 Employees

Framtidsjobben inom HR?

Efter att ha talat med dussintals HR-ledare har Jeanne Meister identifierat 13 HR-jobb för framtiden (en kombination av nya jobb och nya workstreams). Varje jobb är arrangerat på en x och y axel; x-axeln visar tid – från nu till 2030 – och y-axeln visar "teknologicentricitet" (dvs. i vilken utsträckning dessa jobb kräver låga till måttliga eller måttliga till höga nivåer av teknologisk och generativ AI-kunskap).

Läs mer om detta här --> 13 HR jobs of the future

Meta (x-Facebook) lägger ner Workplace

Samma dag meta anonnserade nyheten befann jag mig i Norge där många är användare av Workplace produkten. Den kallades tidigare Facebook@Work och har varit riktigt bra för dem som hade vana Facebook användare. Nu flyttas alla användare över till Workvivo - by Zoom

Du kan läsa mer här.

De mest inflytelserika personerna inom HR-tech 2024

Jag är oerhört stolt över att vara en av de topp 100 HR Tech personerna i världen 2024, vilket tillkännagetts av Human Resources Executive magazine.

Jag kan knappt tro att mitt foto står bredvid personer som Hung Lee, Stacey Harris, Rebecca McKenna och Jason Averbook, som jag verkligen ser upp till.

Vi är nu tre(!) svenskar 🇸🇪 på denna lista. Jag själv, Johannes Sundlo och Daniel Kjellsson.

Du kan läsa mer om utmärkelsen här --> 2024 Top 100 HR Tech Influencers

Cornerstone lanserar Cornerstone Galaxy

Cornerstone Galaxy är en AI-driven plattform för att stödja företag i att möta kraven på förändring och utveckla flexibla arbetsstyrkor. Galaxy integrerar olika datakällor, som exempelvis prestandadata, utbildningshistorik och kompetensprofiler. Det kan ge insikter som hjälper företag att förstå sin arbetskraft bättre.

Läs mer här.

Events och kompetensutveckling

Nedan hittar du några kommande HR Tech relaterade event. Parallellt pågår en hel del olika webinar från olika systemleverantörer, branschorganisationer och tidningar. Men de får oftast inte plats här. Kanske om det är jag som talar 🫣 Lite egenintresse har jag förstås 😍

På länken hittar du en recension av HR Technology Europe som genomfördes den 2-3 maj i Amsterdam. Och som kommer tillbaka den 4-5 mars 2025!

Om du vill ligga i framkant vad gäller HR Tech finns det egentligen två event att delta på. HR Tech i Amsterdam och HR Tech i Las Vegas. Och jag väljer båda 👯

Jag föredrar personligen event som jag kan besöka fysiskt då jag lär mig mycket mer på dem. Men har man inte den möjligheten så hittar du också två större digitala event i listan nedan. Dessutom kan du besöka HR Dagarna både digitalt & på plats.

Utbildningar:

Start 18 juni eller 19 september september - digitalt

Läs mer och boka din plats här --> HR loves tech & AI - Sveriges HR förening

15 - 16 oktober Digitalisering och AI för HR - på plats i Stockholm

Visst är det dags att utbilda din HR organisation på området tech och AI?

Omställningsstödet går att använda för denna kurs.

Läs mer och boka din plats här --> Grundkurs digitalisering & AI för HR

Fysiska event

24-27 September HR Technology conference - Las Vegas👏🏻

Följer du med mig till Las Vegas i år? Hör gärna av dig om du planerar för det till anna@hrdigi.se Jag reser som vanligt 🧳✈️

Du kan läsa mer om eventet här.

23-24 oktober - HR Dagarna i Stockholm och digitalt

Vårt bästa lokala event för innovationsinspiration!

Läs mer om HR-dagarna här.

12 november - Stockholm - HR Systemdagen 2024

Sveriges ledande leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter på Forum4IT

Digitala event

20 juni - Innovate HR

Du kan läsa mer om eventet här.

12-13 Juni Virtual HR Technology Conference & Exposition® Virtual

Du kan läsa mer om eventet här.

Diverse event i omvärlden

Gartner Reimagine HR 17-18 September London

Unleash World 16-17 Oktober Paris

Poddnyheter 🎧

Just nu har podden sommarlov ☀️🌻🎣 och återvänder igen efter sommaren. Vi har en fantastisk lista på inspirerande gäster inför nästa säsong men tar alltid emot förslag på hej@hrdigi.se.

Här hittar du alla avsnitt om det är något du missat under våren 🎙️

Jag vill också passa på att tacka alla lyssnare under säsongen då vi passerade 50000 lyssningar 👏🏻

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

Jag är numer också med på listan 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.