Den 11 november släpptes årets HR & Techspaning från mig i HR Digitaliseringspodden. I år inspelad tillsammans med Emira Blomberg, min sidekick sen en tid tillbaka.
Precis som övriga år är innehållet ganska omfattande och i förra nyhetsbrevet hittar du min beskrivning av "Affärsvärlden 2030 och vår framtida arbetsplats"
Idag delar jag summeringen av min spaning på året 2024. Och nästa nyhetsbrev i januari får du mina tips inför 2025, dvs vad rekommenderar jag att organisationer skall fokusera på.
Precis som den alldeles nysläppta rapporten "Färdplan för Sverige" från regeringens AI-komission så är ett viktigt område att fokusera på, kompetens. Men mer om detta i nästa nyhetsbrev. Och om du vill lyssna/läsa hela spaningen så finns den här!
🇸🇪 Registrera dig här: https://go.hrdigi.se/nyhetsbrev
🇬🇧 Register for the english version: https://go.hrdigi.se/newsletter
Nu när 2024 går mot sitt slut och vi blickar mot 2025, är det tydligt att HR fortfarande står inför samma utmaningar som vi gjort under en längre tid. Trots all hype kring digitalisering och framförallt AI har vi sett förvånansvärt lite förändring från 2023. Sverige fortsätter halka efter relativt omvärlden och det väcker frågan: Hur tar vi oss snabbare framåt och ifatt övriga länder så vi inte tappar mer mark där andra länder/organisationer blir mer "smarta" i hur man arbetar med sina medarbetare och chefer. Jag förstår att detta har med bland annat lågkonjunktur att göra, men ju längre vi väntar, desto mer kostar det.
Under året har generativ AI fortsatt att dominera samtalet, men dess tillämpning har främst stannat vid förståelse av vad just generativ AI är. Vi pratar mycket om möjligheterna, men utnyttjar sällan AI på ett sätt som skapar verklig strategisk förändring. Studien från Centrum för Global HRM (CGHRM) visar samma mönster – HR i Sverige förblir i stor utsträckning en administrativ och operationell funktion, snarare än den strategiska partner som organisationerna behöver för att möta framtidens krav.
På den globala arenan ser vi däremot rörelse. Trender som "skills tech", som fokuserar på att utveckla och kartlägga kompetenser (lyssna på senaste poddavsnittet på temat) infogande av mycket AI i leverantörers lösningar, samt en ökad satsning på medarbetarupplevelser (employee experience). Internationellt anpassas roller och arbetsstrukturer för att hantera kompetensgap och främja flexibilitet. Man byter dessutom ut både HR-system och lönesystem som man investerade i för länge sen och byter dem till mer moderna plattformar.
Här i Sverige tenderar vi att fastna i traditionella arbetssätt – vi rör oss framåt, men bara i små steg. Många organisationer sitter dessutom fast i föråldrade HR-system som inte längre stödjer moderna behov. Att uppgradera eller byta ut dessa system är en nödvändighet för att kunna hantera dagens krav på flexibilitet, datadrivet beslutsfattande och anpassning till medarbetarnas förväntningar. Utan dessa förändringar riskerar vi att fortsätta halka efter.
2024 blev ännu ett år där många organisationer inte lyckades dra full nytta av data och teknikens potential. Trots att vi har verktygen för att mäta, analysera och förstå våra medarbetare bättre, är det få som använder dem för att driva långsiktig förändring. Istället ser vi en fortsatt avvaktan, där modet & resurserna att testa nya teknologier och arbetssätt saknas.
Inför 2025 behöver HR våga ta en mer central roll i organisationens strategi. Det handlar om att utnyttja AI och dataanalys för att skapa verkligt värde – inte bara effektivisering, utan innovation och stöd för långsiktiga beslut. Vi måste också bli bättre på att förstå och värdera de globala trenderna och anpassa dem till vår lokala kontext, så att vi inte tappar ännu mer mark.
Så, när vi går in i 2025, står vi inför en avgörande fråga: kommer vi våga släppa taget om det gamla och utnyttja teknikens fulla potential? Sverige har kompetensen, teknologin och viljan – det som saknas är rörelsen framåt. 2025 kan bli året då HR kliver fram och visar vägen.
Frågan är: är vi redo?
Jag vet att flera av er vill veta var ni kan träffa och lyssna & lära. Och jag vill förstås träffa er!
🍀 🇬🇧 HR Tech Europa - Stockholm edition - 5 december 16-19 👏🏻 Kom och diskutera 2025 med mig, Johannes Sundlo, Anna Gullstrand och Rebecca McKenna
🍀 🇸🇪 Varje fredag på LinkedIn - ljudevent kl 8.30-9.00: HR, AI & Digitalisering - med olika teman. Syns alltid på min sida på LinkedIn. Denna vecka dvs samtidigt som du får detta nyhetsbrev så träffar jag & Emira Lisa Gentou-Hedkvist från senaste poddavsnittet om Skills Tech
🍀 🇬🇧 🇸🇪 Onsdagslunchen i Stockholm den 8 januari 🥣 . Anmälan på min sida på LinkedIn.
🍀 🇸🇪 Kurs 5-6 februari 2025 i Stockholm: HR Tech & AI för HR proffs Tillsammans med Thomas Eklöf
✅ 🇬🇧 (30 min): HR’s Role in Shaping the Business World of 2030: Tech, Data & Sustainability. Spelades in 13 november hos HR Tech Aten
✅ 🇸🇪 (60 min): Insikter kring JobTech branschrapport & Panelsamtal med Jonas Södergren (Arbetsförmedlingen), Anna Carlsson (HR Digi), Max Thormé (Talendary) under ledning av Emelie Fågelstedt . Spelades in 27 november och skall finnas på Swedish JobTech hemsida när detta nyhetsbrev släpps
Den senaste veckan och månaden har det släppts rapport på rapport på rapport.
Det handlar om AI, om AI igen, om Jobtech, lärande och skills.
🇸🇪 Först kom AI-komissionens rapport i tisdags som Johannes Sundlo har läst på djupet och kommenterade utmärkt igår med sitt inlägg där han lyfter de delar som han tycker är mest intressanta – ledarskapet, kunskapslyftet och HRs roll. Jag vill också lyfta datatillgång och datadelning.
Du kan läsa inlägget HÄR.
🇸🇪 Därefter plockades en rapport upp av SVT nyheter och andra medier i onsdags där du hittar ytterligare info som bekräftar behovet av AI investeringar. Där har man sett att antalet svenskar som är skeptiska till AI ökar snabbt. Tyvärr finns denna rapport bakom en betalvägg men du hittar summeringen hos Computer Sweden. Här tänker jag att hypen har passerat samt att vi måste kunna mer för att inte vara oroliga utan snarare medvetna.
Läs rapporten HÄR.
🇸🇪 På onsdagen vid lunch släpptes Swedish Jobtechs allra första branschrapport.
Deras insikter beskrivs tydligare i inlägget där du också hittar en länk till rapporten
1. Data är nyckeln till innovation
2. Kompetensutveckling är affärskritiskt
3. Effektivare matchning är avgörande
4. Ledarskap i förändring
Du kan läsa mer HÄR.
🇬🇧 Och igår torsdag släpptes Cornerstones efterlängtade rapport 2024 Nordic Learning and Talent report, genomförd tillsammans med Rasmussen Analys.
Där pratar man bland annat om:
• Att anpassa sig till förändring: Den pågående lärandeutmaningen för nordiska organisationer
• Konsten att skapa starka lärandekulturer
• Konsten att attrahera och behålla talanger
Läs rapporten HÄR.
🇬🇧 Ännu en rapport har släppt under november från Fuel50 :
"Hot Skills List 2024" ger en omfattande översikt över de 100 mest eftertraktade färdigheterna globalt
Top 5 Skills:
Top 5 Capabilities:
🇬🇧 Och sist men definitivt inte minst, så släpptes Sapient Insights Group årliga rapport samma dag som senaste nyhetsbrevet dvs den 31 oktober.
Rapporten är den största oberoende studien av HR och tech och erbjuder konkret data för att stödja beslut inom HR-transformation och teknikutveckling. Med insikter från över 2600 deltagare och 150 granskade leverantörer ger den en tydlig bild av marknadens utveckling och utmaningar. Fortfarande mycket viktad på amerikanska leverantörer men det kan vi ändra på nästa år när även du svarar?
Du kan läsa mer HÄR.
Vi befinner oss i November med bara några veckor kvar till nästa år. Det betyder att nästan de enda event som finns annonserade redan nu är de globala. Svenska event kommer säkert som vanligt att dyka upp successivt. Förutom svenska eventet Learning Conference som jag lagt med i listan, så genomförs också Personal och Chef den 4-5 februari i Stockholm. Men det ser jag inte som ett event med Techinriktning utan ett mer traditionellt HR Event. Så det finns inte med i min lista.
Jag vill återigen uppmana dig/er att åka utanför Sverige för att få mer framåtlutade insikter!
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Gratis för alla som jobbar på HR 👏🏻
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Du hittar mer information om eventet HÄR.
Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.
Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.
Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation
Jag är också en av 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻
👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.