Välkommen till nyhetsbrev nr 5 - 2022
Har du signat upp dig för vårt nyhetsbrev som vi släpper en gång i månaden? Annars gör det här! 📬
Den här tiden på året har jag de senaste åren fokuserat på att sammanfatta en spaning på vad som händer och sker på marknaden relaterat till HR & Tech. Nu på måndag kommer därmed mitt årliga spaningsavsnitt i podden men redan nu får du i detta nyhetsbrev en kortare version av min spaning. En tanke är att min spaning ska hjälpa dig att få lite omvärldsperspektiv i din planering och prioriteringar inför 2023 🎉
Under punkten event så är det nu bara två kvar på min lista det här året - och helt tomt just nu inför våren. Vilka event har ni på gång där ute❓Hör av er och berätta!
En sak är klar. Ett år har passerat och med det året en massa olika händelser som påverkat oss: Pandemin har släppt sitt grepp och vi kan ses igen, ett krig har brutit ut i Europa, det är en fortsatt klimatkris som vi inte pratar lika mycket om, istället pratar vi om en elpriskris och nu en lågkonjuktur som är på väg. Och så har vi en ny regeringskonstellation. Inget är som förr.
I HR-världen så är den största frågan just nu - Kompetensbrist!
Jag har för er satt ihop 10 spaningar på Sverige och omvärlden. Baserat på undersökningar, event, samtal och rapporter. I poddavsnittet på måndag får ni alla detaljer och referenser.
Häng gärna med på mitt LinkedIn live lunchträff den 8 November om du vill diskutera de områden jag tar upp i spaningen. Det är också intressant vilka saker jag inte tar upp. Det kanske säger ännu mer om statusen på HR & Tech i Sverige 🤔
Här kommer nu mina 10 spaningar:
Jag har i flera år haft en känsla men inte fått den bekräftad. Förra året var jag positiv att något hade förflyttats och förbättrats och att det pratades om digitalisering från HR själva och att inte bara leverantörerna pratade. Men tyvärr är det inte så.
Min egen undersökning visar samma bild (20221027) utöver alla andra rapporter:
Vi ligger alltså efter inom digitaliseringen av HR jämfört med omvärlden. Sverige jämfört med norden och övriga Europa. Det betyder att vi inte använder digitala hjälpmedel för att verkligen skapa lönsam förändring, tyvärr!
Vill du också svara på frågan om var ni som organisation befinner er på digitaliseringsskalan så kan ni göra det anonymt här.
Det går så extremt snabbt just nu!
Massor av nya lösningar och så mycket spännande entreprenörer. Det är fantastiskt vad mycket innovation som pågår och som levererar nya lösningar. Tekniken möjliggör att gå från ide till lösning under ganska kort tid.
Även de “stora drakarna” som SuccessFactors, Workday, Oracle innoverar och kommer med massor av nytt innehåll och det gäller även alla andra mer lokala leverantörer som jag inte hunnit titta i detalj på.
De tre områden som påverkar:
Så håll koll på både dina befintliga leverantörer och alla nya som dyker upp. Saker kan genomföras på helt nya sätt nu! Och vi på HR måste köpa in dessa lösningar för att de skall överleva och växa.
Kompetensbrist är det stora samtalsämnet just nu. Överallt. Mycket frustration och fokus från HR att lösa problemet. Men för att kunna lösa det problemet så behöver saker göras på nya sätt.
Innan vi går in på de tre spaningarna på området vill jag berätta om eventet The power of learning som genomförs av Myflow den 11 November digitalt och live.
Tema: Få en verktygslåda för att kickstarta det löpande lärandet i er organisation. Alltid med målet; behålla talanger, bygga konkurrenskraft och nå tillväxtmålen.
👉 På min länk för just dig som läser nyhetsbrevet kan du delta gratis digitalt eller få 50% rabatt på plats https://app.myflow.se/event?coupon_code=tpol-10050-e46Vasd
Området rekrytering är hetare än någonsin då vi har utmaningar att hitta kompetens. Men tyvärr använder vi ganska omoderna rekryteringsmetoder och rekryteringsprocesser. Och det här är inte bara i Sverige utan det är likadant i USA som ligger långt före oss i digitalisering.
Området digitaliserades först av alla men vi har inte utvecklat det med all den tech som nu finns utan jobbar traditionellt på samma sätt. Dvs vi har ett stödsystem mest för processen. Vi har inte ens implementerat användningen av digitala signaturer eller bakgrundskontroller.
Utvecklingen på området skulle kunna ge oss en helt annan situation. Rekryterarna har nuförtiden möjligheten att ha tillgång till helt andra verktyg i sitt jobb men vi ser att det är bara de mest digitaliserade organisationerna som börjat använda dessa.
Hur får vi egentligen våra medarbetare dvs vår kompetens att vilja stanna. Det här funderar många på just nu och sanningen är att det handlar framförallt om ledningen och chefernas beteende.
Under pandemin kunde man se att eNPS värdena gick upp. I början visste cheferna inte hur de skulle agera men förstod att (eller vi talade om för dem att) de behövde prata med varje medarbetare, varje dag. Checka av, checka in.
Nu har cheferna tappat denna närhet och behöver återta sitt goda beteende. Här finns det verktyg som gör att varje chef kan förstå vad just de måste jobba med och hur. Men det syns inte i siffrorna ännu att man köper dessa verktyg utan mer bara frustrationen.
Det som händer om vi inte fokuserar på cheferna är bland annat det vi kallar "Quiet Quitting" när medarbetarna slutar anstränga sig och inte levererar det man borde. Eller så slutar man. Det är en stor omsättning på personal just nu. Åtminstone en liten stund till innan konjunkturen troligtvis förändrar det.
Organisationer har nu förstått att det är inom organisationen man skall hitta sin kompetens. Man behöver därmed omskola och utveckla sina medarbetare. Väldigt lägligt också med statens initiativ Omställningsstudiestödet som stöttar behovet av kompetensutveckling i hela samhället.
I Sverige har de mest innovativa organisationerna börjat titta på att investera i olika sk skilltech lösningar. De kan också kallas talang eller talentsystem, karriärplaneringsystem eller interna marknadsplatser. Dessa lösningar gör att du istället för att titta på varje medarbetares jobbroll och utveckla utifrån jobbrollen så tittar man på och dokumenterar, analyserar och planerar utifrån det man kallar för skills på engelska. Det vill säga kompetens, färdigheter och förmågor. Vi kan också kalla det potential. Och sen kan fokusera på att utvecklas därifrån. Och veta vilka skills som finns och vilka som fattas.
Parallellt med detta händer det också oerhört mycket både teknikutvecklingen och därmed hur du kan bygga upp din utvecklingsverksamhet vilket jag skrev om i förra nyhetsbrevet.
Några som varit med på flera event och jobbar med sin interna omskolning är ICA.
Det teknikområde som HR intresserar sig mest för just nu!
Det märks tydligt på utbildningarna jag håller och syns även i flera olika rapporter. Som första poddavsnitt efter jul så blir temat just det. Då djupdyker jag med Whippy på området.
Nu är vi då tillbaka i verkligheten efter pandemin. Jag vill inte kalla nuläget det nya normala eller någonting annat. Det är bara faktum att den flexibla arbetsplatsen är här för att stanna.
Det här är en huvudbry och frustration för HR. Hur skall man hantera och bemöta detta behov som påverkar vilka man kan och behöver anställa samtidigt som chefer och andra i organisationen kan tycka detta är oerhört obekvämt. Flera debattinlägg har tagit upp detta.
Oavsett så märks det i dialogerna med HR att detta har blivit en verklighet och man förstår att den digitala arbetsplatsen och hybridarbetet hamnar under HR:s ansvar. Sen är man kanske inte bekväm med det och har inte riktigt kompetensen precis som jag tog upp i spaning 1 avs den digitala kompetensen.
Oavsett spaning 1 så har fler datoriserat sina processer i ett HR system och därmed har man fått tillgång till mer data. Det betyder att man samköra data med andra system och få fram väldigt mycket intressant information.
Intresset för HR:s data ökar från resten av organisationen och därmed räcker inte längre de interna HR systemens analysverktygen till utan man ser att man blir större användare av externa analysverktyg som används av den övriga organisationen.
En konsekvens av att fler har datoriserat sina HR-processer är att det är fler som fått rollen att ansvara för den interna HR Tech miljön. Din roll kan heta HRIS ansvarig, HR Tech ansvarig, digitaliseringsansvarig HR, HR Strateg med tech som fokusområden osv. Den 10 november startas ett nätverk för just sådana personer. Nätverket har just nu 10 deltagare. Läs mer här om du är nyfiken!
Tänk att ett företag får en egen spaning. Men enligt analytikerna så är Microsoft värda det och jag kan bara hålla med. Det är så mycket som kommer med deras produkter nu och synen på leverantören Microsoft har verkligen förändrats över åren. Och det som jag vill uppmana till är att ni som HR, samarbetar med IT och tittar på vad ni faktiskt använder och hur ni använder det. Dvs utnyttjar ni potentialen i de verktyg ni redan har?
Josh Bersin skriver mer om Microsoft här.
Under oktober har podden hittills släppt två avsnitt. Eftersom det är internetsäkerhetsmånaden så spelade jag in en intervju med Sabina Johansson, också kallad #TechQueen på LinkedIn, som gav tips och råd till alla oavsett om man jobbar på HR eller inte. "Hur håller jag mig säker på nätet". Det andra avsnittet gav en bra inblick i hur man kan robotisera delar av sin anställningsprocess och vilket värde man får av det som både verksamhet och de som blir anställda.
Under November och resten av denna höst kommer två till avsnitt. Därefter blir det jullov 🧑🎄🎄och jag skall vara långledig i år. Podden kommer tillbaka i februari med avsnittet om Onboarding bland annat.
Dn 14 November släpps ett avsnitt med Pophouse som berättar om deras HR systemprojekt som inte riktigt gick så bra som man ville och allt de lärde sig av det.
Och den 28 November deltar Zimpler och berättar om allt de gör. De är ett företag som tänker digitalt först. Det avsnittet är inte inspelat inne så exakt vad innehållet blir och vad vi tar upp vet vi inte ännu.
Prenumerera gärna i din poddspelare eller hitta info om alla avsnitt på vår hemsida där de också numer finns transkriberade.
Kom ihåg att dela eller tagga mig/podden så tar vi med dina aktiviteter i listan 👇
Grundkurser inom HR & Tech
Grundkurs - Digitalisering för HR Nästa tillfälle: 17-18 november 2022. Fler datum 2023 på länken Utveckla din digitala kompetens och var med och driv din organisations digitala HR-resa. Arrangör: HR Digi
HR loves tech - driv HR:s egen digitaliseringsresa Nästa tillfälle startar: 17 januari 2023. Online. Driv HR:s egen digitaliseringsresa. Arrangör: Sveriges HR Förening
HR + Human + Tech start Nästa tillfälle startar: 10 november. Online. Accelerera din organisations digitala omställning. Arrangör: Sveriges HR Förening
Fördjupningskurser inom HR & Work Tech:
Bygg på din digitala kompetens med ytterligare nivåer och djupdyk i framtidens möjligheter med den teknik och de leverantörslösningar som erbjuds idag. Arrangör: HR Digi
Trender, teknik & nya lösningar - Onlineversion Nästa omgång startar 8 februari 2023.
5 delar: Du väljer att delta på alla eller utvalda
Trender, teknik & nya lösningar På plats i Stockholm heldag som täcker alla 5 områden ovan. Nästa tillfälle 7 mars 2023.
Om du håller ögonen på vår nyhetssida så kommer också två fördjupningsutbildningar på tema hybrid och distansarbete att publiceras i början på nästa vecka. Leda och organisera för distans och hybridarbete samt Smidigt hybridarbete i praktiken. Hör av dig till hej@hrdigi.se om du will höra mer redan innan de finns på hemsidan,
Det har varit en intensiv september och oktober med allt från HR Dagarna till Personal & Chef i Sverige till HR Tech och Unleash i omvärlden.
De enda event jag känner till just nu är ett i Sverige och ett i Danmark. Säg till om jag har missat något!
15 november: Forum Affärssystem & HR 2022 Göteborg.
Tema: Samla leverantörer och ge information till de organisationer som ska upphandla och byta system. Bland utställande system ingår bla Affärssystem, Ekonomisystem, Scanning/workflow, HR, Lön, Tid och Projekt.
2 November: HR TechX Köpenhamn Det här eventet besökte jag vid förra tillfället i November 2021 och kan rekommendera. I år tar jag mig dit igen. Det är helt klart att Danmark ligger före oss i sin digitalisering av HR och har fler inspirerande case. Nära över bron från Malmö!
Tema: Tomorrow’s HR leaders will need to be bigger, broader thinkers, and they’ll have to be tech-savvy and nimble enough to deal with an increasingly agile and hybrid workforce. Technology is freeing up HR to take on bigger-picture matters, making the field more exciting, more eager for diversity and learning, and perhaps more competitive as well.
__________________________________________________________________
Målet med nyhetsbrevet är att både berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt men också skriva om nyheter på marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt.
Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.
Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera ︎
Vi ses snart igen!
Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR-digitaliseringsstrateg med mer än 20 år i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.
Jag driver HR Digitaliseringsgruppen där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi kunskap, konsultstöd, utbildning och mentorskap och skapar en digital framtid för HR.